OLIVIER GIROUD

On je najpodcjenjeniji napadač svijeta. Skoro su ga pustili, ali sad znaju što gube

Foto: Getty Images/Gulilver Image

OLIVIER Giroud, 34-godišnji reprezentativac svjetskih prvaka, ove sezone je u Premiershipu odigrao samo 47 minuta u deset kola. Svijet je pomalo zaboravio na Chelseajevog rezervnog napadača, a onda je stigao sinoćnji susret protiv Seville (4:0) u Ligi prvaka. 

Francuski napadač odigrao je savršenu utakmicu. Zabio je četiri gola i podsjetio koliko je dobar. Štoviše, Giroud je jedan od najpodcjenjenijih napadača modernog nogometa.

Navijači ga osporavaju, suigrači ga obožavaju

"On je ultimativni profesionalac. On može biti uzor mladim igračima u klubu. Iako nije regularni starter, uvijek daje sve od sebe i nikad ne odustaje", rekao je Frank Lampard nakon velike Giroudove partije protiv Seville.

U posljednjih deset godina ne postoji napadač koji je toliko polarizirao nogometnu javnost. Iako je Giroud drugi najbolji strijelac u povijesti francuske reprezentacije s dobrom šansom da prestigne Henryja koji mu bježi sedam golova, još uvijek ima puno onih koji ga osporavaju.

Idealan povod za sukob između onih koji ga cijene i onih koji ga podcjenjuju bilo je Svjetsko prvenstvo u Rusiji koje su Francuzi osvojili s njim u napadu. Giroud ne samo da nije zabio nijedan gol nego tijekom čitavog turnira nije imao udarac u suparnička vrata. Na prvu se čini da bi Francuzi možda lakše i uvjerljivije osvojili turnir da su u vrhu napada imali nekog preciznijeg, ali Didier Deschamps objasnio je zašto to nije slučaj.

"Giroud je bitan za nas čak i kad ne daje golove. Uvijek daje sve od sebe i podređuje se suigračima. Najbolji je kad se nalazi u najtežim situacijama. Biti vrhunski igrač znači biti jak u glavi, a on to definitivno jest", rekao je Deschamps.

Giroud je još uvijek jedan od najbitnijih igrača francuske reprezentacije. Njegova mogućnost da zadrži loptu, rad bez lopte kojim veže stopere uz sebe i otvara mogućnosti suigračima ključan je za igrače poput Griezmanna, Mbappéa ili Pogbe, koji taj prostor koriste. Čak i kad ne igra dobro, Giroud je uporan i "dosadan", stalno traži loptu i ulazi u duele sa stoperima koji zbog toga mogu manje pažnje posvetiti drugim igračima.

Reporter L'Equipea Vincent Duluc odlično je sročio Giroudovu važnost: "On je sličan Firminu u Liverpoolu. Stavio je svoj ego po strani, nije da samo pokušava zabiti gol. Ako ne zabije, radit će i igrati za druge. Kada Mbappé ili netko sličan ne zabije dvije-tri u nizu, svi pričaju da je u krizi i onda on na silu želi zabiti. Giroud ima i prednost što ga nakon nekoliko utakmica bez golova nitko neće pokopati", zaključio je.

Giroud je čitavu karijeru igrač iz drugog plana

Dio njegovog imidža kao igrača kojem nije mjesto među elitom može se pripisati neobičnom tijeku karijere i činjenici da je uvijek bio prisiljen dokazivati se kao autsajder.

S 24 godine je prvi put u životu igrao prvu ligu, što je nezamislivo za Francusku u kojoj igrači već sa 16 godina postaju megazvijezde. Već u prvoj sezoni u Ligue 1, kada je igrao u Montpellieru, bio je najbolji strijelac prvenstva s 21 golom. Iduće sezone je bio prvi napadač momčadi koja je osvojila svoj jedini naslov prvaka u povijesti.

Iako ga je Wenger doveo u Arsenal, nije bila tajna da je to napravio tek nakon što nije uspio dovesti nekoliko atraktivnijih imena poput Luisa Suareza ili Jamesa Vardyja. The Athletic donosi jednu crticu koja opisuje koliki je autsajder bio Giroud kad je stigao u Arsenal. Arsenalova PR služba fotografirala je i intervjuirala igrače uoči nove sezone. Jedan od navijača pitao je nekoga iz Giroudove pratnje tko je visoki Francuz. Kada mu je ovaj odgovorio da se radi o Arsenalovom pojačanju, navijač je samo slegnuo ramenima i rekao da nikad nije čuo za njega.

U Chelseaju se ponovio isti scenarij. Na Stamford Bridge je stigao nakon što je Abramovič propustio dovesti Aubameyanga i Cavanija. 

Prvu sezonu u Chelseaju započeo je kao zamjena Alvaru Morati. Londonskoj momčadi je išlo loše, a Giroud je do kraja sezone zaslužio status prvotimca momčadi koja je uspjela osvojiti FA kup. U idućoj sezoni je ponovno grijao klupu, ovaj put Higuainu i Morati, ali je zabio 11 golova u Europa ligi na putu do naslova.

Giroud je čitavu svoju karijeru bio igrač iz drugog plana. Nije naročito atraktivan, ne može predriblati igrača, često promaši dobru šansu, ali se stalno bori i radi. Ima boljih napadača od njega, ali rijetko koji čini suigrače boljima u tolikoj mjeri. Četiri gola protiv Seville slikovito su dočarala na koliko načina može biti koristan ekipi. Zabio je gol na svaki mogući način: lijevom nogom, desnom nogom, glavom i iz penala.

"Ne radi se samo o četiri gola. Kada ga pravilno koristite, on daje ravnotežu čitavoj momčadi", pohvalio ga je Lampard nakon utakmice sa Sevillom.

Lampard ga je skoro pustio. Sad je vidio što može izgubiti

Engleski mediji navode kako Giroud po drugi put u godini dana traži odlazak iz Chelseaja ako ne dobije više minuta. Već drugu sezonu je rezerva Tammyju Abrahamu i francuski izbornik Deschamps mu je rekao kako mora više igrati ako želi svoje mjesto na predstojećem Europskom prvenstvu.

Frank Lampard zasad u Chelseaju gura stil igre koji preferira brze igrače u napadu, one koji mogu utrčati u prostor iza suparničke obrane, a to nije segment u kojem je Giroud sjajan. Dojam je da bi ga svejedno mogao više koristiti. Na isti način na koji Mbappé i Griezmann u reprezentaciji koriste njegove spuštene lopte i kretnje kojima otvara prostor, u Chelseaju bi to mogli koristiti Timo Werner, Kai Havertz i drugi.

Grafika: Sofascore za IndexSport

U ludom tempu u kojem se Chelsea bori na svim frontovima Lampard možda nema ni luksuz izgubiti bilo kojeg igrača. Ozljede uvijek poremete planove ekipama, ali u korona-nogometu sa zgusnutim rasporedom to još više dolazi od izražaja. 

Lampard je svjestan da odlaskom Girouda ne bi izgubio samo odličnog igrača, nego i igrača koji ima poseban karakter. "Kada je na klupi, nije ljut. Čujem ga često iza sebe kako navija i podržava Abrahama koji mu je direktna konkurencija. To govori koliko se daje za momčad", rekao je trener Chelseaja.

Giroud će se nastaviti boriti za svoje minute u klubu kako bi ponovno s Francuskom napao veliki trofej. Otpisan je već puno puta, ali svaki put se vraćao bolji i jači. Predviđali su da će biti prestar da s 34 godine igra Europsko prvenstvo, ali on i dalje radi sve što može kako bi njegovi suigrači bili što bolji. Još uvijek može na vrhunskom nivou dati ono što se od njega traži. To Deschamps dobro zna i zato brine o njegovom statusu i formi, a od sinoć to zna i Frank Lampard.

Pročitajte više