Ni krivi ni dužni pred povijesnom prilikom: Hajduk 23 godine nije preskočio klub iz Lige petice

DEPORTIVO iz La Coruñe mogao bi sutra postati prvi španjolski klub koji će u Europi pasti pred Hajdukom te prvi iz velikih liga od 1985. Zaista, ni kriva ni dužna našla se Hajdukova aktualna postava pred prilikom koja je s punim pravom može nazvati povijesna. Generacija koja trenutno diše na Poljudu možda nije velika ni vrijedna europske elite, ali mora biti svjesna da ispred sebe ima zaista veliku šansu.

> Lotina: Moji igrači mogu se nositi s pritiskom koji će ih dočekati na užarenom Poljudu

Hajduk je zadnji puta eliminirao jedan klub iz Liga petice prije skoro 23 godine, u 2. kolu Kupa Uefa 1985./86., kad mu se na putu ispriječio Torino. Tom je prilikom remizirao na torinskom Communaleu s 1:1, a na Poljudu slavio s 3:1, prikazavši veliku igru u režiji Sliškovića i Asanovića.

U usporedbi s Hajdukom, Dinamo primjerice čeka na prolaz pored protivnika iz "petice" još od 1970. kad je nadmašio Hamburger sa 4:0 i 0:1.

Zadnji je naš pobjednik nad suparnikom iz velikih liga nitko drugi nego Varteks, koji je 2001./02. srušio Aston Villu sa 3:2 u Birminghamu i neškodljivih 0:1 kod kuće.

Hajdukovci su ispali sva četiri puta kad su se suočili sa Španjolcima, iako su uvijek bili prilično blizu. Prvi puta ih je za nijansu istisnula Valencia, odigravši 0:0 kod kuće i 1:1 u Splitu u 1. kolu Kupa Uefa u sezoni 1971./72. Bio je to dvoboj obilježen koškanjem između igrača i nepoznatim predmetom koji je pogodio u glavu gostujućeg Josea Claramunta. Bio je to vjerojatno kamen, ali su domaćini tvrdili da je krivac - šišmiš!

Deset godina kasnije, u Kupu Uefa, Valencia je dobila bijele čak s 5:1 na Mestalli, ali je u uzvratu strepila do kraja, jer je Hajduk uz tri gola Gudelja u 89. minuti poveo sa 4:1.

Između ta dva epska dvoboja 1976. se dogodio sraz s madridskim Atleticom, koji je dobio oba meča, 1:0 u Madridu i 2-: u Splitu, iako je Hajduk golom Žungula poveo s 1:0.

Konačno, Mallorca je izbacila Hajduk u pretkolu Lige prvaka 2001./02. s ukupnih 2:1, izgubivši s 1:0 na Poljudu i pobijedivši sa 2:0 u uzvratu u Palmi.

Sada bi Hajduku 1:0 bilo dovoljno za veliki, senzacionalni trijumf.

D.C./Totalsport
Foto: Index

Pročitajte više