superliga

Mundo Deportivo: Ovako su Real i Barca namjeravali dijeliti novac iz Superlige

Foto: EPA-EFE

MUNDO DEPORTIVO objavio je u današnjem broju detalje dogovora Barcelone i Real Madrida oko Superlige.

Samo mjesec i pol nakon što je izabran za predsjednika, Joan Laporta potpisao je ugovor koji je mjesecima ranije dogovarao bivši predsjednik Josep Bartomeu. Barcelona je odavno bila u dogovoru oko pokretanja Superlige jer je novo natjecanje u startu jamčilo raspodjelu 3.5 milijardi eura.

Osvajač Superlige dobio bi oko 600 milijuna eura, ali samo ako bi to bili Real Madrid i Barcelona. Ostali klubovi ne bi dobili toliki iznos za naslov jer bi se on nagrađivao sukladno s imidžom kluba koji bi, pak, ocijenila sama liga.

Bartomeuova uprava u Barceloni odredila je 2015. cilj da Barcelona postane prvi klub na svijetu s milijardu eura dobiti od 2021. godine. Na kraju sezone 2018./2019. Barca je ostvarila 990 milijuna eura prihoda s tendencijom rasta, sve dok nije došla koronakriza.

Barcelona je u sezoni 2019./2020. planirala budžet od 1.047 milijardi eura, da bi samo u toj sezoni završila u minusu od 250 milijuna. No, na Nou Campu navodno nije bilo previše panike jer se računalo s pokretanjem Superlige koja bi preko noći pokrpala sve rupe u proračunu.

Podjela novca prema važnosti kluba

Naime, kako piše Mundo, klubovi bi na kraju prve sezone podijelili 7.5 milijardi eura povrh 3.5 milijardi na startu natjecanja. Taj iznos bi se s godinama povećao na 10 milijardi eura. Taj novac bi se dijelio među 20 klubova po načelu vrijednosti brenda, utjecaja na društvenim mrežama itd. Rezultat ne bi bio najbitniji.

Spomenutih 3.5 milijardi eura podijelilo bi samo 15 klubova kojima bi mjesto u ligi bilo zajamčeno, i to prema kategorijama. U najvišoj bi bili Real i Barcelona koji bi dobili po 600 milijuna. Po 350 pripalo bi sljedeća četiri kluba, dok bi oni od 6. do 9. mjesta po važnosti dobili 225 milijuna. Dva bi dobila 112, a tri 100 milijuna eura.

No, od toga, čini se, ipak neće biti ništa jer je Superliga na rubu raspada iako je Florentino Perez u noćašnjem intervjuu rekao da nitko još nije napustio natjecanje i da klubovi koji izlaze moraju platiti penale. 

Pročitajte više