NOGOMETNA REVOLUCIJA Najbogatiji žele samo četiri skupine LP-a, a prvenstva bi igrali s mladima

Foto: Gettiy Images/Guliver Image

"TRAŽIMO više utakmica Lige prvaka i manje utakmica nacionalnih prvenstava", poručio je FIFA-i Andrea Agnelli, predsjednik Juventusa i Europskog udruženja klubova. 

To što se asocijacija najbogatijih i najmoćnijih europskih (dakle i svjetskih) klubova ovim zahtjevom obraća izravno svjetskoj, a ne europskoj nogometnoj federaciji, dovoljno govori o tome koliko je prijedlog ozbiljan, ali i koliko im je malo stalo do mišljenja UEFA-e kojoj formalno pripadaju. Ovaj su je put preskočili iako im je hijerarhijski nadređena, a pod njom su i Liga prvaka i nacionalna prvenstva, natjecanja koja najbogatiji klubovi žele značajno promijeniti. 
 
"Iako nam je želja manje utakmica u nacionalnim ligama, znamo da ne možemo ići ispod određene brojke tih susreta. Zato je želimo smanjiti. Ideja nam je da se donese pravilo da momčadi koje igraju Ligu prvaka na utakmicama nacionalnog prvenstva moraju igrati s po šest igrača U-21 ili U-23 momčadi", objašnjava Agnelli kako bi se glavne zvijezde poštedjele tlake igranja nacionalnih prvenstava i tako bile odmornije za više mečeva u LP-u.
 
"U Ligi prvaka i dalje bi bila 32 sudionika, koliko ih ima i sada. Za razliku od sadašnjeg pravila da se grupne faze igraju u osam skupina u kojima su po četiri kluba, ubuduće bi faze bile podijeljene u četiri skupine s po osam klubova. Tako bi nam bilo zajamčeno najmanje 14 utakmica visokog prestiža", argumentira Agnelli potrebu za promjenu formata LP-a. 
 
Sve ovo još je jedan korak bliže Superligi koje se obožavatelji nogometa groze, a jednako su zgroženi općom komercijalizacijom tog sporta, u kojem su nacionalna prvenstva to samo po imenu. Zapravo su sve češće u rukama vlasnika par bogatih klubova, koji nisu samo iz inozemstva nego s drugih kontinenata, a u klubovima ne vide ništa osim tvrtki, dok su im navijači tek potrošači. 
 
Kao što, primjerice, engleski nogometni savez nije mogao ništa kada su se tamošnji klubovi odmetnuli i pokrenuli Premier League, tako sada najbogatiji europski klubovi ništa ne pitaju nacionalne saveze ili UEFA-u dok se sve više približavaju Superligi i novoj nogometnoj eri.
 
Tako će nacionalna prvenstva biti gnjavaža koju odrađuju juniori, dok će se sav novac i kvaliteta koncentrirati u Ligi prvaka ili Superligi. 

Pročitajte više