Meč za povijesne anale: Cro Cop ne smije završiti na parteru

KONAČNO je na red došla jedna od najvećih teškaških borbi u povijesti MMA-a; Fedor Emalianenko izaziva Mirka Filipovića, nakon skoro dvije godine od kada se očekuje njihov međusobni okršaj.

Do prvog otkazivanja meča došlo je u kolovozu 2003. godine, kada je nepobjedivi Emalianenko slomio šaku u borbi protiv Garyja Goodridgea. Nakon toga je Filipović izgubio svoj status prvog protivnika zbog poraza od Antonia Rodriga Nogueira.

Činilo se kako će se dva najveća borca u povijesti ovog brutalnog sporta konačno susresti na teškaškom Grand Prixu 2004. godine, no Cro Copa je tada zaustavio Kevin Randleman.

Fedorova ozljeda šake uznapredovala je nakon borbe s Tsuyoshijem Kohsakom, inače jedinim borcem koji je pobijedio "ruskog medvjeda".

Tako će se najočekivanija borba Ultimate fighta konačno održati u nedjelju, na turniru Final Conflict u Saitama Super Areni, a ne na Critical Countdownu, kako je bilo planirano.

Dakle, što će u nedjelju ponuditi Mirko Filipović? Svakako svoje najjače oružje - lijevi high kick, piše Sherdog. Način na koji ga Cro Cop koristi sličan je načinu na koji Alexandre Franca Nogueira korisiti svoju giljotinu u Shooto-u.

Cro Cop ne ruši protivnike isključivo udarcima u glavu; on ih deklasira i snažnim udarcima po tijelu. Dobar primjer za to je i borba s Ibragimom Magomedovom, koji inače trenira s Emalianenkom. U njoj smo mogli vidjeti kako Mirko izvanredno koristi svoje ruke i šake, što je potvrdio i pobjedama protiv Marka Colemana i Shunga Oyame.

No, snaga našeg najvećeg borca ponajviše se istaknula tijekom njegove borbe s Heathom Herringom. "Teksaški divlji konj" dao je sve od sebe kako bi oborio Mirka; od puzanja po podu na sve četiri i zauzimanja poznatog stava, vjerojatno su mu "izgorila" oba koljena.

Vratimo se na Randlemama; ako ga stroj poput njega nije uspio slomiti, tada je sasvim sigurno kao Mirko posjeduje veličinu kao malo tko u borilačkom svijetu.

Ono što zabrinjava, kako se navodi na Sherdogu, Mirkova je borba na parteru. Ako se osvrnete na borbu Filipović - Silva održanu u travnju 2002. godine, primijetit ćete kako je Cro Cop tek zadržavao Silvu na podu dok ih sudac konačno nije razdvojio.

Iako će odgovor na to biti kao se Mirko od tada uvelike razvio kao borac, te da sada predstavlja nešto sasvim drugo, još uvijek nismo vidjeli uvjerljiv napredak u borbi na podu. Tu se Mirko može samo braniti. To ne znači da Cro Cop nema potencijala u takvoj borbi, nego tek da još nije maksimalno napredovao, kao i da mu stand-up borba mnogo bolje leži.

Govoreći o Emalianenku, zna se da je njegovo glavno oružje ground-and-pound. U tome bi mogao držati lekcije i velikanima poput Kerra, Colemana ili Ortiza.

Ako se prisjetimo borbe protiv Nogueire u ožujku 2003., ili osvete Koshaki, tada nam je jasno da Fedor jednako snažno udara na koljenima, kao i u stojećem položaju.

Zapravo je fascinantno kako Emalianenko koristi svoju snagu na parteru, te ju dokazuje u stand-up položaju. Iako je uistinu golem, ima izrazito lagan korak i prednjači u okretnosti. Ipak, to mu neće biti dovoljno da čak i uz nadljudske pripreme pobijedi Mirka na nogama.

Kako stoji na Sherdogu, rijetki su slučajevi u kojima Fedor prima udarce u klinču. Dokazi za to mogli su se vidjeti u njegovim okršajima s Nogueirom, naročito na novogodišnjem Grand Prixu. Što reći za Emalianenka kad se nađe na parteru, nego da je smrtonosan.

Ipak, u meč s našim velikanom Fedor ulazi s ozlijeđenom šakom desne ruke, te je sasvim sigurno da odmah nakon borbe karijere odlazi na operaciju.

Nadajmo se da njegova ozljeda ipak neće utjecati na tijek nedjeljnog meča koji je i prije svog održavanja ušao u anale borilačkih sportova.

Pročitajte više