Mislite da Karlović i Isner uništavaju tenis? Ovo je njihov nasljednik bombarder i najviši tenisač svijeta

Foto: Guliver Image/Getty Images

IVO KARLOVIĆ više nije jedini tenisač u povijesti viši od 210 centimetara. Reilly Opelka, 19-godišnji Amerikanac, iste visine kao Div sa Šalate (211 cm) nova je velika nada svjetskog tenisa.
 
Upravo je tenisač poput Opelke nedostajao sljedećoj generaciji na Touru koja je dosad imala tenisače koji će narednih godina dominirati s osnovne crte. Opelka će takve, pak, mučiti brutalnim servisima. Njegovi servisi bit će patnja i za one gledatelje koji ne mogu smisliti bombardere poput Karlovića i Johna Isnera, čiji mečevi uglavnom ne nude atraktivan tenis. 
 
Kada odservira 14 aseva, smatra da je loše servirao
 
"Nisam zadovoljan kako sam servirao", takvu rečenicu očekujete čuti od tenisača koji odservira mali broj aseva i izgubi nekoliko gemova na svoj servis. 
 
Opelka je to izjavio nakon polufinala Charlottesvillea u kojem je odservirao 14 aseva u deset gemova, osvojio 28 od 33 poena na prvi servis, te se nije suočio niti s jednom break-loptom. Za njega je to loš serverski dan. Valjda vam je to dovoljno da shvatite o kakvom monstruoznom servisu je riječ.
 
 
 
 
Jučer je osvojio prvi Challenger naslov, a ove godine je već šokirao svijet
 
U Charlottesvilleu je jučer osvojio prvi turnir u karijeri, naslovom na Challengeru skočio je na 208. mjesto ATP ljestvice. Bio bi i bolje plasiran da dva mjeseca nije pauzirao zbog ozljede noge, a turnir u Charlottesvilleu bio mu je tek drugi nakon povratka na teren. Na njemu je pokazao i veliku mentalnu snagu budući da je u prvom finalu karijere slavio u tie-breaku odlučujućeg seta te nakon uvjerljivog gubitka drugog seta.
 
 
Svijet ga je upoznao prošle godine kada je osvojio juniorski Wimbledon, gdje su njegovi vršnjaci izgledali smiješno pokušavajući vratiti servise, a ove sezone je u Atlanti odigrao i prvo ATP polufinale nakon što je šokirao 28. tenisača svijeta Kevina Andersona i 53. na ATP ljestvici Donalda Younga prije nego ga je preokretom zaustavio tri centimetra niži John Isner.
 
 
S 18 godina je postao 27. tenisač po brzini servisa u povijesti
 
Još s 18 godina u Houstonu (na zemlji!) pogodio je servis od 232 kilometra na sat, čime je postao 27. u povijesti po brzini servisa. Međutim, nije brzina najveći problem njegovim suparnicima već kutovi koje Opelka, zahvaljujući svojoj visini, može pogoditi. Zato i sam kaže da njegov najbolji servis nije onaj najjači već onaj najprecizniji.
 
Ima brutalan servis, a omiljena podloga mu je zemlja?!
 
Iako je osvojio juniorski naslov na wimbledonskoj travi, omiljena podloga mu je zemlja. Možda iznenađujuće zbog njegovog servisa i države iz koje dolazi, ali u tome ima logike jer igrač s njegovim servisom i na zemlji može stvoriti prednost, a viši odskok loptice nudi mu mogućnost lakšeg namještanja na sljedeći udarac, odnosno u njegovom slučaju na ubitačni forhend. 
 
Zašto Opelka za razliku od Karlovića i Isnera može postati jedan od najboljih?
 
Njegova prednost u odnosu na Karlovića i Isnera i razlog zašto ga mnogi stručnjaci već vide kao budućeg najboljeg tenisača svijeta je kretanje. Za svoju visinu kreće se odlično, puno bolje od ostalih teniskih divova i zahvaljujući njemu uspijeva duže ostati u poenu i dočekati priliku za napad.
 
Već sljedeće sezone teniski svijet očekuje njegov napad na TOP 50, a nakon smjene generacije na vrhu teniskog svijeta vjeruje se da će sa Ćorićem, Kyrgiosom, Zverevom, Fritzom i ostalim mladim nadama napasti najveće titule. Želja mu je naslov na US Openu, domaćem Grand Slamu na kojem je njegov idol James Blake igrao četvrtfinale.
 
 

Pročitajte više