DINAMO U LIGI PRVAKA

Odlazi cirkus

Foto: Index

DINAMO je sinoć na Maksimiru, u zadnjoj utakmici skupine C Lige prvaka, izgubio od Manchester Cityja 4:1 i završio europsko natjecanje u ovoj sezoni.

Nada za nastavak europske sezone na Maksimiru živjela je 20-ak minuta, nakon što je Dani Olmo fantastičnim golom u 10. minuti doveo Dinamo u vodstvo, a onda je proigrao Guardiolin 70 milijuna eura vrijedan rezervni napadač Gabriel Jesus koji je zabio hat-trick. Igrao je i 65 milijuna eura vrijedni rezervni desni bek Joao Cancelo te 70 milijuna vrijedno rezervno desno krilo Riyad Mahrez. City je prošetao Maksimirom, ukrcao se u autobus i otišao.

S njim je iz Zagreba otišao i glamur Lige prvaka u kojem su Dinamovi navijači, ali i igrači živjeli ove jeseni. Odlazi cirkus, kako kaže poznati pjesnik. No za razliku od prijašnjih nastupa u LP-u, kad je Dinamo bio kanta za napucavanje, ove sezone je pokazao da za njega ima mjesta među stotinama milijuna eura vrijednim momčadima. Dinamo je ove jeseni u Ligi prvaka osvojio više bodova i zabio više golova nego u zadnja četiri nastupa u Ligi prvaka zajedno. Protiv Cityjeve megamomčadi bio je ravnopravan poluvrijeme i pol, Šahtar je nadigrao u obje utakmice, a Atalantu je porazio u 1. kolu. Jedina loša utakmica koju je Dinamo odigrao bila je ona u Milanu protiv Atalante. 

Najveći peh u novijoj povijesti kluba

Samo najveći optimisti vjerovali su da Dinamo može uspjeti protiv Cityja, ali svi na Maksimiru su i prije i poslije sinoćnje utakmice znali da je šansa propuštena u one tri minute sudačke nadoknade protiv Šahtara. Koliko god Nenad Bjelica nakon te utakmice govorio da njegov Dinamo nije luzer kao neki iz prošlosti, tri minute ostat će upisane pri vrhu niza pehova koji je zagrebački klub doživio u povijesti. Kako to obično biva u Dinamovu slučaju, uz ta primljena dva gola protiv Šahtara, City je na San Siru odigrao je 1:1 s Atalantom nakon promašenog penala Gabriela Jesusa. Isti čovjek potom je na Maksimiru zabio hat-trick, a Šahtar koji je indirektno krojio Dinamovu sudbinu u ovoj skupini, izgubio je kod kuće od Atalante i gurnuo Dinamo na četvrto mjesto. 

U nokaut fazu Lige prvaka baš iz Dinamove skupine prvi put u povijesti Lige prvaka prošla je momčad koja je natjecanje otvorila omjerom 0-0-3, a Dinamo je uz Zenit momčad s najviše bodova (5 i 7) koja je završila na zadnjem mjestu u skupini ovogodišnje Lige prvaka.

Dinamovo ispadanje ipak nije tragedija. Dapače, momčad Nenada Bjelice je nakon osmine finala EL-a prošle sezone napravila veliki iskorak u Ligi prvaka, a Dinamov trener možda je udario temelje modernog Dinama koji iz utakmica s Atalantom, Šahtarom i Cityjem može i mora jako puno naučiti.

“Ja nikad ne gubim. Ili pobjeđujem ili učim”, rekao je jednom Nelson Mandela, a nedavno ga citirao Jose Mourinho.

Ispadanje nije tragedija. Mora biti škola

To je rečenica koju bi u Maksimiru kao motivacijsku izreku mogli nalijepiti na zid svlačionice. Dinamo iz ovogodišnje avanture u LP-u mora izvući pouke i ne smije više raditi pogreške iz prošlosti. Nije ih bilo puno, ali su bile ključne. Liga prvaka ne oprašta ni sekundu opuštanja niti nijednu krivu procjenu. Bjeličinoj momčadi sljedeće sezone se ne smije dogoditi da primi dva jeftina gola kao protiv Šahtara ili da u utakmicu uđe bez koncentracije, kao što je ušla na San Siru protiv Atalante. Nijedan igrač ne smije biti ispod svog nivoa i nitko ne smije imati loš dan. Ako to eliminiraju sljedeće sezone, onda će ova Liga prvaka biti uspješna škola za Dinamove igrače.

Vjerujem da sve ipak nije bio fol i da Dinamo nije trikom došao do toga da se u zadnjem kolu bori za prolazak skupine Lige prvaka. No pitanje je kad će se u nju ponovno vratiti nakon što ovog ljeta, a možda već i ove zime, ostane bez kostura momčadi. Dani Olmo će sigurno otići, teško će Dinamo zadržati Petkovića i Livakovića, a postoji interes za još neke igrače. Ode li i prije isteka ugovora i trener Nenad Bjelica, Dinamovoj momčadi prijeti ozbiljan raspad, ali rano je o tome još govoriti.

Cirkus je otišao i Dinamo će nastaviti živjeti u domaćem nogometnom okruženju. Neće više biti punih stadiona, Guardiole ni Gabriela Jesusa, već samo HNL, Kup i “nešto” manje glamurozni protivnici. Sve osim osvajanja dvostruke krune bit će Dinamov neuspjeh. Bjelica je nedavno rekao da bi svi željeli igrati Ligu prvaka, a da se HNL nikome ne igra. Bit će teško pronaći motiv, osim Europskog prvenstva na kojem mnogi dinamovci namjeravaju sudjelovati. Njihov motiv su sada popisi izbornika reprezentacija diljem Europe, gdje će ih pratiti i bogati klubovi.

Pročitajte više