Premiership

Nekad je donosio trofeje najvećim klubovima, a sad stvara sasvim novog velikana

Foto: Guliver

CARLO ANCELOTTI više od 20 godina bio je lice najvećih europskih klubova, u kojima su se trofeji podrazumijevali. Osvojio je četiri od pet liga petice, tri puta je bio prvak Europe, a u sedmom desetljeću života prihvatio se sasvim drukčijeg posla. Ali to ne znači da je odustao od starih navika.

Krajem 2019. godine preuzeo je Everton koji je posljednju titulu engleskog prvaka osvojio 1987., dok je trijumfom u FA kupu posljednji trofej podigao 1995. To nije ni usporedivo s onim što je Ancelotti zatekao u Juventusu, Milanu, Chelseaju, Paris Saint-Germainu, Real Madridu i Bayernu, pa čak i u Napoliju.

Ako je Ancelottijev posao do sada bio donositi trofeje, sad treba postaviti temelje za osvajanje trofeja. S takvim izazovom dosad se nije susretao, ali u prvih godinu dana u klubu iz Liverpoola pokazao je da mu jako dobro ide.

Ogromna razlika u odnosu na prošlu sezonu

Ancelotti je u Everton stigao prošle sezone kada je klub nakon 18 odigranih kola, s četiri boda iznad zone za ostanak, zauzimao tek 15. mjesto u Premiershipu. Prvoplasirani Liverpool bježao mu je čak 33 boda, a šesto mjesto i plasman u Europa ligu osam bodova.

Ove sezone Everton je nakon 16 odigranih kola sedmi sa samo četiri boda manje od vodećeg Liverpoola, koji k tome ima i utakmicu više. 

Momčad s Goodisona nakon skoro pola odrađene sezone ima tri boda više i utakmicu manje od Chelseaja, a uz pobjedu u zaostaloj utakmici može doći na treće mjesto. Hipotetski, 61-godišnji Ancelotti je u ovom trenutku mogao imati samo bod manje od lidera prvenstva.

Iskusni stručnjak zna da je ovo izuzetno teška sezona i da je znatno drukčija i izjednačenija od prethodne. Primjerice, Liverpool kao lider ima tek 14 bodova više od Newcastlea koji je 15., ali pozicija Evertona puno govori o poslu koji je uradio za malo više od godinu dana u klubu.

Ancelotti je trener kojeg igrači uglavnom vole i poštuju jer ima specifičan način vođenja momčadi, ali stvari ne idu uvijek po planu i nije trener po svačijem guštu.

Zbog njegovog duhovitog i toplog pristupa zavoljeli su ga legendarni igrači poput Cristiana Ronalda, Paola Maldinija i Andrija Ševčenka s kojima je osvajao Ligu prvaka, ali stvari nisu najbolje funkcionirale u Bayernu kada je vodio Roberta Lewandowskog, Francka Riberyja, Arjena Robbena i ostale zvijezde.

Poznat po svojoj fleksibilnosti, ali ona ga je znala i koštati 

Dok Jose Mourinho uspjeh gradi na stvaranju opsadnog stanja i jakoj obrani, Pep Guardiola na posjedu lopte, Jürgen Klopp na kontrapresingu, a Marcelo Bielsa na luđačkoj disciplini i tempu, Ancelotti je poznat po svojoj fleksibilnosti.

Svoj uspjeh bazira na bliskom odnosu s igračima, opuštenoj atmosferi i sustavu igre koji od početka maksimalno prilagođava igračima.

U Bayernu nisu dobro prihvatili njegove metode i zbog toga je prvi put u karijeri tijekom sezone dobio otkaz. Naime, Ancelotti je u Bayernu u sezoni 2016./17. zamijenio Guardiolu i kako je vrijeme prolazilo igračima je sve manje odgovarao znatno opušteniji pristup talijanskog stručnjaka.

Ugledni njemački mediji poput Bilda i Kickera su nakon Ancelottijevog odlaska na početku sezone 2017./18. pisali da su igrači Bayerna tajno trenirali smatrajući da kod Ancelottija treninzi nisu dovoljno naporni. 

S druge strane, najbolji rezultati njegovog načina rada vidjeli su se u Milanu s kojim je dva puta osvojio Ligu prvaka (2003. i 2007.), u Realu kojem je 2014. godine donio La Decimu, desetu titulu europskog prvaka, kao i u Chelseaju s kojim je u prvoj sezoni (2009./2010.) osvojio Premiership i FA kup. 

Njegov Chelsea je u trijumfalnoj sezoni postigao 103 gola, što je bio rekord Premiershipa dok Guardiolin City nije zabio 106.

Ronaldo bi volio ponovno raditi s njim

"On je sjajna osoba i moja jedina želja je da se svakom igraču pruži šansa da radi s njim jer je sjajan čovjek i fantastičan trener. Puno mi nedostaje. Volio bih ponovno raditi s njim", kazao je Ronaldo.

Nije iznenađenje što ga Ronaldo toliko poštuje jer Portugalac je najbolju sezonu u Ligi prvaka odradio pod vodstvom Ancelottija. Tijekom pohoda na titulu Lige prvaka 2014. godine postigao je čak 17 golova, što je rekord ovog natjecanja.

Ancelottijeva taktička fleksibilnost najbolje se vidjela u pronalasku formule da iz Ronalda izvuče maksimum. Real je tada igrao u formaciji 4-3-3 kada je napadao, dok je u fazi obrane igrao 4-4-2. 

Angela Di Mariju je umjesto na desnom krilu koristio na poziciji lijevog centralnog veznog kako bi Argentinac u fazi obrane igrao potpuno lijevo i zatvarao protivničkog beka. Razlog? Tako se Ronaldo nije morao vraćati u obranu zbog čega je ostajao s Benzemom naprijed čekajući ofenzivnu tranziciju.

Ostat će tako nezaboravno polufinale protiv Bayerna u Ligi prvaka 2014. godine kada je Real kod kuće pobijedio 1:0, a u uzvratu 4:0 i tako prošao u finale gdje je nakon produžetaka pobijedio Atletico Madrid rezultatom 4:1. 

Evidentno je da su i u Evertonu sjajno prihvatili Ancelottijeve metode. Dokaz tome su igre napadača Dominica Calvert-Lewina koji s 11 golova dijeli treće mjesto na listi najboljih strijelaca prvenstva, kao i forma Jamesa Rodrigueza koji je do problema s ozljedama u uvodnim kolima bio jedan od najboljih igrača prvenstva. 

"Carlo je vrlo pragmatičan i po tome se znatno razlikuje od ideologa poput Pepa Guardiole. Za njega nogomet nije dokazivanje da je određeni sustav bolji od svih drugih. On svakoj utakmici pristupa drugačije. Ono što je pomoglo da pobijedimo WBA, ne bi možda pomoglo da dobijemo Chelsea. On je vrlo fleksibilan", kazao je jedan od izvora bliskih klubu.

U Evertonu stvara obiteljski odnos i na putu je da ispiše povijest

U Evertonu je već usadio pobjednički mentalitet. Igrači su svjesni da ih trenira čovjek koji je osvajao titule u svim zemljama liga petice i tri Lige prvaka. Svojim utjecajem pomogao je Evertonu da dovede igrače poput Jamesa Rodrigueza i Allana, koji su bili atraktivni snažnijim klubovima.

Kao što su u Evertonu odlično prihvatili velikog stručnjaka, tako je i on prihvatio klub.

"On Everton gleda kao obiteljski klub i zbog toga se osjeća vrlo ugodno", kazao je jedan od izvora iz kluba za The Athletic.

Ancelottijev uspjeh u Evertonu bio bi plasman među šest najboljih momčadi Premiershipa, a plasman u Ligu prvaka bio bi fantastičan pothvat jer klub nikad nije igrao u ovom natjecanju otkako ono nosi sadašnje ime. Mogao bi ciljati i na titulu u FA kupu u kojem iduće subote u 3. kolu igra protiv niželigaša Rotherhama. 

Ancelotti je u dosadašnjih 40 utakmica kao trener Evertona ostvario 50 posto pobjeda, što je najbolji učinak nekog trenera na Goodisonu još od 1987. godine računajući trenere s minimalno 10 utakmica na klupi. Ove brojke obećavaju puno i govore da bi talijanski stručnjak mogao promijeniti povijest kluba koji dugo želi pomrsiti račune engleskim velikanima.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više