HRVATSKI NOGOMETAŠI

Govorili su da je premekan. Napravio je od sebe igrača kakvog nismo očekivali

Foto: Profimedia

HRVATSKU nogometnu reprezentaciju očekuju prijateljske utakmice u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo u Kataru, koje se igra krajem godine. Hrvatska će 26. ožujka igrati sa Slovenijom, a tri dana kasnije s Bugarskom. Bit će to prva od nekoliko šansi Zlatka Dalića da iskuša nove opcije u igri. Među ostalim, izbornik je najavio da će probati i novu formaciju.

Kralježnica momčadi i dalje je ista. Na većini pozicija nema puno nepoznanica kad je riječ o tome tko će startati u Kataru ako ne bude ozljeda. Dojam je da Dalić trenutno najveće probleme ima u ofenzivnom dijelu ekipe, s većim brojem igrača koji su izvan forme ili ne igraju dovoljno u klubovima.

Jedan od onih koji mora dobiti pravu priliku je Lovro Majer. Bivši veznjak Dinama u Francuskoj igra odlično. Ako nastavi igrati ovim tempom, mogao bi već na Svjetskom prvenstvu biti u udarnoj postavi reprezentacije.

Sjajno se snašao u Rennesu. Naučio je igrati protiv svoje najveće slabosti

Još je u Dinamu bilo jasno da je Majer izrazito plemenit igrač, tehnički vrlo profinjen i kreativan. Ipak, s pravom su se postavljala pitanja može li se snaći u bržem nogometu u kojem će obrambeni blok na njemu biti mnogo snažniji i kompaktniji.

Sjajnim predstavama za Dinamo u Europi djelomično je otklonio te sumnje, ali konačan odgovor moglo je dati samo preseljenje u jaču ligu u kojoj će utakmice visokog intenziteta igrati na tjednoj bazi. Za igrača njegovog profila, francuska liga je u teoriji najlošiji izbor od liga Petice jer se temelji na fantastičnim fizičkim sposobnostima. Tim više je Majerovo snalaženje uistinu impresivno.

Statistika duela i dalje mu je ispodprosječna, ali naučio je kako u kretnji bez lopte može doći u najbolje pozicije na terenu, onih u kojima je dovoljno udaljen od braniča da primi loptu i iz kojih može direktno utjecati na razvoj napada i prijenos lopte u zadnju trećinu terena. Veliki odraz igračke inteligencije je prilagoditi igru tako da sakriješ svoje mane, a Majer je napravio upravo to.

U razgovoru za francuske medije objasnio je svoj razvoj: "Kad sam bio mali sam se zarekao: trenirat ću koliko god treba i sve podrediti samo jednom cilju - moram postati nogometaš. Točno u tom trenu mi je kliknulo. I ranije sam znao da sam dobar s loptom, ali to nije dovoljno za uspjeti u modernom nogometu. Puno sam radio na trci i agresivnosti."

Dominantno loptu traži na desnom krilu, ali kao lijevak obožava ulaziti s loptom u sredinu i dijagonalnim kretnjama razbijati suparničku liniju obrane te tražiti rješenja u zadnjoj trećini terena. Prema gotovo svim kreatorskim statistikama, usporediv je s najboljim veznjacima Ligue 1.

Jedan od najboljih kreatora francuske lige

Od dolaska u Francusku Majer je zabio sedam golova i dodao sedam asistencija. Brojke koje svjedoče o guranju suigrača u šanse uistinu su impresivne, posebno s obzirom na to da je u Rennes stigao usred sezone, tako da je prvi put ušao u vatru jake lige a da nije prošao barem pripreme s ekipom.

Segment njegove igre koji brojke nešto teže izražavaju su famozne "predasistencije". Možda ih nije potrebno ni brojati, ali vrlo su važne u igri. Desetke često imaju naviku da odmah traže napadača okomitom loptom i da pokušavaju na silu kreirati šansu.

Majer je naučio biti strpljiv i pričekati najbolje rješenje. Vrlo često suigrače dovodi u bolje pozicije od one u kojoj je on primio loptu i omogućava im da daju završni pas. Njegova igra i vještine razvijat će se većim brojem utakmica na najvišem nivou, ali njegov napredak u odnosu na prije dvije sezone je u gotovo svim aspektima ogroman.

Naklonili mu se i Španjolci

O tome je detaljno pisao i El Confidencial. "Sada se počinju pojavljivati ​​Modrićevi nasljednici. Možda je po stilu igre veznjak koji najviše podsjeća na Modrića Francuz Maxence Caqueret, ali postoji igrač koji ide istim koracima kao i desetka Madriđana, iste je nacionalnosti i spreman je preuzeti uzde koje mu Luka ostavi jednog dana kad okači kopačke o klin", stoji u španjolskom listu.

"I, kao da to nije bilo dovoljno, oduvijek mu je bio idol. Riječ je o Lovri Majeru, 23-godišnjem mladiću koji je postao velika senzacija svoje zemlje i koji se može pohvaliti da mu je jedna od najljepših uspomena izlazak na teren s Modrićem", dodaje španjolski novinar.

U tekstu pod naslovom "Novi zlatni Hrvat, Modrićev nasljednik zbog kojeg je Camavinga zaboravljen" dalje stoji: "Majer je iz sezone u sezonu poboljšavao svoj učinak i pokazao da ima sve da bude pravi profesionalac. U Lokomotivi je sa samo 16 godina debitirao u prvoj ligi.

Nakon dvije sjajne sezone, zagrebački Dinamo vratio ga je u svoje redove, gdje je postao veliki vođa momčadi koja će u samo tri sezone podići pet trofeja, da bi 2021. u povijest ušao još jedan sjajan trenutak: Majer i Modrić zajedno su igrali na Euru 2021., čime je Majer ispunio još jedan od svojih velikih snova. Mlad čovjek ne može uvijek dijeliti travnjak s idolom svog života."

Zaslužio je barem šansu kod Dalića

Veznjak Rennesa dosad je odigrao samo jednu "pravu" utakmicu za reprezentaciju. Još 2017. sudjelovao je na turniru u Kini na kojem je selekcija HNL-a predstavljala reprezentaciju i ušao je u sudačkoj nadoknadi protiv Meksika. U rujnu je ušao protiv Slovačke zadnjih šest minuta, a jedinu utakmicu počeo je protiv Malte u studenome prošle godine.

Hrvatska je dobila 7:1, a Majer je zabio dva gola i napravio gotovo cijeli posao kod gola Marija Pašalića. Na prijateljskom turniru koji slijedi to bi se trebalo promijeniti. Dobra odlika Majera je što može pokriti više pozicija.

U sustavu s trojicom braniča može igrati na poziciji usamljene desetke ili one koja je u paru s njim. Iza napadača može odigrati i u 4-2-3-1, a u toj soluciji može i zaigrati na desnom krilu. Ta pozicija mu možda nije idealna jer bi ulascima u sredinu okupirao prostor u kojem uglavnom operira Modrić, ali Hrvatska na toj poziciji nema očitih rješenja.

Hrvatska nema puno vremena do Svjetskog prvenstva. U lipnju će igrati Ligu nacija, a dobra je šansa da će Dalić u tom ciklusu odmarati barem dio udarnih igrača nakon naporne sezone. A ako je suditi prema iskustvu s izbornikovim navikama, on ne daje previše pozornosti utakmicama u kojima ne igraju ključni igrači.

U "biti ili ne biti" utakmici s Rusijom, nije dobio ni minute. Umjesto njega u momčadi se našao Nikola Vlašić, koji u West Hamu igra vrlo malo, a i proživljava najteže dane svoje karijere. Često ga se (prebrzo i previše olako) otpisuje kao igrača koji nema budućnost u Engleskoj, ali pitanje je koliko može pomoći reprezentaciji u ovom stanju.

Dalićeva odluka može se razumjeti iz perspektive onoga što se događalo. Sezona je tek počela i bilo je teško očekivati da će u ključnu utakmicu gurnuti igrače koji dosad nisu imali ozbiljno reprezentativno iskustvo. Njegova zadaća je da mu se uoči Svjetskog prvenstva to ne dogodi. Majer je zaslužio barem šansu.

Pročitajte više