Niko Kranjčar danas u finalu FA kupa protiv Cardiffa zaključuje fenomenalnu sezonu

PORTSMOUTH i Cardiff danas odlučuju o ovogodišnjem pobjedniku FA kupa. Niko Kranjčar mogao bi biti prvi Hrvat koji je podigao ovaj trofej.

U16 sati na Wembleyu se igra finale FA kupa. Natjecanje koje je trajalo tijekom cijele sezone stiglo je do samoga kraja.

Za nas ovo je finale još posebnije jer u njemu nastupa Niko Kranjčar, koji ima priliku biti prvi Hrvat u povijesti koji će biti u sastavu koji je osvojio ovo natjecanje. Silvio Marić nastupio je za momčad Newcastlea 1999. godine u porazu od Manchester Uniteda 2:0.

Finala FA kupa su uvijek neizvjesni susreti u kojima je teško predvidjeti pobjednika, s time da je ipak Portsmouth veliki favorit. Protivnik je Cardiff, momčad iz Championship lige, koja je sezonu završila na dvanaestom mjestu s osvojena 64 boda iz 46 susreta.

Menadžer Portsmoutha Harry Redknapp vjeruje da njegova momčad može otići do kraja.

"Znam koliko će pobjeda značiti navijačima Portsmoutha. To je grad radničke klase, u kojem je nogomet za ljude vrlo važan", kaže Redknapp.

Niko Kranjčar svjestan je važnosti ovog susreta, te vjeruje da Pompey može slaviti.

"Za takve velike utakmice i trenutke se i živi. Mislim da će to vjerojatno biti dosad najveći dan u mojoj karijeri, pogotovo u klupskom smislu", kaže hrvatski reprezentativac i jedan od najboljih pojedinaca Portsmoutha ove sezone.

Kranjčarove igre bila su fenomenalne, nametnuo se kao jedan od glavnih igrača u kojega Redknapp ima veliko povjerenje. Kranjčar bi osvajanjem ove titule zaokružio sezonu u kojoj su ga i engleski novinari svrstavali među prvih jedanaest Premiershipa.

Cardiff je isto potpuno zasluženo stigao do finala, pobijedivši Barnsley u polufinalu. Njihov menadžer Dave Jones svjestan je da bi osvajanje naslova bio pravi pravcati podvig za jednog drugoligaša.

"Stvarno je velik uspjeh za naš klub ulazak u finale. Imamo priliku napraviti nešto što je vrlo rijetko, pa razumijem svoje igrače koji su pod dojmom svega što se događa. Ovo je najveći dan u njihovim nogometnim karijerama", kaže Jones.

Portsmouthu je ovo četvrto finale, do sada su slavili 1939. (Wolverhampton) te izgubili u finalima 1929. (Bolton) i 1934. (Manchester City).

Što se Cardiffa tiče, oni su dva puta bili u finalu. Izgubili su 1925. i bili pobjednici 1927. godine.

Sve oči uprte su Wembley gdje se događa praznik engleskog klupskog nogometa. Hoće li Niko Kranjčar danas ući u povijest?

M.Š.
Foto: AFP


 

Pročitajte više