Svjetsko prvenstvo u rukometu

Nijemci progovorili o suđenju: "Ha-ha... Na to se samo mogu nasmijati"

Foto: EPA

>>> KOMPLETAN RASPORED, REZULTATE, ANALIZE I REAKCIJE IZ NJEMAČKE PRATITE NA INDEXOVOJ TEMI ZA SP.

U NJEMAČKOJ su puno prašine podigle izjave hrvatskog izbornika Line Červara, njegova pomoćnika Davora Dominikovića i direktora reprezentacije Igora Vorija nakon poraza od Njemačke (21:22).

Tim porazom Hrvatska je ostala bez šanse za plasman u polufinale, a iz hrvatskog tabora pljuštale su teške optužbe na račun danskih sudaca.

"Pogledajte broj isključenja, Hrvatska ih je imala četiri i nema se posebnog razloga žaliti. Njemačka ih je imala pet, a neka su u prvom poluvremenu u najmanju ruku bila upitna. Što se tiče sedmeraca, Njemačka je imala jedan više od Hrvatske i tu ne može biti govora o nekoj velikoj prednosti", piše njemački Sport 1, ali i priznaje da je Hrvatska češće bila pod pritiskom u napadu jer su joj suci prijetili suđenjem pasivnog napada.

Nakon komentara iz hrvatske reprezentacije, oglasio se lijevi vanjski njemačke reprezentacije Steffen Fäth.

"Ha-ha... Mogu se samo nasmijati. Možemo raspravljati o tome je li suđenje bilo dobro ili loše, ali ne mislim da je bilo koja momčad ozbiljno oštećena. Treba biti oprezan s izjavama o prijevari", rekao je Fäth.

Njegov suigrač Hendrik Pekeler poručio je da razumije ljutnju Hrvatske zbog sporne odluke iz 59. minute, ali i da suci nisu odlučili putnika u polufinale:

"Prekršaj u napadu koji je Hrvatskoj suđen na kraju utakmice je odluka koja je bila 50-50, mogla je otići na obje strane. Mogu razumjeti frustracije Hrvata, ali ne mislim da je u cijeloj utakmici bilo puno spornih odluka."

Danci: Červara i Dominikovića treba uništiti

Podsjetimo, poruke iz hrvatskog tabora razljutile su i Dance koji su stali u obranu svog sudačkog para.

"Ovo je bila pljačka Hrvatske koju je vidio cijeli svijet! Ove suce treba strpati u zatvor. Ovo nije prvi put. Nama su Danci oduzeli prvenstvo 2008., 2009. i 2010. godine i to treba javno reći. Ne može se dozvoliti da amateri sude ovakve utakmice i odlučuju o našim sudbinama. Toga ima samo u rukometu i to je ozbiljan problem ovog sporta kojim se treba pozabaviti i Olimpijski odbor. 

Mi smo Nijemce nadigrali pred njihovom publikom, a suci su nam oduzeli pobjedu. Na Europskom prvenstvu prošle godine u Hrvatskoj smo imali jako loše suđenje, ali smo mislili da će ovdje biti bolje. Međutim, znalo se što se radi. Nismo morali ni igrati jer smo znali što će biti. I sad Nijemci slave ovakvu pobjedu... Što da ja kažem igračima!? Bravo, dečki, dobro ste igrali!? Oni su samo žrtveno janje. Mi građani Hrvatske se moramo boriti za ponos i dostojanstvo i ne dopustiti da nas se javno krade. 

Nemoćan si kad te ovako manipuliraju. Pazite, ljude s naših prostora bije glas da su nepošteni. Hrvati, Srbi, Bosanci... Neodgojeni, nepošteni, ovakvi... A ovo? Ovo je za zatvor! Ovako nas vrijeđa kraj zdravih očiju. Ti suci će i dalje suditi neke važne utakmice. Kako? Oni ne mogu više ništa suditi. Tu će se odlučivati o plasmanu na Olimpijske igre, a ovime je pogažena Olimpijska povelja koja kaže da smo svi isti, i veliki i mali. Moramo ići dalje. Žao mi je dečkiju koji su mladi i trebali bi vidjeti da se njihov trud nagrađuje. Ja sam na kraju svoje karijere, bio sam na 17 velikih natjecanja i odgovorno tvrdim da su nam ukrali tri velika natjecanja", grmio je Červar, dok je njegov pomoćnik Dominiković bio sarkastičan.

"Čestitao bih njemačkoj rukometnoj reprezentacija na plasmanu u polufinale Svjetskog prvenstva. To je dobro za rukomet. Oni su organizirali ovu žurku i naravno da onda moraju biti u polufinalu. Također, drago mi je što mi je prišao jedan čovjek iz Rukometnog saveza Njemačke i priznao mi da su suci pogriješili u završnici, ali to ništa ne može promijeniti. Ništa ne mijenja činjenicu da smo mi ispali, a da oni idu dalje. Danski suci su dopustili toliko prednosti Nijemcima... Ma, ne mogu ni reći sve što želim o tim ljudima. Zbog takvih naš sport ide u grob. I to je poruka za sve ljude na svijetu", rekao im je uzrujani Dominiković.

Danski novinari su im odgovorili da bi jedino njih dvojicu trebalo uništiti jer svojim izjavama uništavaju rukomet.

"Ljudi poput Line Červara štete rukometu. Izjave Hrvata nakon utakmice su 100 puta razornije za sport od jedne (možda) pogrešne procjene", smatra danski novinar Dan Phillipsen koji je u takvom razmišljanju dobio podršku kolege Thomasa Mielckea:

"Rukomet se kao sport mora biti u stanju nositi s izjavama koje nose emocije a da ne bude uništen. S druge strane, Červar i Dominiković su oni koje treba uništiti. Moraju ih kazniti i čak bi se Rukometni savez Hrvatske trebao ograditi od njihovih izjava." 

Pročitajte više