Mišković o godini Rijeke, "svađi" s Armadom i prodaji Gavranovića Dinamu

Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

ZAVRŠEN je jesenski dio sezone u hrvatskoj nogometnoj ligi. Rijeka, koja je prije šest mjeseci proslavila povijesni prvi naslov prvaka, završila je godinu na četvrtom mjestu.


Predsjednik Rijeke Damir Mišković, koji je najavio da će preuzeti klub nakon povlačenja Social Sporta, osvrnuo se na nevjerojatnu godinu, veliki pad ove jeseni, najavljene transfere i odnos s navijačima zbog kojih je nedavno želio napustiti Rijeku.

"Dupla kruna za Rijeku u tako kratkom razdoblju, u pet godina tri puta Europa liga, dva kupa i prvenstvo, prekrasni kamp, danas-sutra nadam se i Kantrida - trebamo biti ponosni, sretni i zadovoljni", rekao je Mišković gostujući u emisiji Pod stijenama Kantride o svemu što je Rijeka postigla u njegovom mandatu.

"Igrati u jednoj Europa ligi je za nas nagrada jer, kad pogledamo budžete tih ekipa i hrvatskih klubova, to je čudo. Za mene je čudo da budemo u grupi s jednim Milanom koji je drugi svijet za nas", dodao je.

Rijeci je nedostajalo malo za prolaz skupine Europa lige, ali ispala je već i prije pobjede nad Milanom u zadnjem kolu.

"Za mene je to velik uspjeh", rekao je Mišković, a onda se okrenuo jesenskom dijelu HNL-a u kojem je Rijeka upisala čak sedam poraza.

Rijeka opet gubi najbolje igrače: "To je naša realnost"

"Nismo imali sreće. Imali smo period u kojem zbilja nismo igrali loše, ali nismo imali sreće, jednostavno se puno stvari tako posložilo i izgubili smo dosta bodova. To je sport, ne možeš na sve strane biti perfektan. Mislim da smo zasluženo tu gdje jesmo danas. Rijeka želi biti u vrhu hrvatskog nogometa i to nam je cilj", dodao je Mišković.

Na pitanje o najavljenim transferima najboljih igrača, među kojima se ističu Marko Vešović, Mate Maleš i Mario Gavranović, Mišković je rekao: 

 
"To je naša realnost. Nažalost, nismo uspjeli produžiti ugovor s Gavranovićem još u siječnju jer mi je bilo bitno i za njega, i Vešovića, i Ristovskog, da mogu igrati mirno bez stresova. Smatrao sam da je ovo naša godina i da ništa nije bitnije za klub nego da nastave igrati za Rijeku, nisu me tada zanimali ni transferi, ni novi ugovori. Sigurno su tada htjeli potpisati, ali ja to nisam mogao platiti. Bilo je neminovno da se ne potpišu ti ugovori, smatrao sam da je bitnije za klub da igraju nego da se natežemo s nekim mjerama. Da je bila druga situacija, možda bi se natezali kao što smo radili prošlih godina. Dali su sve od sebe i moram im se zahvaliti na svemu. Ja sam kriv za to, to je bila moja odluka."

"Za Gavranovića želimo izvući maksimum, bilo to od Torina, Videotona ili Dinama"

Ide li Gavranović u Dinamo?

"Prijelazni rok još nije počeo. On ima opcija, na nama je u klubu da pokušamo izvući maksimum, bilo to od Videotona, Torina ili Dinama. Nemojmo igračima zamjeriti, u koji god klub otišli, bitno je da su dali sve od sebe kad su nosili grb Rijeke", kaže Mišković.

Mišković je najavio otkup 70 % vlasništva kluba od Social Sporta. Što će ta promjena značiti za Rijeku?


"Rijeka nije ovisila o Social Sportu zadnje dvije godine. Ne bi se ništa promijenilo ni da je Social sport ostao ovdje, i dalje bismo morali sami privređivati. Probat ćemo dati sve od sebe da nastavimo u ovom ritmu. 90 % naših prihoda ovisi samo o prodaji, ni o čemu drugome."

"Pogodio me transparent Armade"

Mišković se osvrnuo i na trenutak slabosti kada je prije par tjedana iznenada najavio odlazak iz hrvatskog nogometa zbog protesta dijela navijača zbog njegovog bliskog odnosa sa Zdravkom Mamićem i Davorom Šukerom. Predomislio se nakon što su navijači u anketi podržali njegov ostanak.

"Novinari vole to okrenuti. Armada i Mišković nemaju problema. Možemo imati različita mišljenja. Kao predsjednik bih želio drugačije napraviti, ali kao predsjednik se moram ponašati na drugačiji način, dok Armada i ultrasi imaju svoj način na koji izražavaju mišljenje, što ja podržavam. Nije to razlog zašto smo išli na glasanje. Želio sam, prije nego što preuzmem klub, vidjeti vide li svi navijači Rijeku onako kako smo funkcionirali ovih pet godina. Da mi daju novi podstrijek da ostanem na vrhu Rijeke. Da su glasali drugačije, to ne bi ništa značilo za promjenu vlasničke strukture, to je već otišlo daleko, ali ja bih se maknuo. Klub postoji zbog utakmica, a ne zbog predsjednika", rekao je Mišković.


"Pogodio me transparent Armade, svakoga bi to pogodilo. Nitko ne voli dobiti takvu poruku. S druge strane, dok poruke nisu vrijeđanja i prijetnje, nemam problem da bilo koja navijačka skupina kaže svoj stav. Svi ultrasi će bilo gdje u svijetu pokazati svoj stav, to je normalno. Zato i postoje navijačke skupine, da pokažu svoj stav na tribini. Bitno je da nema prijetnji i ružnih stvari", dodao je.

"Volonteri izumiru, ostat ćemo na samo par klubova"

Prokomentirao je i nedavni sastanak u Opatiji na kojem je okupio vodeće ljude hrvatskog sporta, predstavnika Ureda predsjednice, čelnike saveza i klubova te predstavio inicijativu za promjenu načina financiranja hrvatskog sporta.

"Nema tržišta, ljudi u Hrvatskoj ne mogu plaćati 450 kuna da bi gledali hrvatski sport. S ovim načinom financiranja htio sam da do trećeligaša i amaterskih klubova sport bude pristupačan. Ako klubovi na našoj razini nemaju novca, kako će imati ovi ostali?"

Na komentar voditelja Korada Vujnovića kako se prvo trebaju srediti neke druge stvari u hrvatskom nogometu, Mišković je rekao:

"Ne trebaju. Ovdje nam država ili politika trebaju samo da postave jasne zakone o raspodjeli onoga što mi zarađujemo. Ovo je dobro za sve koji žive i rade u hrvatskom sportu. Bio sam na našoj izbornoj sjednici, bio sam najmlađi dečkić prema ljudima koji su volonteri već 30-40 godina. Mladih volontera više nema. Neće nitko gubiti cijelo popodne da bi trenirao i išao na utakmice, a onda ići doma bez novca. Volonteri izumiru. Ostat ćemo na par klubova gdje su neki zaljubljenici došli i dali neke novce da prežive, a onda će se i to ugasiti. Moramo napraviti sustavno financiranje sporta u Hrvatskoj, kontrolirano", rekao je Mišković.

 

 

 

 

Pročitajte više