premiership

Nevjerojatne brojke Premier lige u prošlom desetljeću

Foto: Getty Images

POČETKOM ovog desetljeća Manchester United je bio prvak Premier lige, Portsmouth na vrhuncu uspona, Frank Lampard nogometaš Chelseaja, a rekordan transfer za nekog igrača iznosio je 32,5 milijuna funti.

Od tada se puno toga dogodilo.

Trofej Premier lige i dalje se nalazi u Manchesteru, ali je njegov vlasnik City koji ga je četiri puta osvajao u ovom desetljeću. Portsmouth danas igra u prvoj ligi Engleske (treći rang natjecanja) nakon što je tri puta ispadao iz lige u kojoj se natjecao. Lampard je danas trener kluba u kojem je proveo gotovo cijelu karijeru. Prelazak Paula Pogbe u Manchester United povisio je rekord transfera za čitavih 50 milijuna funti.

Odigrane su ukupno 3774 utakmice, klubovi su osvojili 10.382 boda, a postignuta su 10.323 gola. Kada je o transferima riječ, klubovi su potrošili više od 10 milijardi funti!

Kako se desetljeće primaklo kraju, BBC je analizirao ključna imena i brojeve kroz statistiku u posljednjih 10 godina.

Desetljeće koje je obilježio Manchester City

Građani su zakoračili u novo desetljeće čekajući titulu od 1968. godine, a bez većeg trofeja su još od 1976. Međutim, njihove šanse su rasle nakon što je klub preuzela United grupa iz Abu Dhabija 2008. godine.

Prvi trofej podigli su već 2011. godine, i to FA Cup, ali i on je ubrzo pao u sjenu titule Premier lige koja je osvojena 2012. godine. Trener je tada bio Roberto Mancini. Drugu titulu City je osvojio 2014. pod vodstvom Manuela Pellegrinija, a posljednje dvije zaredom osvojene su pod upravom Pepa Guardiole.

Ipak, iako će City ovo desetljeće završiti kao aktualni prvak, neće ga završiti i kao prvoplasirani. Njegov zaostatak za vodećim Liverpoolom iznosi čak 14 bodova.

Najveća konkurencija Cityju bio je Chelsea koji je ukupno tri puta osvajao Premier ligu, a također tri puta FA Cup.

Još neki klubovi imali su svoje blistave trenutke. Manchester United je na čelu s Alexom Fergusonom okončao svoju vladavinu 2013. godine kada je posljednji put osvojio titulu prvaka Engleske. S druge strane, Leicester je šokirao cjelokupnu javnost osvojivši na opće iznenađenje titulu 2016. godine. Lisice su jedan od samo četiri kluba, ne računajući Arsenal, Chelsea, Liverpool i dvojac iz Manchestera, koji su se uspjeli domoći nekog domaćeg trofeja. Osim Leicestera, to su još uspjeli i Wigan, Birmingham i Swansea – oni su osvojili Liga kup, ali su cijenu platili ispadanjem u drugu ligu.

Bilo je i uspjeha u Europi. Chelsea je 2012. osvojio Ligu prvaka, a taj uspjeh ponovio je Liverpool 2019. godine. Chelsea je, međutim, dva puta osvojio i Ligu UEFA-e (2013. i 2019. godine), a to je jednom pošlo za rukom i Manchester Unitedu (2017.).

Ako bismo napravili poredak Premier lige koja bi datirala od 2010. godine pa do danas, Manchester City bi se našao na prvom mjestu. S ukupno 378 utakmica, 249 pobjeda i 65 neriješenih rezultata, City je jedina momčad koja je prosječno osvajala više od dva boda po utakmici – točnije 2,15. Na drugom mjestu je United koji je prosječno osvajao 1,96 bodova po utakmici.

Samo sedam klubova je prosječno osvajalo manje od jednog boda po utakmici, a na posljednjem mjestu našao se Huddersfield, koji za ovu statistiku može zahvaliti svojoj drugoj sezoni u najjačoj ligi u Engleskoj koju je odigrao očajno.

Šest klubova u borbi za četiri mjesta

Desetljeće je počelo ''velikom četvorkom'' koju su činili Arsenal, Chelsea, Liverpool i Manchester United, ali završilo je ''velikom šestorkom'' jer su i City i Tottenham uspjeli steći reputaciju najvećih klubova. Ovo potvrđuje i ukupni poredak jer je razlika između šestoplasiranog Arsenala i sedmoplasiranog Evertona velika u gotovo svakom parametru. S obzirom na to da samo jedna ekipa može biti prvak, a da četiri prvoplasirane mogu igrati Ligu prvaka, tijekom prethodnog desetljeća vodile su se vrlo zanimljive borbe za prva četiri mjesta između ovih šest momčadi.

Zanimljivo je i da, uz veliku šestorku, samo još tri kluba imaju pozitivnu gol-razliku – Everton, Leicester i Sheffield, koji, doduše, igra tek prvu sezonu u najjačoj ligi.

Tu je još nekoliko zanimljivih činjenica.

Uspon Cityja, koji se može predstaviti i statistikom osvojenih bodova po utakmici, u potpunosti je suprotan padu Manchester Uniteda. Pritom brojke Cityja i dalje imaju tendenciju rasta, dok za United važi suprotno – ni poslije toliko godina nisu se uspjeli oporaviti od odlaska Alexa Fergusona.

Slično se može reći i za velike rivale iz Londona – Arsenal i Tottenham. Arsenal je u prvih sedam godina uvijek završavao ispred Tottenhama, ali u posljednje tri sezone došlo je do velikog uzdizanja Tottenhama koji je za te tri sezone uspio nadoknaditi prethodnih sedam i sustići Arsenal u ukupnom poretku sa samo 0,02 većim prosjekom osvojenih bodova.

Trenutni vođa prvenstva Liverpool na kraju sezone 2011./2012. imao je prosjek osvojenih bodova na skromnih 1,48 po utakmici, sve do smjene Kennyja Dalglisha i dolaska Brendana Rodgersa u klub. Od dolaska Rodgersa, a posebno nakon dolaska Jurgena Kloppa, Liverpoolov prosjek bodova skočio je na 1,86. Njihova nevjerojatna forma u ovoj sezoni donijela im je sigurno 4. mjesto u ovom poretku.

Treneri

Manchester City je najuspješniji klub u ovom desetljeću i zbog toga nije iznenađujuće što se jedan od njihovih trenera našao na prvom mjestu liste menadžera.

Pep Guardiola, osvajač 20 trofeja u karijeri računajući i pet u Engleskoj, može se pohvaliti prvim mjestom na listi najuspješnijih trenera, s prosjekom pobjeda 74,62%, odnosno 2,37 bodova po utakmici. Donekle blizu mu je jedino Alex Ferguson s prosjekom pobjeda 69,70% i 2,27 bodova po utakmici. Klopp je četvrti na ovoj listi, a očekuje se da će vrlo brzo dostići trećeplasiranog Antonija Contea.

Trener koji je najviše utakmica proveo na klupi jednog kluba je Arsene Wenger (323 utakmice na klupi Arsenala), osvojivši tako i najviše bodova – 608. Ipak, Wenger se nalazi tek na osmom mjestu iza Mancinija, Ancelottija i Mourinha.

Igrači

Jordan Henderson je od 2010. godine odigrao najviše utakmica u Premier ligi – 306, što za Sunderland, što za Liverpool. U stopu ga prati klupski kolega James Milner koji je odigrao 305 utakmica tijekom kojih vjerojatno do sada nije nastupao jedino na poziciji golmana.

Očekivano, među prvih 10 našla su se četvorica golmana – Ben Foster (303), David de Gea (292), Petr Čech (274) i Joe Hart (271). Jedini nogometaš koji se može staviti u red ofenzivnih na ovoj listi je David Silva (297 nastupa).

Fosterove 303 utakmice uključuju i 983 obrane. Petr Čech je najčešće uspijevao sačuvati svoju mrežu na jednoj utakmici – čak 107 puta. David Silva je uvjerljivo najbolji asistent – zabilježio je 89 asistencija, 27 više od prvog pratitelja Christiana Eriksena. Najviše prilika za gol svojim suigračima stvorio je također David Silva – 768, a na drugom mjestu je Eden Hazard s 595.

Vodeći strijelac u prethodnom desetljeću je Sergio Aguero (173 gola), kojeg slijedi Harry Kane (134). Na listi se nalaze i Wayne Rooney (114), Romelu Lukaku (113), Robin Van Persie (98)…

Koliko to sve stoji?

Kako se količina prihoda od TV prava dramatično povećala, tako su se povećale brojke koje klubovi troše. Trogodišnji ugovori o TV pravima 2010. godine bili su procijenjeni na 3,2 milijarde funti, a očekuje se da će na kraju 2022. godine probiti barijeru od 9 milijardi. Nije iznenađujuće što ovaj novac klubovi troše upravo na igrače.

Usporedbe radi, u razdoblju od 2009. do 2010. godine klubovi su u prijelaznim rokovima potrošili 480 milijuna funti. Deset sezona kasnije samo u ljetnom prijelaznom roku potrošene su 1,4 milijarde funti.

Kao što je već spomenuto, rekordni transfer na početku ovog desetljeća bio je Robinhov prijelaz u City za 32,5 milijuna funti. Prvi klub koji je premašio brojku od 50 milijuna bio je Chelsea dovođenjem Fernanda Torresa iz Liverpoola 2011. godine. Ova brojka je ponovno nadmašena u kolovozu 2014. godine kada je United platio Realu 59,7 milijuna za Angela di Mariju. No United je zasjeo na prvo mjesto po visini transfera kada je 2016. godine Paula Pogbu platio 89 milijuna funti Juventusu. United je tako odgovoran za tri najveća transfera u Engleskoj. Uz Pogbu, tu su i Harry Maguire (80 milijuna) i Romelo Lukaku (75 milijuna).

Prvog dana prijelaznog roka koji počinje 1. siječnja 2020. godine timovi će ponovno početi s trošenjem novca u potrazi za novim pojačanjima.

Pročitajte više