Na njegovom mjestu mnogi bi odustali od nogometa, a on igra sezonu života

Foto: Screenshot

MANCHESTER City je sinoć na Bet365 Stadiumu pobijedio Stoke City 2:0 i došao na šest bodova od matematičkog potvrđivanja petog naslova prvaka.

Svaku Cityjevu utakmicu ove sezone obično obilježi jedan igrač. Jednom je to Kevin de Bruyne, drugi put Sergio Agüero, a sinoć, kao i dosta puta ove sezone, apsolutno prvo ime, ne samo ove utakmice, nego cijelog 30. kola bio je David Silva.

Briljantni španjolski veznjak dirigirao je tempo, igru, vremenske prilike i tečaj funte, zabio je dva sjajna gola i, ukratko, nije napravio jedan krivi korak u tih 90 minuta. Dobio je sve 22 utakmice u Premiershipu u kojima je nastupio ove sezone, zabio je devet golova uz 12 asistencija, a sve to radi u najtežim trenucima u životu.

Naime, Silva je krajem prosinca propustio nekoliko utakmica zbog, kako su on i klub objasnili, privatnih razloga. Početkom siječnja Španjolac je na Twitteru objavio da se njegov sinčić Mateo rodio puno prije termina te da zbog toga nije mogao stalno biti na raspolaganju treneru. Mališan je tjednima bio u kritičnom stanju, a nekoliko dana nakon poroda i supruga je bila u velikim problemima, pa je David, razumljivo, glavom bio puno dalje od Etihada.


Pep Guardiola dao mu je potpuno slobodne ruke. Silva može, kad god poželi, otići kući u Valenciju i vratiti se kad želi. Nekad i dvaput unutar istog tjedna odlazi u Valenciju i vraća se u Englesku. Kad se vrati, redovito je jedan od najboljih na terenu.


“Kad je u Valenciji, trenira sam. Uoči uzvratne utakmice protiv Basela odlučio je otići u Španjolsku, ali se vratio odmah u četvrtak i rekao mi da će igrati protiv Stokea. Svi smo uz njega, a malom Mateu samo mogu poželjeti da se što prije oporavi”, rekao je prošli tjedan Pep Guardiola.

Iako prolazi teško razdoblje, David Silva je sinoć izgledao fantastično. Uspješno je dodao 89 lopti iz 93 pokušaja, stvorio je suigračima dvije šanse, a zabio je dva gola iz dva udarca u okvir. No sve to za Silvu je dječja igra u usporedbi s onime što ga čeka kod kuće.

“Kad igram nogomet, zaboravim na sve drugo. Dobro mi dođe da odigram poneku utakmicu jer ne razmišljam o tim problemima. Nasreću, Mateo je malo bolje, napreduje iz dana u dan”, rekao je Španjolac nakon susreta u kojem je proglašen igračem utakmice.


“Sretan sam što je opet s nama, ali ne znam koliko će ostati. Eto, opet je odigrao ekshibiciju i pokazao koliko nam je važan. Uvijek se priča o njegovoj tehnici i igračkim kvalitetama, ali sad ste vidjeli kakav je on borac. Uvijek je tamo gdje treba biti”, rekao je Guardiola.

Momčad će zbog odgođene utakmice protiv Brightona otići na kratke mini-pripreme u “rodni” Abu Dhabi, ali Silva će ponovno prema Valenciji.



 

“Obitelj je najvažnija na svijetu. Nadam se da će sve biti u redu s malenim i da će nam se David moći priključiti stalno. Naravno da bi stalno želio igrati i trenirati, ali ne može jer razmišlja o sinu i supruzi. Isto tako, zna da mora trenirati da ostane u formi, ali jak je on tip. Može raditi što hoće. Ma, neka i izgubimo puno bodova, ne pada mi na pamet da ga na išta tjeram”, rekao je Guardiola.

Pročitajte više