Phelps završio karijeru s 23 olimpijska zlata: Ovih 23 stvari niste znali o njemu

Foto: Getty Images / Guliver Image

MICHAEL PHELPS na Olimpijskim igrama u Riju osvojio je svoje 23. zlato u nedjelju i oprostio se kao bez konkurencije najveći olimpijac svih vremena s ukupno 28 medalja. Ove 23 stvari vjerojatno niste znali o najvećim plivaču u povijesti.

1. Bogatstvo mu je procijenjeno na 50 milijuna dolara

Michael Phelps zaradio je u svojoj karijeri od sportskih uspjeha, sponzorstava, reklama i pojavljivanja na eventima između 50 i 55 milijuna dolara, otkrio je Patrick Rishe sa Sveučilišta Washington.

2. Zaručen je s Miss Californije 2010.


U veljači  2015 na društvenim mrežama fotografijom je objavio kako se zaručio s Nicole Johnson. No, idući korak nisu učinili, a bivša miss Californije, model i ESPN-ova asistenticom u produkciji još uvijek mu je samo zaručnica.


3. Imao je problema sa zakonom

U srpnju 2014. osuđen je za vožnju u pijanom stanju, imao je 0,14 promila u krvi po izlasku iz Casina u svom rodnom Baltimoreu. Uz vožnju u pijanom stanju voli i stati na gas, naime ima i kaznu za prebrzu vožnju. Bio je na uvjetnoj 18 mjeseci i proveo je 45 dana na odvikavanju od alkohola.

4. S devet dijagnosticirali su mu Poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD)


Najbolji svjetski olimpijac ima ADHD, poremećaj koji ima oko četiri milijuna djece u SAD-u, no uz pomoć terapije i majke Debbie uspio je svu svoju energiju fokusirati na plivanje.

5. Njegov tromjesečni sin već ima svoju stranicu na Instagramu

Boomer Phelps rodio se prije tri mjeseca i već ga prati 258,000 ljudi na Instagramu.


6. Uoči utrke sluša Eminema, Young Yeezyja i Erica Churcha

Phelps je veliki fan hip-hopa i uoči utrka nabrijava se slušajući Eminema, Young Yeezyja, no pod stare dane dodao je malo countyja na play listu, Eric Church mu je u zadnje vrijeme među omiljenim izvođačima.

7. #PhelpsFace je srušio internet

Njegov izraz lica uoči utrke protiv rivala Chada le Closa, koji se zagrijavao plešući pred njim, srušio je internet. Njegova ljutita faca ubrzo je postala meme, a svijet se zapitao: "što mu je prolazilo kroz glavu".


8. Koautor je dvije autobiografije

Po povratku s Olimpijskih igara u Pekingu 2008., objavio je autobriografije, "Bez granica: Volja za uspjehom" i "Ispod površine", kojima je bio koautor.

9. Ima ulicu u Baltimoreu

Ako ikad dođete u njegov rodni grad, upišite u GPRS "Ulica Michaela Phelpsa" i provozajte se ulicom koja nosi ime po najvećem olimpijcu svih vremena.


10. Phelps emoji

Kim Kardashian, Amber Rose i Blac Chyna dobili su konkurenciju, za samo dolar možete skinuti Phelps emotikone. Na aplikaciji postoji stotinu različitih emotikona inspiriranih slavnim plivačem.


11. Jedi, spavaj, plivaj...

Palačinke, omleti od pet jaja, tri francuska tosta s kajganom i sirom, litre mlijeka... Samo su dio njegove dnevne ishrane, a kroz tri obroka poždere ukupno 12 tisuća kalorija. Jedi, spavaj, plivaj...

12. Sinu je dao ime po treneru

Malom Boomeru srednje ime je Robert, baš kao Phelpsovom dugogodišnjem plivačkom treneru Robu Bowmanu.

13. Ima raspon ruku dva metra

Najbolji svjetski plivač ima neobično duge ruke za svojih 193 centimetra, naime raspon ruku mu je dva metra, a torzo neproporcionalan za čovjeka njegove visine, tvrde stručnjaci.

14. Pije i "duva"

U siječnju 2009. procurila je fotografija s tuluma na kojoj puši bong, ali nije utvrđeno je li bilo riječ o travi. Phelps nikad nije priznao da je pušio marihuanu, no priznao je kako je "pogriješio".

15. Obožava karaoke

Pridružio se momčadskim kolegama iz američke plivačke reprezentacije u izvedbi pjesme "Chicken Fried" Zac Brown Banda.




16. Nastupio je na prvim Igrama sa samo 16


Prvu olimpijsku utrku isplivao je 2000. u Sydneyju i završio peti na 200 metara leptir. S prvih Igara vratio se bez medalje, ali četiri godine kasnije u Ateni osvojio je šest zlata i dvije bronce.

17. Nije planirao plivati u Riju

Po završetku Igara u Londonu 2012. rekao je kako će se umiroviti, ali kratko je bio u penziji. Objavio je 2014. kako se vraća plivanu i u samo dvije godine spremio za Rio.

18. Na odvikavanju od alkohola ponovno se počeo družiti s ocem

Njegovi roditelji razveli su se kad je imao osam, ostao je živjeti s majkom, a s ocem Fredom s vremenom je izgubio kontakt. No kako je bivao sve uspješniji, odlučio je pomiriti se s njim i pozvao ga je 2014. godine da ga dođe posjetiti u klinici za odvikavanje.

19. Nosi dvije plivačke kapice

Kako bi imao što manje nabora na kapici i bio što aerodinamičniji, Phelps nosi dvije plivačke kapice kad pliva.

20. Obožava golf

"Nastupit ću u Riju, ali kao golfer," šalio se po svom prvom umirovljenju 2012., a talent za taj sport pokazao je par mjeseci kasnije na dobrotvornom meču ubacivši lopticu u rupu s udaljenosti nešto veće od duljine olimpijskog na dobrotvornom meču.

21. Mrzio je plivanje

Po početku svoje karijere mrzio je plivati. "Počeo sam s glupim pravilima o sigurnosti u vodi, nije me to zanimalo, ali nakon što sam počeo plivati u bazenu, zavolio sam sport."

22. Boji se zmija

U djetinjstvu je podigao kamen u dvorištu svojih roditelja i iskočila je zmija. Desetljećima nakon imao je traume svaki put kad bi ugledao zmiju.

23. Za trke se priprema tradicionalnom kineskom vještinom

Počeo je koristiti se drevnom kineskom vještinom koja pomaže tijelu uspostaviti energetsku ravnotežu, otklanja toksine i poboljšava cirkulaciju.


(BONUS) 24. Baš kao i ostali olimpijci piša u bazen

"Svi to rade, to je potpuno normalno za plivače, u bazenu smo po dva sata, ne izlazimo baš na pišanje, obično pišam kad sam kraj zida. Ali nema straha, klor ionako ubije sve bakterije," rekao je prije par godina.

 

Pročitajte više