LIGA PRVAKA

Nevidljivi i loši Rakitić je za trijumf Barcelone zaslužan gotovo kao Messi

Foto: EPA

IVAN RAKITIĆ još jednom je ispao neopjevani junak važne Barcelonine pobjede. Njegov veliki doprinos u trijumfu nad Liverpoolom (3:0) u prvoj polufinalnoj utakmici Lige prvaka vidljiv je tek nakon detaljnijih pregledavanja snimke.

Nakon što se slegla prašina koju je Messi podigao golčinom za povijest iz slobodnjaka, vidimo da je za to što je Barcelona nakon prve utakmice praktički u finalu LP-a gotovo jednako zaslužan "najpodcjenjeniji nogometaš na svijetu", kako je Rakitića nazvao Mourinho. 

Da bi draž tipične rakitićevske partije bila potpuna, ovaj meč općenito je odigrao loše. On i Arturo Vidal su zbog sporosti bili očita meta Kloppovog visokog presinga koji je omogućavao brze kontre Salaha i Manea. Osim što je u sredini bio propustan u fazi obrane, gotovo ništa nije doprinio ni u napadu. 

Ali dva Rakitićeva poteza Barceloni su na kraju ovog meča gotovo jednako bitna kao oba Messijeva gola. 

Kao što smo istaknuli, u 10. minuti je grubo, s obje noge i s leđa, startao na Liverpoolovog sjajnog veznjaka Nabyja Keitu. Rakitić je suparnika uhvatio u škare, pri čemu je mogao slomiti nogu. Keita se nakon ovako žestokog starta u agoniji previjao po terenu, ali sudac Bjorn Kuipers nije Rakitiću pokazao ni žuti karton. 

Samo 14 minuta kasnije Keita je šepajući i u suzama morao iz igre, a Klopp je ostao bez ključnog veznjaka, koji mu vodi igru iz dubine.Koliko mu je Keita važan, svjedoči to što ga je ljetos platio 60 milijuna eura, a iz momčadi je istisnuo kapetana Jordana Hendersona, koji ga je nakon Rakitićevog opasnog starta morao prerano zamijeniti. I s kojim Liverpoolova veza nije bila ni približno goropadna kao dok Rakitić nekažnjeno nije odradio prljavi posao.

To je bio prvi ključni Rakitićev potez, na početku utakmice na centru. Onaj drugi napravio je na gol-crti svoje momčadi u samoj završnici. 

Liverpool, koji je zaslužio daleko više od teškog poraza, gubio je 0:3 i silno se trudio zabiti gol koji bi potpuno promijenio situaciju u uzvratu. Ostvarenju toga najbliže je bio na kraju, kada je Roberto Firmino pucao sa sedam metara iskosa. Sjajni Ter Stegen konačno je bio savladan, ali je na crti izvrsnom reakcijom siguran gol spasio drugi Barcelonin spasitelj. Rakitić se zaletio obraniti gol, blokirao udarac i onda umjesto lopte sam završio u mreži. Od Rakitića se lopta odbila do Salaha koji iz blizine gađa stativu. 

Naravno, izgubiti 1:3 u prvoj utakmici i loviti takav zaostatak neusporedivo je lakše nego onaj od tri gola razlike i bez postignutog gola u gostima. Bez kojeg je, kao i bez Keite, Liverpool kod Barcelone ostao zahvaljujući Rakitiću. 

 

Pročitajte više