Navijačka groznica naglo se ispuhala

NAKON 120 minuta revnosti hrvatske nogometne reprezentacije i tri poražavajuća turska jedanaesterca, navijačka groznica naglo se ispuhala.

Ista je ta groznica u trinaest dana, koliko je hrvatska repka izdržala na alpskim travnjacima, uspješno zahvatila gotovo cijelu naciju, a to je tjeralo nekoliko milijuna pari očiju da se u odlučujućim trenutcima prilijepe za male ekrane.

U posljednja dva dana zavladalo je pravo zatišje, a da je bilo burno može se tek zamijetiti po "prokockanima" zastavicama, zakvačenima za većinu hrvatskih prometala, a koje više ponosno ne lamataju, nego su se na svojim motkama jednostavno objesile. Presvukli su se i "prokockani" ljudi, pa tako njihova prsa više ne krasi hrvatska šahovnica, koju su eto zamijenili svakodnevnom odjećom. Tuga i nevjerica vratila je cijelu zemlju u kolotečinu jer je najvažnija sporedna stvar na svijetu za ovu godinu u Hrvatskoj zatvorena.

Vrijedilo je biti hrvatski navijač

Da je vrijedilo biti hrvatski navijač dokazali su i Englezi koji su pokrenuli kampanju "postanite navijač hrvatske reprezentacije". Iako poraženi upravo od domaćih igrača, Englezi su pravo sportski navijali za one koji su ih porazili, a možda su ipak pokazivali svoje protivljenje reprezentacijama koje su se s Hrvatskom našle u skupini.


O hrvatskim drukerima izvještavali su svi svjetski mediji, jer teško je bilo ne zabilježiti njihovo borbeno glasanje na tribinama. Huliganizma je bilo, ali ni Hrvati ni drugi navijači Kockastih nisu uzrokovali krvave obračune, kakvi su bili karakteristični za prijašnja nogometna prvenstva. Tek neki uobičajeni izgredi na samom stadionu i oko njega, pa su stoga dobili i pohvalu same Uefe, koja je, osim toga, primijetila da još uvijek ne posustaje želja za bakljadama i upadima na teren.

Tragična smrt Marina Zupčića zasjenila uspjehe reprezentacije

Suma sumarum hrvatskog navijačkog djelovanja je puno glasne potpore Bilićevim dečkima, četiri uhićena prije četvrtfinalne utakmice, nekoliko manjih okršaja s Turcima u Beču (Hrvati nisu izazvali niti jedan) i jedna tragična smrt. U Klagenfurtu je od infarkta preminuo dvadesetogodišnji hrvatski navijač Marin Zupčić, a cijeli slučaj ostat će zabilježen poglavito zbog duhovitog priloga Hrvatske televizije, autora Gorana Milića, koji je u televizijski eter pušten nekoliko sati poslije. Njime je Milić bez imalo takta, ikakvog ljudskog osjećaja i pijeteta prema umrlom i njegovoj obitelji, "zafrkantski" razglabao s austrijskim internistom o srčanim udarima uzrokovanih samim nogometom. Od srčanog udara je za vrijeme prvenstva stradala i jedna austrijska navijačica. 20-godišnja Austrijanka samo se srušila u fan-zoni za vrijeme utakmice Austrija - Njemačka i preminula na putu prema bolnici. Kasnije je utvrđeno kako je imala problema sa srcem.

Za razliku od domaćih medija, turski su vrlo ozbiljno shvatili potencijalne srčane udare. Tako je turski kardiolog savjetovao navijače da ne gledaju utakmicu s Hrvatskom i to riječima: "Preporučam svima koji ne mogu kontrolirati svoje emocije neka ne gledaju utakmicu u izravnom prijenosu. Neka najprije pričekaju i saznaju rezultat, pa onda pogledaju utakmicu u snimci". Novih srčanih tegoba, srećom, nije bilo, ali smo sigurni da su se brojni navijači slomljenih srca vraćali iz Beča.

Njemački navijači najgori na Euru

No, nisu svi navijači na prvenstvu bili tako civilizirani poput hrvatskih pa su najveće nerede izazvali - Poljaci i Nijemci. Utakmica ova dva protivnika davno prije početka Eura apostrofirana je laskavim nazivom "događaj visokog rizika", a Poljaci i Nijemci za nju su se dugo pripremali. Tučnjava nije mogla izostati; večer prije utakmice više od stotinu navijača osjetilo je komfor austrijskih zatvora. Upravo su njemački navijači proglašeni najgorima na ovogodišnjem Euru; među ukupno petstotinjak uhićenih nalazi se više od 140 Nijemaca.

Navijački neredi nisu izostali ni nakon utakmice Nizozemske i Rusije kada je uhićeno 30-ak navijača. Nizozemci, koje su mnogi smatrali najvećim favoritima za osvajanje naslova prvaka, teško su podnijeli ispadanje u četvrtfinalu pa su nakon utakmice napali skupinu Rusa u Baselu, ali promptna policijska intervencija brzo je smirila uzavrele strasti.

Turci ne mogu bez pucnjave i nereda

Glavobolju čuvarima reda i mira diljem Europe najviše su zadavali Turci. Nakon velike pobjede nad Česima i plasmana u četvrtfinale, Istanbul je gotovo "sravljen sa zemljom"; u sveopćim neredima i pucnjavi teško je ranjena 10-godišnja djevojčica koja se i dalje bori za život. Najveći turski grad ništa bolje nije prošao ni nakon utakmice s Hrvatskom; nad Istanbul se od pustih raketa nadvio gusti dim, a naveliko se pucalo i u Ankari. Za vrijeme utakmice, nakon Klasnićevog gola, turski su navijači u Beču napali Hrvate, a zatim i policiju koja ih je pokušala primiriti, ali neredi su ipak brzo zaustavljeni pa nitko nije teže ozlijeđen.

Utakmica Hrvata i Turaka podigla je tenzije i u susjednoj nam Bosni i Hercegovini. Na mostarskim ulicama su nakon iste izbili neredi koje je izazvala manja skupina huligana, a uslijedio je i sukob s policijom, kao i paljenje policijskog automobila. Dvadesetak policajaca je ozlijeđeno, a isto toliko izgrednika (većinom maloljetnih) je privedeno. Ništa bolje nije bilo ni u ostatku države; neredi su izbili u Čitluku, Stocu, Čapljini, Neumu, Sarajevu...

No, sve je to sada iza nas. Europsko je prvenstvo za hrvatsku, pa tako i hrvatske navijače završeno, a svi skupa moramo biti zadovoljni postignutim. Nogometaši su svoju kvalitetu pokazali na travnjaku, navijači na tribinama i oko njih, a džepovi austrijskih ugostitelja bogatiji su za nezanemarivu količinu hrvatskih eura. Slijede pripreme za Južnu Afriku...

Ig.M./P.V.
Foto: Index

Pročitajte više