Osmina finala: Brazil čeka Čileance, Španjolska na Portugal u novom europskom okršaju

POSLJEDNJEG dana natjecanja po skupinama doznali smo imena posljednje četiri reprezentacije koje su izborile osminu finala.  Brazil će igrati protiv Čilea, a Španjolska s Portugalom u novom velikom okršaju europskih selekcija.

> Skupina G: Brazil i Portugal očekivano prošli, najveće zvijezde nisu zadovoljile

> Skupina H: Španjolci prošli pomoću odličnog Ville, Čile pokazao kvalitetu

Brazil i Portugal očekivano su u popodnevnom dijelu programa osigurali mjesto među 16 najboljih reprezentacija. Remi je Selecau bio sedmi bod, kojim su potvrdili primat u skupini G, a neriješen ishod zagarantirao je Ronaldu i društvu drugu poziciju bez obzira s kojom razlikom da je Obala Bjelokosti nadmašila Sjevernu Koreju.

Večer je ponudila nešto više uzbuđenja - Španjolska je pobjedom protiv Čilea 2:1 izborila prvu poziciju u skupini, a tik uz nju izabranici Marcela Bielse smjestili su se zahvaljujući tome što Švicarska nije uspjela pobijediti Honduras, daleko najlošiju reprezentaciju koja je nastupila u Južnoj Africi.

Zbog bolje gol-razlike Furija je završila ispred Čileanaca i tako već u prvoj nokaut fazi izbjegla sudar s Brazilom, od kojeg je Portugal ipak nešto poželjniji protivnik. Čile bi eventualnim bodom protiv Španjolske osigurao prvo mjesto, a ovako može biti sretan što će na Dungine izabranike, jer samo ga je švicarska nesposobnost da svlada Honduras uvrstila u vlak za osminu finala.

Zanimljivo da je svih pet reprezentacija iz Južne Amerike uspjelo proći prvi krug, tako da ćemo i dalje na prvenstvu gledati Argentinu, Brazil, Čile, Paragvaj i Urugvaj.

Gana je jedina afrička reprezentacija u osmini finala, što je zapravo preslika onog što se dogodila na prošlom Mundijalu u Njemačkoj.

Isto tako, tek je šest europskih momčadi uspjelo u naumu prolaza u osminu finala. Kažemo tek, jer nikada u povijesti svjetskih prvenstava nije bio tako mali broj Europljana u osmini finala. Još je zanimljivije da svih šest europskih momčadi igraju međusobno u osmini finala što automatski znači da će ih u četvrtfinalu biti samo - tri. 

Poznati su sada svi parovi osmine finala, a svakako najviše pozornosti privlače dva obračuna europskih momčadi - Engleza i Nijemaca te Portugalaca i Španjolaca. Zanimljivo je kako će i druge dvije od tek šest europskih reprezentacija u osmini finala sučeliti se međusobno - Nizozemska će kao pobjednik skupine E na talijanske krvnike Slovake.

Svjetsko prvenstvo, osmina finala:

Urugvaj - Južna Koreja (subota, Port Elizabeth 16 sati)

SAD - Gana (subota, Rustenburg 20.30 sati)

Njemačka - Engleska (nedjelja, Bloemfontein 16 sati)

Argentina - Meksiko (nedjelja, Johannesburg 20.30 sati)

Nizozemska - Slovačka (ponedjeljak, Durban 16 sati)

Brazil - Čile (ponedjeljak, Johannesburg 20.30 sati)

Paragvaj - Japan (utorak, Pretoria 16 sati)

Španjolska - Portugal (utorak, Johannesburg 20.30 sati)

 

Četvrtfinale:

Urugvaj / Južna Koreja - SAD / Gana (A)

Nizozemska / Slovačka - Brazil / Čile (B)

Argentina / Meksiko - Njemačka / Engleska (C)

Paragvaj / Japan - Španjolska / Portugal (D)

 

Polufinale:

A - B

C - D

Pročitajte više