Matematički dokaz: Odnos Dinamo - Lokomotiva čini prvenstvo neregularnim

Foto: Hina

U SURADNJI s Tribina.hr portalom, donosimo novu analizu odnosa Dinama i Lokomotive koji narušava regularnost hrvatske nogometne lige. 
 
> Istraživanje: Lokomotiva je Dinamova B-momčad...
 
Ovo je drugo u serijalu takvih istraživanja, a bavi se transakcijama igrača među hrvatskim klubovima, te vezama koje se mogu vidjeti iz poslovanja.
 
Istraživanje poslovanja provelo se kako bi se ponudio odogovor na pitanje - kakav je odnos Dinama i Lokomotive? - te opovrgnula ili potvrdila teza je li riječ o A i B momčadi istog kluba. Također, kako bi se u isto vrijeme vidio i odnos između drugih klubova. 

"Čeka nas prvenstvena utakmica protiv ekipe koja nam rezultatski leži i brojke to pokazuju, no uvijek su te utakmice teške, neizvjesne, a često i stresne za nas koji vodimo momčad", izjavio je Zoran Mamić kada se na klupi Dinama na kraju prošle sezone susreo sa Lokomotivom. Ova analiza pokušat će brojkama potkrijepiti i istražiti spomenutu izjavu. Ulazni i izlazni transferi i posudbe koje smo obradili pokazali su da je veza između Dinama i Lokomotive takva da se Lokomotiva može smatrati produžetkom Dinama, štoviše njihovom B momčadi (objašnjenje ovoga čitajte OVDJE)

Dinamo time ostvaruje nepravednu prednost u odnosu na druge klubova HNL-a pošto se njegovi igrači na posudbama razvijaju u prvoj ligi, pod potpuno kontroliranim uvjetima i nadzorom vlastitih ljudi, no pitanje se postavlje – je li takva prednost dovoljna kako bismo mogli ustvrditi da je liga neregularna? U osnovi, iako manjim brojem i frekvencijom, i u drugim ligama Europe postoje posudbe među prvoligašima, pa to samo po sebi vjerojatno nije dovoljno kako bi taj odnos potpuno urušio regularnost lige. Dokaz da je liga neregularna onaj je koji Dinamu daje opipljivu prednost, točnije - onu bodovnu ostvarenu u izravnim dvobojima između dva spomenuta kluba.
Dakle, teza koju ćemo pokušati potvrditi ili opovrgnuti je – stječe li Dinamo kroz utakmice protiv Lokomotive i nedopuštenu bodovnu prednost u odnosu na ostatak lige?
 
Metodologija
 
S tom hipotezom, odlučili smo istražiti raspon rezultata Dinama i Lokomotive, te njima sličnih klubova u Europi, da bi provjerili radi li se o neuobičajenom odnosu ili je riječ o svakodnevici u ostatku europskih liga. Razdoblje uzeto u obzir je od sezone 2009./2010., odnosno prve sezone otkad je Lokomotiva ušla u Prvu HNL. Da bi usporedbe bile vjerodostojne bilo je potrebno pronaći ekipe koje su prosječno osvajale sličan broj bodova po utakmici kao Dinamo i kao Lokomotiva unutar iste lige na području Europe. U tih šest i pol godina ne postoji previše momčadi koje su svojim prvenstvima dominirale kao Dinamo hrvatskim, ali po broju naslova i bliskom postotku osvojenih bodova pronađeno je šest momčadi.
 
Ekipe koje su odabrane:
 
Basel, koji je u svih posljednjih 6 sezona osvojio naslov prvaka, te je i trenutno vodeća momčad švicarskog prvenstva.
 
Grčki Olympiakos je (uz jednu sezonu iznimke) na istom broju uzastopnih titula kao i zagrebački Dinamo.
 
Ukrajinski Šahtar je unazad 6 godina ispustio titulu samo prošle sezone, dok su Celticu izmaknula dva prvenstva sa početka uzetog razdoblja.
 
Dvije ekipe koje podjednako dominiraju prvenstvom te su također usporedive su Barcelona i Real Madrid.
 
Osim sličnog prosječnog osvojenog broja bodova u ovom razdoblju, ovo su redom ekipe koje minimalno variraju od sezone do sezone (dakle, uvijek su podjednako dominantne kao i Dinamo). Upravo broj prosječno osvojenih bodova po utakmici poslužio je kao odrednica odabira sličnih klubova, jer svi odabrani klubovi su unutar 10% Dinamovih bodova, a većina i unutar 5%. Dakle, njihovi su rezultati i postignuća potpuno usporedivi s Dinamom. Kompletnu tablicu možete vidjeti na ispod!
 
 
Sljedeće, pronašli smo u dotičnim ligama odgovarajuće momčadi koje se bodovno mogu usporediti s Lokomotivom. Koristili smo se istom metodom kao i za određivanje klubova za prvu kategoriju – broj prosječno osvojenih bodova po utakmici tijekom posljednjih 6 sezona, uz uvjet da se mjesto na tablici ne razlikuje previše (što uostalom osigurava i sličan broj osvojenih bodova). U hrvatskom prvenstvu uz NK Lokomotivu koja je osvajala prosječno 1.39 bodova po utakmici se još nalazi RNK Split sa 1.51 bodom po utakmici.
 
U grčkoj Super League unutar zadanih kriterija za ulazak u analizu se nalaze dvije momčadi, Atromitos i PAS Gannina. Španjolci su podarili Athletic Bilbao, Malagu i Real Sociedad, škotska Premier liga je dala predstavnike u Dundee Unitedu i Motherwellu, a Švicarci su zastupljeni sa Luzernom, Thunom i Zürichom. Malo problematičnija selekcija je bila za ukrajinsku Premier ligu budući da je velik broj momčadi zadesila neka sportska nesreća, bilo da je klub prestao postojati ili da su se unutar šestogodišnjeg razdoblja potpuno rezultatski osuli. Jedina ekipa koja je izdržala svih 6 sezona je Vorskla Poltava, dok Metalurh Donetsk i Arsenal Kyiv u najvišem rangu ukrajinskog nogometa nisu proveli jednu, odnosno tri sezone. Potpunu tablicu odabranih momčadi možete vidjeti ispod!
 
 
Kada smo selektirali najsličnije momčadi potrebne za naše istraživanje, okrećemo se njihovom međusobnom ligaškom omjeru. Kako su sve lige drugačije strukturirane, došlo je do razlike u broju međusobno odigranih utakmica. Celtic je protiv Dundeeja i Motherwella igrao četiri puta, baš kao i Basel protiv svojih oponenata, dok su se momčadi u La Ligi i ukrajinskoj Premier ligi susretale dvaput iste sezone. Prva HNL je nekoliko puta mijenjala svoj format unutar zadanog razdoblja, ali upravo da takve stvari ne bi utjecale na konačan ishod u obzir su uzeti bodovi osvojeni po utakmici. Tablicu sa podacima međusobnih susreta tih ekipa možete vidjeti na slici ispod!
 
 
Zaključci:
 
1. Većina dominantnih ekipa sličnih Dinamu osvaja otprilike sebi prosječan broj bodova protiv ekipa koje su nalik Lokomotivi (blizu oscilacije od +/- 5%).
 
2. Iznimke su situacije u kojima dominantna momčad ostvaruje značajno manje bodova, kao što je dvoboj Barcelone i Real Sociedada, te Olympiakosa i PAS Giannine, gdje obje ekipe premašuju 20% negativne razlike u odnosu na prosječno osvojene bodove.
 
3. Samo jedna ekipa, za 25% više te za 0.56 bodova više (20% više u odnosu na konkurenciju), je superiorna osvojenim bodovima. To je Dinamo protiv Lokomotive...
 
Tablicu međusobnih omjera 'klubova prvaka' protiv 'osrednjih klubova', koja potvrđuje gore napisane zaključke, možete vidjeti u nastavku!
 
 
Dinamo tako ubire oko 77% ukupnih bodova po sezoni, ali protiv Lokomotive, koja nije momčad koja se bori za ostanak u ligi, već za Europu ostvaruje nevjerojatnih 96% svih mogućih bodova! To znači da Dinamo ne ostvaruje prednost samo za razvoj svojih igrača, već u ligaškim dvobojima protiv Lokomotive mogu računati na ostvaren praktički maksimalan učinak. Slična situacija u ostalim europskim ligama ne postoji, a nakon analize klubova sličnih Dinamu u susretima protiv klubova sličnih Lokomotivi jasno je da postoji ogromna anomalija. Jednako tako, Lokomotiva je momčad protiv koje je Dinamo najuspješnije igrao u proteklih šest i pol godina.
Sam po sebi, ovaj bi rezultat mogao biti tek statistička slučajnost, koja se ima šanse nivelirati kroz veći broj utakmica. Ali, promatrajući kroz prizmu 'mreže klubova' i činjenicu da je Lokomotiva Dinamova B-momčad, ovi podaci dobivaju na snazi.
 

Tribina.hr je otvorena zajednica i pokret stručnjaka i fanova okupljenih oko ideje dubinskog proučavanja svih bitnih sportskih događanja

Pročitajte više