NEVJEROJATNI REKORD NJEMAČKOG TRAGIČARA Može li Ronaldo nadmašiti Schweinija?

Foto: Getty Images / Guliver Image

BASTIAN SCWHWEINSTEIGER u polufinalu Eura postavio je rekord koji bi mogao ostati nedosegnut.

Nastupom protiv Francuske, došao je do 38 utakmica na europskim i svjetskim prvenstvima, što je rekordan broj mečeva na velikim natjecanjima za jednog igrača.
 
Od aktivnih igrača najbliži 31-godišnjem Schweinsteigeru je vršnjak Cristiano Ronaldo, koji će u finalu Eura odigrati 34. utakmicu na europskim i svjetskim prvenstvima.
 
Ono što Schweinijevo postignuće čini još fascinantnijim je da je do njega došao sa samo 31 godinom. Prvo veliko natjecanje bilo mu je Euro 2004 i do sada je nastupio na četiri EP-a i tri SP-a. Od 120 nastupa (24 gola) za Njemačku, samo na najvećim natjecanjima ima ih više nego što neki vrlo dobri nogometaši u karijeri ukupno sakupe za reprezentaciju. 
 
Važno je istaknuti da je Schwinstweiger na svim velikim natjecanjima, još otkako je kao 19-godišnjak debitirao na EP-u u Portugalu, bio ispočetka važan, ali ubrzo ključan igrač Njemačke na najvećim pozornicama. 
 
Svjetski rekord do sada je dijelio s legendarnim Mirom Kloseom, kojem nakon što ga je Schweinsteiger pretekao po broju nastupa, ostaje utjeha da je i dalje vlasnik rekorda broja postignutih golova na SP-ima, gdje ih je zabio 16.
 
Pri vrhu vječne liste igrača s najviše utakmica na velikim natjecanjima još su dva velika Nijemca: Lothar Matthaus (36) i Philipp Lahm (34), dok talijanska legenda Paolo Maldini također ima 36 nastupa na EP-ima i SP-ima. 
 
Nažalost, za Njemačku bi bilo bolje da Schweinsteiger sinoć nije postavio ovaj rekord, odnosno da je nije kao kapetan predvodio u polufinalu Eura, jer protiv Francuske se vidjelo da šest mjeseci nije nastupio kao prvotimac za klub i reprezentaciju i njegovu je momčad, koja je do tada sjajno igrala, pokopao glupim i nepotrebnim igranjem rukom u njemačkom kaznenom prostoru, čime je suparnicima poklonio penal za vodstvo 1:0.
 
Njemačka se od toga nije oporavila, na kraju je izgubila 0:2 i ostala bez prilike da dvije godine nakon svjetskog, osvoji i europsko prvenstvo. 
 

Pročitajte više