Nalbandian furiozno priveo kraju Ljubin šangajski san

ARGENTINAC David Nalbandian uspio je zaustaviti našeg Ivana Ljubičića u meču za polufinale Mastersa. Ljubo definitivno nije imao svoj dan, što se vidjelo već na samom početku susreta.

Prvi set Nalbandian je osvojio furiozno; dominirao je u igri s osnovne crte, osvajao je poene na Ivanov servis, te uz čak tri osvojena breaka priveo prvi set kraju. Nakon samo 19 minuta na semaforu je bilo 5-0 u korist Argentinca.

Koliko je Nalbandian dobro igrao u prvom setu pokazuje podatak da je Ljubičić osvojio tek 44 posto poena nakon što je ubacio prvi servis, a inače je taj postotak debelo iznad 80 posto.

Izuzev ovog susreta, Nalbandian i Ljubičić igrali su još dva puta. Ljubo je slavio ove godine u polufinalu Madrida, dok je Argentinac odnio pobjedu na istom turniru 2004. godine.

Nalbandian je dobio pravo izbora servisa, te je odmah gurnuo Ljubičića u vatru. Ljubo je otvorio meč ubojitim servisom, ali je izgubio prvi gem nakon sjajne izmjene udaraca s Argentincem. No, odmah je uzvratio sa još dva odlična servisa. Nalbandian je u samom startu pokazao koliko je opasan u igri s osnovne crte, te je došao do prve prilike za break. Zbog vrlo rezervirane Ljubine igre Nalbandian je izvukao break već u prvom gemu. Potom je Argentinac vrlo lako dolazio do poena na svom servisu, no Ljubo se uspio približiti na 30-40. Protiv Nalbandianove koncentracije nije se moglo, i Ljubo je na samom početku gubio 2:0.

Sa sjajnom igrom Nalbandian je nastavio i u trećoj igri. Iako je Ljubo konačno zabio i svoj prvi as, protivnik je došao do svoje druge prilike za break. Iskoristio je Ljubinu nesigurnost i prisilio ga na pogrešku. Početnih 3:0 za Argentinca svakako nije bilo ono što smo priželjkivali. Nalbandian je lako došao do gema na svom servisu i na semaforu je pisalo visokih 4:0 u njegovu korist.

U petoj igri Ljubo je ponovo pokazao svoju nesigurnost; pogriješio je na dvije vrlo važne lopte, tražio se u igri, no Nalbandian je u međuvremenu došao do nove prilike za break. I uspio je treći put oduzeti Ljubin servis i doći do prilike da servira za set.

U šestoj igri Argentinac je po prvi put pogriješio, loptu je konačno zaustavila mreža, i Ljubo je imao 0-30. No, ponovo se igralo na njegov mlin; duge izmjene, snažne paralele i malo sreće izvukle su ga na 30-30. Ljubo se nije dao i uspio je konačno uzeti igru raspoloženom protivniku. Sedma igra prošla je u znaku Ivanovog probuđenog servisa, no Nalbandian je i na to imao odgovor. Sjajan retern doveo ga je na 30-40, a nakon Ljubine agresivne pogreške i do izjednačenja. Naš tenisač tada je zabio treći as, a nakon toga sigurno priveo igru kraju. Konačno je počeo igrati i razmišljati o načinu na koji će se vratiti u set.

Argentinac je ipak drugi put bio na servisu za set. Nakon sjajne Ivanove paralele koja ipak nije htjela prijeći mrežu, Nalbandian je zasluženo došao do prvog seta.

Drugi set (Nalbandian):

Nalbandian je na isti način ušao i u drugi set; odlično je vratio Ljubin servis, izvlačio se na forehand i došao do 30-30. No, as je ponovo spasio Ljubu i omugućio mu da dođe do prednosti. Nakon toga Ljubina dvostruka pogreška, pa as za još jedno izjednačenje. Nakon duge izmjene došao je do prvog gema u drugom setu. Nalbandian je bio siguran na svom servisu, iako je naš teniski as po prvi puta u meču djelovao nadmoćno. No, sreća je i ovaj put bila na strani Argentinca koji je izjednačio rezultat na 1:1.

Ljubo je nakon nekoliko loših servisa i katastrofalne pogreške na laganom voleju prilikom 30-40 ponovo došao do velikog gubitka. Nalbandian je uzeo Ivanu servis i postavio ga u vrlo lošu poziciju.

U sljedećoj igri Ljubo je bio vrlo blizu osveti za prethodni gem, ali jednostavno nije imao dovoljno sreće. Nalbandian je već u sljedećem gemu došao do nove prilike za break, imao je čak tri loptice da je iskoristi, stoga mu je to s lakoćom i uspjelo. Uspjelo mu je i na atraktivan način doći do igre na svom servisu. Ljubo je izgledao potpuno slomljen i bez ideje da se othrva sjajnim naletima Argentinca.

Sedma igra prošla je u znaku Ivanovog servisa, no unatoč osvojenom gemu, Nalbandian se našao u prilici da servira za polufinale. Nakon nešto više od sat vremena igre Argentinac je došao do tri meč lopte; iskoristio je prvu i priveo kraju Ivanovu turneju u Šangaju.

(Screenshot: HRT)

Pročitajte više