KVALFIKACIJE ZA SP

Mulaomerović: Idemo pobijediti u Švedskoj pa vidjeti kako dalje

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

HRVATSKA košarkaška reprezentacija u trećem kolu kvalifikacija za SP u Zagrebu je izgubila od Švedske 64:70 i dovela u ozbiljno pitanje plasman na Mundobasket, a nakon poraza oglasio se izbornik Damir Mulaomerović, koji ne zamjera igračima na energiji, ali smatra da su mogli pametnije odigrati.

"Moglo je pametnije"

"Teška i tvrda utakmica, Bilo je energetski dosta zahtjevno. Možda je taj pritisak pobjede koji nam je visio nad glavom učinio svoje, bili smo dosta nervozni. Švedska je bila puno bolja nego u prve dvije utakmice. Zaustavili smo Hakansona i Czerapowicza, ali se pojavio Andersson. Što se tiče energije, želje i volje, ne mogu ništa zamjeriti igračima, ali mogli smo na kraju pametnije odigrati", rekao je Mulaomerović pa dodao:

"U ovakvoj teškoj utakmici punoj kontakata nekoliko lopti rješava sve. Zaslužena pobjeda Švedske, spretno i sretno. Žao mi je što nismo uspjeli pobijediti tu u Zagrebu. Bit će jako teško u Švedskoj, oni su jako dobri."

U prva dva kola Hrvatska je izgubila oba susreta. U Zagrebu je bolja bila Slovenija, a u Finskoj Finska. Hrvatska nakon tri kola ima sva tri poraza. Hrvatska je odigrala jako lošu utakmicu, a napad je bio katastrofalan.

"Imamo tri dana da se organiziramo"

Obrana je nešto i odigrala, bilo je tu volje i želje, ali igra u napadu je bila blago rečeno očajna. Katastrofalan šut, početničke greške u gradnji napada i totalna bezidejnost na polovici Šveđana odlučili su pobjednika ove prilično nekvalitetne utakmice. Prosječna Švedska je samo uzela ono što joj je grozna Hrvatska ponudila.

"Imamo tri dana za rekuperirati se i vidjeti što i kako. Nije sad bilo puno vremena da se uigramo. Imamo tri dana da se organiziramo. Vidjet ćemo na treningu što nije bilo dobro i to ćemo pokušati ispraviti. Idemo prvo pobijediti pa vidjeti kako dalje", rekao je izbornik.

U prvom krugu europskih kvalifikacija je osam skupina po četiri ekipe, a tri najbolje iz svake skupine proći će u drugi krug. Važno je napomenuti kako se prenose svi bodovi iz prvog dijela natjecanja. U drugom krugu formirat će se četiri nove skupine s po šest reprezentacija, a tri najbolje momčadi iz svake grupe plasirat će se na svjetsku smotru.

"Simon sigurno neće igrati, za Hezonju su male šanse"

U ovom trenutku Hrvatska se nalazi u iznimno teškoj situaciji na ljestvici premda u daljnji krug kvalifikacija idu tri od četiri momčadi. No, Finska, Švedska i Slovenija imaju omjer 2:1, a Hrvatska 0:3.

"Na kraju sam se odlučio na igrače za koje sam mislio da su u najboljem stanju. Ne mogu ništa reći, svi koji su igrali su dali sve od sebe. Žao mi je, momci su iskreno željeli pobijediti, svi smo željeli da se vratimo u igru", kazao je Mulaomerović.

Neupitno je da bi Hrvatskoj mnogo značilo da se u ponedjeljak u Švedskoj pojave Kruno Simon ili Mario Hezonja. No, izbornik je naglasio da Kruno Simon neće sigurno doći, a male su šanse da se pojavi Hezonja.  

"Za Simona nema šanse da zaigra u ponedjeljak, a Hezonja? Ne znam. Mislim da su male šanse. Ne znam kakva je situacija. Bilo bi sjajno da dođe Mario", završio je izbornik hrvatska košarkaške reprezentacije.

Pročitajte više