Ruska invazija na Ukrajinu

Mijatović: Nas su 1992. zbog rata iz Švedske izbacili kao smeće

Mijatović i Šuker dok su igrali u Realu. Foto: Profimedia

LEGENDARNI crnogorski nogometaš Predrag Mijatović u razgovoru za beIN Sports se osvrnuo na rusku invaziju na Ukrajinu. Situaciju je usporedio s onom na Balkanu devedesetih godina prošlog stoljeća. 

"Posljednjih dana puno razmišljam o devedesetim godinama, posebno o 1999. kada je NATO dva i pol mjeseca bombardirao Beograd, Podgoricu i mnoge druge gradove u Crnoj Gori. To su komplicirane stvari i traume zbog kojih se zapitaš jesu li Balkanci toliko loši da su to zaslužili", rekao je Mijatović.

Rusi su izbačeni iz mnogih sportova, a posebno je na udaru nogomet. Ruskoj reprezentaciji zabranjen je nastup u dokvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru te su ruski klubovi izbačeni iz Europe. 

"Ja sam protiv svake vrste konflikta i protiv rata, ali postoje neke stvari koje tada nisam razumio, a ni sada ih ne razumijem kada je u pitanju rat u Ukrajini. Zbog čega sportaši trebaju trpjeti sankcije? Sport je nešto zdravo, zašto nekome oduzeti mogućnost natjecanja? Zbog toga što su političari donijeli loše odluke? Zašto sportaši moraju plaćati zbog borbi političara za moć?"

"Ja sam izdajnik jer sam posjetio prijatelje?"

Mijatović se osvrnuo i na sličnu situaciju koja se dogodila reprezentaciji Jugoslavije uoči Europskog prvenstva 1992. godine. "Zbog sukoba u mojoj državi nismo mogli nastupiti na Europskom prvenstvu 1992. godine. Otišli smo u Švedsku, a oni su nas izbacili kao da smo smeće", rekao je Crnogorac i prisjetio se situacije kada je tijekom rata u Hrvatskoj posjetio članove hrvatske nogometne reprezentacije koji su igrali prijateljsku utakmicu u Španjolskoj.

"S Davorom Šukerom, Robertom Prosinečkim, Zvonom Bobanom sam igrao zajedno, osvojili smo Svjetsko prvenstvo za mlade u Čileu zajedno i sada bi neki političari u mojoj državi htjeli da se ne družim s njima i kažu da sam izdajnik jer sam ih posjetio. Sport mora biti izvan takvih situacija."

Pročitajte više