Nova afera u Italiji: Audiosnimke dokazuju da je Inter namještao utakmice?

NAKON otkrića o umiješanosti novog kontigenta talijanskih klubova u aferu "Calciopoli" iz sezone 2005./2006., Talijanski je nogometni savez (FIGC) službeno objavio pokretanje nove istrage.

Novouključeni klubovi u skandal jesu Inter, Palermo, Roma, Bologna, Cagliari i Udinese, za što navodno postoje audiodokazi.

"U svezi s procesom koji se vodi na napuljskom sudu, iz državnog tužiteljstva vjerojatno će neko vrijeme pričekati s pokretanjem istrage, no FIGC ju je zatražio", priopćili su iz saveza.

Istragu je inicirao odvjetnički tim Luciana Moggija, bivšeg Juventusova glavnog operativca, koji je, kao i njegov klub, jedini ozbiljno stradao u istrazi iz 2006. godine, kada se ispostavilo da je vlastitim utjecajem i kontaktima "delegirao" Juventusu sklone suce za utakmice torinskog kluba. Zaradio je suspenziju iz nogometa u trajanju od pet godina, dok su Juventusu oduzeti naslovi iz 2005. i 2006. godine te je klub izbačen iz prve u drugu ligu.

Reggina, Fiorentina, Milan i Lazio tada su kažnjeni samo ukorima i novčanim kaznama.

Nedavno su se, međutim, u javnosti pojavili novi audiozapisi, konkretno njih 75, po kojima ispada da su iste usluge poput Moggija od tadašnjeg čelnika sudačke organizacije Pierluigija Pairetta tražili i mnogi drugi talijanski čelnici. U ime Intera to je, navodno, tražio tadašnji predsjednik kluba Giacinto Facchetti, koji je preminuo ujesen 2006. godine.

Pročitajte više