Među "Nadolazećim zvijezdama poslije Eura" čak dvojica Hrvata: Ivan Klasnić i Danijel Pranjić

U IŠČEKIVANJU velikog finala, strani mediji polako zaključuju priču Europsko prvenstvo. Naveliko se analizira koje su momčadi pozitivno iznenadile, a koje nisu ispunile objektivna očekivanja prije početka natjecanja. Slično je i sa igračima. Neki nisu opravdali svoju astronomsku cijenu i zvjezdani status, dok su drugi odličnim igrama skrenuli pažnju svjetske nogometne javnosti i povećali si malo cijenu na zahuktalom europskom tržištu uoči početka sljedeće sezone.

Jedan od najpoznatijih nogometnih portala Goal.com, u tekstu pod naslovom "Nadolazeće zvijezde nakon Eura 2008." donosi svoj izbor igrača koji se još uvijek mogu kupiti po povoljnoj cijeni, a koji su svojim igrama u Austriji i Švicarskoj dokazali visoku klasu. Veseli da su između sedmorice odabranih čak dvojica Hrvata: Danijel Pranjić i Ivan Klasnić.

"Nema sumnje da će krenuti stopama Nistelrooya i Huntelaara"

Za Pranjića se tvrdi da je jedno najvećih od otkrića turnira koje je svojom trkom na lijevoj strani potpuno opravdao povjerenje koje mu je izbornik Bilić poklonio uoči početka Eura.

"Iznimno je opasan prema naprijed, ali i vrlo siguran u obrambenom smislu. Čudi da je tek sa 26 godina dobio pravu priliku zaigrati punih 90 minuta u nacionalnom dresu. No Heerenveenov je nogometaš svoju šansu objeručke prihvatio namjestivši čak dva gola: protiv Njemačke i protiv Poljske. Zajedno sa Ivanom Rakitićem radio je dar-mar na lijevoj strani svih momčadi protiv kojih je Hrvatska igrala", stoji u objašnjenju.

"Trenutačno nastupa za nizozemski Heerenveen gdje su se razvili veliki nogometaši poput Ruuda van Nistelrooya, Klaasa Jan Huntelaara ili Alonsa Alvesa. Nema sumnje da će i Pranjić krenuti njihovom stopama. Nekoliko je engleskih klubova pokazalo interes za njegove usluge, no uzimajući u obzir njegovu visinu (samo 172) teško ga je očekivati na poziciji braniča. Prije bi mu odgovarala napadačka uloga koju igra i u Heerenveenu gdje je u prošloj sezoni zabio deset golova. Drugim riječima radi se o iznimno polivalentnom igraču", zaključuje autor.

"Sigurno najbolja kupnja na euro tržištu"

Ništa manje pohvala nije zaslužio niti povratnik pod hrvatsku zastavu Ivan Klasnić.

"Sad već bivši Werderov napadač pokazuje formu u kojoj je bio prije bolesti koja ga je dvije godine sprječavala da igra nogomet. Tek se prije tri ili četiri mjeseca vratio u punu spremu, a iako je u samoj završnici sezone za Werder zabio sedam golova, klub ga se iznenađujuće odrekao. Dva gola na Euru dokazuju kako ne bi trebalo biti problema oko pronalaska nove sredine. Interes u pokazali Wigan, Osasuna i još neki njemački klubovi. Ako se uzme u obzir i činjenica da je slobodan igrač bez ugovora, Klasnić je bez dileme perfektna prilika za jeftinu kupnju."

Među ostalu sedmoricu veličanstvenih, Goal.com je izabrao Turčina Ardu Turana, Nizozemca Orlanda Engelaara, Rumunja Doriana Goiana, Čeha Libora Sionka i Talijana Giorgia Chiellinija.

M.P.
Foto: AFP

Pročitajte više