DINAMO

Otišao je jedan od najznačajnijih likova Dinamove povijesti. Zvali su ga "šumar"

Foto: Privatna arhiva, Zeko - Autobiografija Velimira Zejeca

NJEGOV odlazak neće odjeknuti kao onaj Zlatka Kranjčara. Mirko Bazić ipak je bio puno nepoznatiji lik navijačima Dinama i ljubiteljima nogometa. Diplomirani inženjer šumarstva, "šumar", kako su ga posprdno znali nazvati njegovi oponenti, jedan je od značajnih likova u priči o Dinamu, a pomalo presudan u onoj o Velimiru Zajecu, kao i Zlatku Kranjčaru.

Mirka Bazića intervjuirao sam među prvima sugovornicima koji su sudjelovali u stvaranju knjige "Zeko", biografije Velimira Zajeca. Iako je bio u odmaklim godinama, suočen s aktualnom situacijom oko koronavirusa i ustrašen potresima, mentalno je bio iznimno vitalan. Pričao je nezaustavljivo, ulazio u detalje, pamtio scene s utakmica. Bio je vrlo poželjan sugovornik i žao mi je što neću imati prilike još koji put popričati s njim o Dinamu.

Mirko Bazić bio je prvi trener Velimira Zajeca i Zlatka Kranjčara u seniorskom nogometu. Nakon raspada Dinamove ekipe iz 1967. godine, Bazić ponovno vraća klub u poredak "velike četvorke". Prije dolaska na klupu Dinama 1974. godine Bazić je s Đalmom Markovićem i Rudijem Cvekom preuzeo omladinski pogon Dinama. Stvorio je mlade generacije koje su osvojile tri naslova juniorskih prvaka Jugoslavije i omladinski kup Jugoslavije u Beogradu.

No dok su juniorske turnire i prvenstva osvajali kao od šale, seniori Dinama i dalje su se mučili i redali kikseve. U travnju 1974. godine dolazi do smjene trenera. Bazić tada dolazi na klupu kao vršitelj dužnosti do kraja sezone. Među svojim prvim istupima najavljuje kako na vrata prve momčadi iz juniora kuca i Zajec.

Bazić je napravio zaokret u politici kluba etablirajući mlade igrače te je nametanjem Zajeca i ostalih igrača, kao i stvaranjem atraktivne i napadačke igre, dobivao simpatije i pozitivan odgovor publike. 

"Forsirao sam taj napadački, lijepi nogomet i moji su ljubimci bili napadači Vabec, Kranjčar, Bogdan kojeg sam maknuo s centarfora, braća Cvetković, Mlinarić te naravno Zajec. Znao sam da im treba samo dati šansu i štititi ih u tim nepovoljnim trenucima njihove karijere", kazao je Mirko Bazić koji je bio svjestan njihove perspektive, ali i nedostataka.

S njim je Dinamo opet postao član velike četvorke 

Velimir Zajec za Dinamo je debitirao protiv Partizana u Beogradu u sezoni 1974./1975. u 17. kolu pred tek 1500 gledatelja. Igrao je od prve minute, a u 53. ga mijenja Drago Vabec. Izgubili su 3:1, no priča je krenula.

"Nažalost, imao je problema s preponama, a da toga nije bilo, Zajec bi ranije bio u prvoj momčadi. Nakon ozljede je nastavio igrati sve bolje i ja sam ga prvi put stavio u momčad protiv Partizana u Beogradu. Zamijenio sam ga u drugom poluvremenu jer nije imao dovoljno snage, ali je odigrao već tada odlično", sjetio se Bazić mnogih detalja u našem razgovoru.

Kazao je i kako ga nije bilo strah u takvoj utakmici od početka na teren gurnuti mladog i neiskusnog igrača.

"On je bio izraziti pozitivac, poštenjačina u prvom redu. Bio je rođeni vođa kako na igralištu tako i izvan terena. Volio je klub i volio je svoje suigrače. Borac je bio i izvan terena veliki. Sve se spojilo u njemu", prisjetio se Bazić nedavno.

Zajec je osim prvotimca kod Bazića postao i najmlađi kapetan Dinama, a veliku su ulogu u tome imali psihotestovi i testovi inteligencije. Bazić je, naime, obožavao psihologiju te su njegovi igrači redovito ispunjavali psihotestove, a na pripreme im je dovodio trenera borilačkih vještina. Zajeca je za kapetana postavio tako da je u svlačionici proveo glasanje, no ispričao je kako je odradio i svoj dio lobiranja.

"Hrabro me je stavljao u prvu momčad, Zajeca također, još kao tinejdžere. Od sedmog mjesta doveo je momčad do druge pozicije i za vrijeme njegovog mandata uvijek smo se borili za sam vrh tablice", o Baziću je rekao Zlatko Kranjčar.

Politika se upetljala u Vahin transfer u Dinamo 

Nakon tri i pol sezone na čelu Dinama Bazić se vraća u omladinski pogon. Dinamo je vratio u vrh, ali naslov nije uspio osvojiti.

"Tražio samo da mi dovedu samo jednog jedinog igrača i smatram da bismo s njim bili prvaci tih godina. To je bio Vahid Halilhodžić. Sve smo dogovorili, dali smo mu plaću koja je bila veća od tadašnjih propisa. Međutim, u priču se uplela politika. Predsjednik Saveznog vijeća BiH nije dopustio Vahi da ode iz Bosne i tjerao ga je da igra za Velež. Uprava nije bila sposobna slomiti taj otpor i finiširati dolazak. Transfer je propao i ja sam dao ostavku. Umoran od svega vratio sam se u omladinsku školu Dinama", priznao mi je Bazić u svom zadnjem intervjuu.

Citirat ću još Snješka Cerina koji je prije nekoliko dana govorio o šampionskoj momčadi Dinama 1982. godine: 

"To je bila ekipa Mirka Bazića, a taj kostur je Ćiro sjajno nadopunio, kada je vidio što nam fali. Prvo je Vlatko Marković, a onda i Ćiro, povukao neke igrače iz drugih klubova u Dinamo i stvorio šampionsku klapu. Ali kostur je bio Bazićev."

Kako je izgledao Dinamo iz 70-ih i 80-ih godina moći ćete pročitati u knjizi "Zeko - biografija Velimira Zajeca" koju već sada možete kupiti u sklopu Crowdfunding kampanje i dobiti poklon bez obzira na visinu uplate.

Pročitajte više