KORONAVIRUS

Može li nogomet "pobijediti" koronavirus? Ovo je moguće rješenje

Foto: EPA

UTAKMICE se odgađaju. Igra se bez prisustva publike. Neke su otkazane. Čitava prvenstva su prekinuta, pitanje je hoće li neka biti nastavljena. Izbijanje koronavirusa utječe na sve segmente života.

Trenutno stanje je za mnoge pitanje života i smrti, pa je nogomet postao sporedan. Ako vlade zemalja žele nametnuti odredbe koje mogu utjecati na nogometnu sezonu, onda im treba vjerovati u procjenama.

Depresivno je, toliko depresivno iz više razloga. Nikada nismo doživjeli ništa slično u suvremenom društvu, uključujući nogomet - posljednji put kada je sportski kalendar bio narušen na ovakav način, u tijeku je bio Drugi svjetski rat. Prilično je nevjerojatno da je čak 70 godina bilo potrebno da se dogodi nešto što će sport učiniti nemogućim za igranje ili gledanje. A to nešto utječe na sve ljude koji imaju veze s nogometom - na navijače koji ovo čitaju i zanimaju se, na ljude koji vode sportske internetske stranice, na stotine tisuća igrača koji igraju kako bi zaradili plaću...

Lige se za sada stavljaju na čekanje, a neke će možda biti u potpunosti otkazane - Italija je poduzela najdrastičnije mjere od svih europskih zemalja, a vjerojatno će je slijediti i druge države. No, još uvijek postoji nada da će se nogomet vratiti u normalu.

Stranica 90min.com predviđa kako bi nogometni kalendar "najbezbolnije" mogao biti promijenjen u Europi.

Promjene rasporeda

Prvi korak bio bi odgađanje Europskog prvenstva do ljeta 2021. Imajući na umu kako se u drugim sportovima nose s ovakvim natjecanjima, UEFA bi bila razumna ako bi slijedila taj primjer. Euro 2021. za žene bi se morao pomaknuti za nekoliko tjedana kako bi se spriječilo preklapanje dva velika nogometna turnira.

Reprezentativne pauze bi sve do ljeta 2021. trajale po tjedan dana, što bi značilo da bi se Liga nacija morala skratiti ili ukinuti u korist prijateljskih utakmica. Preostale ligaške utakmice iz sezone 2019./20. igrale bi se krajem svibnja, u lipnju i srpnju, kako bi se popunila praznina - bilo bi to ljeto klupskog nogometa.

Predsezonski turniri ili će se morati otkazati ili pomaknuti za kraj kolovoza. Sezona 2020./21. bi svuda počela u rujnu. Prijelazni rok bi morao trajati duže, sve do kraja rujna.

Euro je upitan

Da bi se igrači i klubovi rasteretili i malo olakšao raspored, sve nepotrebne utakmice i natjecanja bili bi otkazani za sezonu 2020./21. - Engleski Liga kup, Community Shield, UEFA Super Kup, potencijalno čak i domaći kupovi širom Europe. Ako bi sve išlo po planu (da, ironično), klupska sezona bi trebala završiti sredinom svibnja 2021., a finala Lige prvaka i Lige Europe trebala bi se odigrati tjedan dana kasnije.

Europsko prvenstvo moglo bi početi početkom ili sredinom lipnja i završiti krajem srpnja, a klubovi i igrači dobili bi još jednu produženu ljetnu pauzu (iako ne toliko drastičnu ovaj put) zbog održavanja Svjetskog prvenstva 2022. - tijekom zime, tako da ne bi bilo potrebe da se sezona 2021./22. završi prerano. Sve bi se, nekako, vratilo u normalu.

Ovo je potpuno neslužbena mogućnost i nitko zaista ne zna što će se dalje događati. Ali otkazivanje sezona bez odigravanja preostalih utakmica neće donijeti financijski gubitak samo klubovima, već i ljudima koji na bilo koji način od nogometa zarađuju za život.

Nogomet se može zaustaviti, ali negdje mora ponovo i početi.

 

Pročitajte više