MANCHESTER CITY - DINAMO

Najveća zvijezda Cityja zarađuje tri puta više od cijele momčadi Dinama

Foto: Getty Images, Pixsell; Grafika: Index.hr

DINAMO u utorak od 21 sat (PlanetSport 1) na Etihadu gostuje kod Manchester Cityja u 2. kolu skupine C Lige prvaka.

Na startu povratničke sezone u najjačem klupskom natjecanju na svijetu Zagrepčani su fantastičnom izvedbom pobijedili Atalantu 4:0, no tek im danas slijedi pravi izazov, gostovanje kod najjače momčadi na svijetu i najboljeg trenera u proteklih deset i više godina, Pepa Guardiole.

Cityjev igrački kadar vrijedi 12 puta više nego Dinamov

Da bismo stekli dojam koliko je City moćan dovoljno je pogledati financije i vrijednost momčadi. Igrački kadar Građana, prema Transfermarktu, vrijedi čak 1,28 milijardi eura, odnosno 12 puta više nego Dinamov, koji je procijenjen na 107,3 milijuna.

Raheem Sterling (140 milijuna) i Kevin De Bruyne (130 milijuna) sami vrijede više nego cijela Dinamova momčad, a još su dvojica sasvim blizu - ozlijeđeni Leroy Sane te Bernardo Silva, koje Transfermarkt procjenjuje na 100 milijuna eura. Slijede Rodri (80), Aymeric Laporte (75), Ederson i Gabriel Jesus (po 70), a i Sergio Aguero (65) bi bio puno vrjedniji da nije već zagazio u tridesete.

Najmanju tržišnu vrijednost u momčadi Cityja imaju pričuvni golmani Claudio Bravo (2,5) i Scott Carson (dva milijuna eura), a jedini igrač Guardioline momčadi koji ne smije dirati loptu rukom za vrijeme igre, a vrijedi manje od 10 milijuna, 18-godišnji je Eric Garcia (sedam milijuna eura).

Na Olma otpada skoro trećina Dinamove vrijednosti

Dinamo? Čak 28% vrijednosti momčadi, ili 30 od spomenuta 107,3 milijuna, otpada na Danija Olma. Osim njega, niti jedan igrač maksimirskoga kluba ne doseže dvoznamenkastu milijunsku vrijednost. Dominika Livakovića i Bruna Petkovića Transfermarkt procjenjuje na osam milijuna eura, Amera Gojaka na 6,5, a slijede Arijan Ademi (6), Mislav Oršić (5), Kevin Theophile-Catherine (5), Nikola Moro (4,5) i Emir Dilaver (3,5), dok najvrjednijih 11 zaključuju Izet Hajrović i Luka Ivanušec (po tri milijuna eura). Na samom dnu je 19-godišnji Robert Mišković, čija je vrijednost 300.000 eura.

City troši 164 milijuna eura godišnje samo na plaće

I dok se vrijednosti s Transfermarkta ipak temelje na procjenama, primanja igrača puno su konkretnija pa se može dobro vidjeti kakva je financijska moć večerašnjeg protivnika Modrih. Na cijeli kadar prve momčadi City troši ukupno 164 milijuna eura, dok Dinamov budžet za plaće prve momčadi ne doseže ni 10 milijuna.

Najplaćeniji nogometaš engleskog prvaka, Kevin De Bruyne godišnje zaradi 20,6 milijuna eura. Slijede Sergio Aguero (13,5 milijuna eura), Riyad Mahrez (11,7 milijuna eura) pa Fernandinho i Nicolas Otamendi s po 10,5 milijuna eura. Ostali su ispod granice od 10 milijuna po sezoni.

Zanimljivo, najmanje plaćen Cityjev nogometaš je Phil Foden za kojeg Pep kaže da nije vidio talentiranijeg u životu. On godišnje uprihodi oko 705 tisuća eura, što je, primjerice, manje od Gavranovića i Livakovića, najplaćenijih dinamovaca, a u rangu je Theophile-Catherinea koji zarađuje sličan iznos.

De Bruyne zarađuje 3,4 puta više nego 11 najbogatijih dinamovaca zajedno

Najplaćeniji igrači Dinama, odnosno idealnih 11, u prosjeku zarađuju 550.000 eura na godinu, dakle ukupno nešto više od šest milijuna eura. To znači da De Bruyne u godinu dana zaradi 3,4 puta više nego cijela Dinamova postava, odnosno 11 Modrih treba igrati tri godine i pet mjeseci da bi zaradili onoliko koliko Belgijac sam zaradi u godinu dana.

Najveći ugovor u Dinamu trenutačno ima Mario Gavranović, kojeg Dinamo plaća 800.000 eura po sezoni, dvostruko manje nego što zarađuje Zapata. Dominik Livaković potpisao je novi ugovor koji mu jamči 750.000 eura po sezoni, a Kevin Theophile-Catherine zarađuje 700.000 eura godišnje. Kapetan Arijan Ademi plaćen je 600.000, Bruno Petković 550.000, a Emil Dilaver 500.000 eura. Iza njih su Mislav Oršić, Amer Gojak i Izet Hajrović, koji zarađuju između 400.000 i 500.000 eura, a Petar Stojanović, doznajemo, zarađuje 450.000 eura po sezoni.

Gdje je u cijeloj priči najbolji igrač Modrih?

Olmu je ponuđen golem petogodišnji ugovor vrijedan čak deset milijuna eura, ali ga najbolji Dinamov igrač još nije potpisao jer, navodno, nije zadovoljan otkupnom klauzulom. Prema postojećem ugovoru, Olmo zarađuje 350.000 eura i trenutačno je najslabije plaćeni igrač u Dinamovoj momčadi, iako je najvrjedniji.

Kako kotira Bjelica u odnosu na Guardiolu?

Ako je razlika u vrijednostima i primanjima igrača Cityja i Dinama toliko velika, što tek reći nakon usporedbe trenera? Pep Guardiola nedavno je potpisao novi ugovor koji mu jamči 24,1 milijun eura na godinu. Nenad Bjelica najplaćeniji je hrvatski trener, i on je nedavno potpisao poboljšani ugovor, ali njegov 1,1 milijun eura djeluje zaista skromno u usporedbi sa španjolskim strategom.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Pročitajte više