real madrid

Ovo je Real budućnosti: Perez stvara supermomčad

Foto: Guliver Image/Getty Images

FLORENTINO PEREZ je oduvijek bio ambiciozan čovjek. Prvi put se kandidirao za prvog čovjeka najtrofejnijeg kluba na svijetu u veljači 1995. godine. Njegova se predizborna kampanja bazirala na očajnoj financijskoj situaciji u klubu i lošem vođenju madridskog velikana.

Ipak, tada 48-godišnji poduzetnik nije imao šanse protiv lukavog Ramona Mendoze, čovjeka koji je u Madrid doveo Dražena Petrovića.

No, Perez nije odustajao. Svi koji ga znaju kažu da mu je ambicija i najveća mana, ali i sila koja ga pokreće. Pet godina kasnije opet je pokušao, a rival mu je bio Lorenzo Sanz.

Kako je ambiciozni Perez prevario naivnog Sanza i prije 20 godina preuzeo Real

Sanz je naivno vjerovao da će činjenica da je Real u njegovu mandatu uspio uzeti dvije Lige prvaka (1998. i 2000.) nakon čak 32 godine čekanja biti dovoljna da dobije novi mandat. Prevario se. Perez je opet udarao po lošoj upravljačkoj politici kluba i svima je pod nos gurao papire koji su navodno pokazivali kako se Real nalazi u financijskoj dubiozi. Ipak, to sve ne bi bilo dovoljno da Perez nije imao tajnog asa u rukavu. Lus Figo je tada bio jedan od najboljih igrača svijeta, a k tome i član najvećeg rivala Barcelone. Perez je uoči izbora obećao da će napraviti nemoguće – oteti čudesnog Portugalca s Camp Noua. Svi su mu se smijali, no Perez je, kako smo već napisali, dokazano uporan čovjek.

Najkontroverzniji transfer u povijesti Primere donio mu je vlast i označio je početak nove ere Galacticosa

Obećano je ispunio, najkontroverzniji transfer u povijesti Primere donio mu je mjesto koje je tako žarko želio. Sanz nakon toga nije imao šanse. Dolazak Figa označio je početak Perezovog plana stvaranja čuvenih Galacticosa. Želio je svake godine dovesti najveću svjetsku zvijezdu i cijelom svijetu dokazati da je Real više od kluba. Zinedine Zidane stigao je iz Juventusa 2001., a taj je transfer težak 77,5 milijuna eura bio svjetski rekord. Slijedio ga je Ronaldo 2002., David Beckham 2003., Michael Owen 2004. i Robinho 2005.

Real je tijekom vladavine Florentina Pereza imao uspona i padova, bilo je i loših sezona i teških podbačaja i bolnih poraza od Barcelone, ali s odmakom od 20 godina možemo zaključiti da je Perez uspio. Real je u njegovoj eri uzeo četiri Lige prvaka (tri u nizu), a prema Forbesu je iz godine u godinu najvrjedniji klub svijeta baš zbog Perezove želje da u svlačionici ima samo najveća imena svjetskog nogometa.

Marca je povodom 20 godina vladavine Florentina Pereza predstavila Real budućnosti

Marca povodom skorih 20 godina vladavine Florentina Pereza u Realu donosi tekst u kojem piše kako nakon dvije neuspješne sezone gazda Kraljeva namjerava Madriđane opet vratiti na sam vrh Europe. Odlazak Cristiana Ronalda u ljeto 2018. nakon osvojenje treće Lige prvaka zaredom pokazao se kao nenadoknadiv hendikep za Real. Perez je shvatio da je pogriješio i sad namjerava dovesti dvije nadolazeće superzvijezde svjetskog nogometa koje bi s Hazardom i Viniciusom trebale biti garancija za novi pohod na trofeje.

Mbappe kao glavni strateški plan

Nije tajna da Perez želi temelje mega momčadi graditi na Kylianu Mbappeu kojem ugovor s PSG-om istječe 30. lipnja 2022. Ideja s Mbappeom je jednostavna. U slučaju da najbolji mladi igrač svijeta ne obnovi ugovor s francuskim prvakom, Real će krenuti u ofenzivu u ljeto 2021., dakle godinu dana prije isteka ugovora. Perez smatra da bi sada bilo jako teško dovesti Francuza, gotovo nemoguće, no sljedeće ljeto bi PSG mogao početi pokazivati znakove slabosti i popustiti pred ponudom iz Madrida. Ne učini li to, Mbappe bi u ljeto 2022. otišao s Parka prinčeva kao slobodan igrač, što bi bila poslovna katastrofa za Parižane.

Jedan od razloga zbog čega Perez neće navaljivati s Mbappeom ovo ljeto je gradnja novog stadiona. Novi Bernabeu jedna je od stvari koje Florentina trenutno najviše uzbuđuje. Obveza je to koju je Perez stavio na sebe otkako je postao predsjednik, ali nikad ju nije uspio izvršiti. Lako je napraviti novi stadion, ali od postojećeg stvoriti novi je nemoguća misija. Kraljevski klub je odavno predstavio plan 525 milijuna eura vrijednog preuređivanja svog kultnog stadiona. Radovi su prvo trebali početi 2017. godine, ali su oni inicijalni krenuli tek prošle godine.

Perezova opsesija je novi Bernabeu

Real nema namjeru povećavati kapacitet (81.000) stadiona, ali je glavni novitet kompletni redizajn interijera i eksterijera, kao i pomični krov. Real se ne želi iseliti sa stadiona tijekom radova pa će oni trajati za vrijeme sezone te bi trebali biti gotovi 2023. godine, ako koronavirus ne poremeti te planove. Budući da se stadion nalazi praktički u centru grada, Real će na Santiago Bernabeuu izgraditi restorane, šoping centar i hotel, u kojem će sobe imati pogled na teren.

"S njim ćemo biti još jači", poručuje Perez, pozivajući se na značajan prihod koji će im donijeti njihov novi dom.

Vjera u Viniciusa i norveški novi val kao pogon za vladavinu Europom

Sa sportske strane, Perez planira dugoročno i ima viziju Kraljeva koji bi u ljeto 2022. trebali izgledati zastrašujuće. Mbappe i Haland u vrhu napada, s krila nadire Vinicius, Eden Hazard kao istureni veznjak, a vođe sredine terena Martin Odegaard, nasljednik Luke Modrića te Federico Valverde koji već sad ima veliku ulogu u momčadi. Do ljeta 2022. očekuje se da će Vinícius, Reinier i Rodrygo biti ključni igrači brazilske reprezentacije i nositelji novog Reala. Norvežanin Odegaard je sletio u Real 2015. godine, a premda su brojni odustali od njega, sjajni mladi veznjak odigrao je čudesnu sezonu u Sociedadu i natjerao Zidanea da se zaljubi u njega. Podsjetimo, Real je ovih dana glatko odbio dvije ozbiljne ponude iz Bayerna i Juventusa za mladog Norvežanina.

Što se tiče Viniciusa, u Realu su uvjereni da u njemu imaju budućeg osvajača Zlatne loptu. Premda mu mnogi zamjeraju slabu realizaciju, u Madridu su oduševljeni sposobnošću mladog Brazilca da u Messijevom stilu ostavlja protivnike iza sebe i suigračima kreira šanse.

Marca piše da je posljednja karika u stvaranju Reala budućnosti je nevjerojatni Erling Haland. Čudesni norveški stroj za golove trebao bi iz Borussije Dortmund doći u Madrid prije Mbappea, a kad Francuz stigne u španjolsku prijestolnicu, Real će imati momčad koja bi godinama mogla dominirati europskim nogometom.

Pročitajte više