Misija "Afrika": Sjeća li se još netko Hrvatske?

PRAVI nogometni fanovi ne mare što će spoznati kakav je osjećaj gledati prvo Svjetsko prvenstvo bez Hrvatske. Ispred nas je 30 dana nogometne fešte i osjećaj nestrpljenja je jednako intenzivan. Nema veze što neće biti Hrvatske, niti što mnogi strahuju da će 19. izdanje najvećeg turnira biti loše. Nema veze što će vjerojatno i jedan Brazil, favorit prvenstva, "igru podrediti rezultatu" i što će najveća snaga jedine momčadi koja nije propustila nijedan od 18. Mundijala, ovaj put biti obrana. SP uvijek nudi iznenađenja i momente za pamćenje, i tako će biti i ovaj put. Južnoafrička odiseja bit će po mnogočemu posebno iskustvo.

U rapidnom razvoju nogometne industrije, nogometaši u NBA ritmu odigraju i 70. utakmica u sezoni. Prijateljske se utakmice igraju dva dana uoči početka turnira, i bit će zanimljivo vidjeti tko će platiti danak gladijatorskoj sezoni. Azijci bi, s obzirom na režim priprema, mogli letjeti po afričkim travnjacima, no mogu li nadomjestiti nedostatak talenta?

Mnogi su već platili danak, jer uvertira SP-u osim najave terorističkih napada bila je pošast ozljeda. NA SP-u tako nećemo gledati igrače poput Ballacka, Ferdinanda i Essiena, a upitno je koliko će zacijeliti rane Robbena, Drogbe, čak i Torresa.

Poput zime u pustinji

Prilagodba klimatskim uvjetima također će biti izazov - zima u pustinjskoj klimi, velike razlike u temperaturama, od 0 Celzija noćnu, pa i do 25 preko dana, nedostatak vlage i goleme kilometarske udaljenosti, bit će ispit za struku reprezentacija. Neke će se utakmice igrati na visini od 1750 metara, što je visina pojedinih europskih skijališta.

Mitski opasan afrički jug lajtmotiv je svake najave Svjetskog prvenstva. Zemlja od gotovo 45 milijuna stanovnika živi u svom crno-bijelom svijetu, a uz njezine ljepote navedeni su podaci o 55 ubojstava dnevno, jednom silovanju svakih 26 sekundi, pet milijuna ljudi zaraženih AIDS-om. Ekstremisti najavljuju terorističke napade, ali domaćini su odustali do angažiranja vojnih snaga. SP će osiguravati samo policija, u čiju je dodatnu obuku potrošeno 200 milijuna dolara. Najava organizacijskog kaosa ipak nije izostala; u navijačkom stampedu prije pripremne utakmice Nigerije i Sjeverne Koreje ozlijeđeno je više od 20 ljudi, opljačkani su grčki nogometaši, kineski i španjolski novinari.

Sepp Blatter i moćna organizacija koja stoji iza njega odlučili su riskirati. Južna Afrika puna je njegovih glasača, a razvikana politika globalne popularizacije nogometa može se usporediti s Platinijevom borbom za male klubove izmišljanjem europskih pretkola. Slično kao što je Blatter Australiju prebacio u azijske kvalifikacije, da bi izmislio dodatno mjesto za predstavnika Oceanije. Tako ćemo po drugi puta na svjetskim smotrama vidjeti momčad Novog Zelanda, ali i ne i Hrvatsku, desetu momčad svijeta, Rusiju, Tursku, Ukrajinu, ili pak Egipat, dvostrukog prvaka Kupa afričkih nacija. Neće biti ni jedne goleme Kine, pa će najveću populaciju u Južnoj Africi predstavljati Amerikanci (307 milijuna stanovnika).

Najjače brazilsko oružje postala - obrana

Zahvaljujući miksu ozljeda i čudnih izborničkih odluka prekrižena su imena poput Pata, Ronaldinha, Walcotta, Benzeme, Nasrija, Cambiassa, Zanettija, Diega, Campbella, Kuranyja, Tottija, Alexa...

Svjetski prvaci Talijani naslov dolaze braniti s možda najlošijom postavom od 1986. godine. Afrika bi mogla biti njihov deja vu, jer i '86. su stigli braniti naslov. Iako napad Carioca (Robinho - Fabiano) odavno nije bio manje lepršav, Brazilci su favoriti prvenstva. Baš kao i Španjolci, aktualni europski prvaci, koji su konačno spremni i za svjetsku titulu.

Njihov je nogomet fantazija, Španjolci su gladni onoga što su propustili s Barcelonom, baš kao i Leo Messi, koji ima velika imena u suigračima, no svijet će tek vidjeti što s njima može napraviti bitanga Maradona. Svatko ima i svog dark horsea; možda će to zaista biti Srbija, debitant na SP-u, koja će uvelike ovisiti o napadačkom raspoloženju Žigića i Pantelića. Imenima i sjajnim kvalifikacijskim rezultatima razmetali su se Srbi i uoči Njemačke, pa su na SP-u primili deset golova u tri utakmice. No, pretpostavlja se da tiranin Radomir Antić neće dopustiti takav raspašoj.

Posljednja šansa jedne engleske generacije

Mnogi bi na tronu željeli vidjeti Nizozemce. Robben je sjajnim partijama u Ligi prvaka i Bundesligi sebe prometnuo u glavnu uzdanicu momčadi. Na njemu je veliki teret, a muči ga ozljeda... Ozljeda Drogbe, simbola Crnog kontinenta, poljuljala je nade Obale Bjelokosti, no može li Kamerun s uvijek napaljenim Eto'om i nizom prekaljenih igrača iz Liga petice, promovirati Afriku? Naš je favorit Urugvaj, koji ima, nakon Messija i Teveza, najučinkovitiji napad u Europi. Forlan i Suarez zabili su preko 60 golova. Bit će zanimljivo vidjeti što će Capello napraviti u zadnjem trzaju jedne engleske generacije, i hoće li Domenechovi pijetlovi pustiti posljednji krik.

Pročitajte više