svjetsko prvenstvo

Neville: Ne možete vjerovati što se događa u Kataru. Šokiran sam

Foto: EPA-EFE

DO POČETKA Svjetskog prvenstva ostalo je manje od dva mjeseca, a organizatori u Kataru još nisu gotovi sa svim radovima. Završavaju se smještajni kapaciteti za navijače iz cijelog svijeta o kojem smo nedavno pisali, a organizatori uvjeravaju svijet da će ovo biti najbolji turnir u povijesti.

Engleska televizija će danas emitirati veliki dokumentarac o uvjetima rada na gradilištima SP-a a jedan od sugovornika bit će Gary Neville. Bivši engleski reprezentativac je, dok nije sam otišao u Katar, negirao priče o tisućama mrtvih radnika jer nije mogao vjerovati da bi se to moglo skrivati pred očima Zapada. No, nakon što je posjetio Katar, promijenio je priču. Posebno su ga šokirali objekti u kojima radnici žive.

Nevjerojatne razlike

"To su nekakve male kabinice u kojima je spavaći dio odijeljen zastorom, a unutra je neki ormarić. Kad vidite golemo bogatstvo u kojem živi ova zemlja i onda vidite kako žive ljudi koji grade stadione i koji se najviše žrtvuju... To jednostavno ne možete vjerovati. To je nejednakost kakvu ne možete ni zamisliti, šokantno. To nikome ne može biti dom", rekao je Neville.

Građevinski radnici su u Kataru bili plaćeni oko 270 dolara mjesečno, od čega su većinu novca, više od 200 dolara, slali obiteljima, uglavnom u jugoistočnu Aziju. Za vlastite potrebe ostane im tek pedesetak dolara.

"Mene to uznemiruje jer toliko u gradu potrošiš na tanjur tjestenine i kavu. Nevjerojatno. Ne bih želio da bilo tko koga poznajem, a kamoli član moje obitelji živi u takvim uvjetima. Mislim da nigdje na svijetu ne postoji takva razlika između životnih uvjeta, a nema nikakvog razloga da tako bude jer je Katar prebogata zemlja", rekao je Neville.

Nezavisne organizacije procjenjuju da je na gradilištima u Kataru poginulo između 4000 i 6500 radnika, što organizatori oštro demantiraju. Prema njihovim podacima, u nesrećama na gradilištima za SP poginulo je samo troje ljudi.

Pročitajte više