dinamo u europi

Ovako će Dinamo igrati protiv Legije

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

DINAMO u srijedu u 20 sati na Maksimiru dočekuje Legiju u prvoj utakmici 2. pretkola Lige prvaka.

Hrvatski prvak je u 2. pretkolu iskusno, baš rutinski prošao jako neugodnu Omoniju, a sad ga čeka poljski prvak, koji, baš kao i Dinamo, na startu sezone puno bolje igra u Europi nego u domaćem prvenstvu. Legia je u prvom pretkolu u dvije utakmice pobijedila Bodo/Glimt, da bi se u 2. pretkolu dobro namučila s estonskom Florom. U prvoj utakmici Poljaci su slavili 2:1 golom u 90. minuti, a u uzvratu su pobijedili 1:0.

Legia je domaća natjecanja otvorila porazom od Rakowa u poljskom superkupu, onda je pobijedila Plock 1:0 te je za vikend izgubila od Radoma 3:1, koji je imao 25 udaraca na gol, a Legia susret završila s dva igrača manje.

U sličnoj situaciji je i Dinamo. Nakon lagane dvije utakmice protiv Valura prvenstvo je otvorio porazom od Slavena, onda je pregazio Dragovoljac, a u nedjelju je u ludom derbiju odigrao 3:3 s Rijekom. Nije bajno, ali je za klub najvažnije da je bez ikakvih problema prošao prve dvije stepenice u europskim utakmicama i da ide prema glavnom cilju ovog ljeta - europskim skupinama.

Napadači zabili jedan gol

No, iako je prve četiri kvalifikacijske utakmice ovog ljeta dobio bez previše muke, Krznarova momčad nije bez problema uoči susreta s Legijom. Od 15 golova, koliko ih je Dinamo zabio u sedam ovosezonskih utakmica, špice su zabile samo jedan, i to onaj Gavranovićev za 3:0 protiv Dragovoljca. Sreća za Krznara je da je Lovro Majer u fantastičnoj formi. S pet golova i četiri asistencije je prvo Dinamovo ime ove sezone, a tek je Mislav Oršić s dva gola popravio učinak Dinamove udarne napadačke linije.

Gavranović i Petković praktički ne postoje na početku sezone i nastup na Europskom prvenstvu ostavio je golemog traga na njihovoj formi. Petković djeluje kao usporeni film, Gavranović također i njima će trebati dosta vremena da uđu u pravi natjecateljski ritam, odnosno Krznar će kroz utakmice morati trpjeti njihovu lošu formu, jer bolja rješenja, a ni vremena za njihova traženje trenutačno nema. Osim krilnih napadača i jednoga gola Gavranovića nitko od Dinamovih napadača nije zabio u ovoj sezoni, pa će se Krznar radije držati Petkovića u vrhu napada, računajući da nekoć najskuplji Dinamov eksponat može proigrati.

Drugi veliki Dinamov problem je Arijan Ademi, odnosno njegova ozljeda, koja nije teška, ali neće tako skoro biti sanirana. Dinamovu kapetanu trebat će još barem tri tjedna da se oporavi od problema s mišićem, što znači da će propustiti dvije ključne utakmice u ovoj europskoj sezoni. Podsjetimo, prođe li Legiju, Dinamo je osigurao najmanje skupinu Europa lige, čime je ostvario glavni cilj u Europi ove sezone, dok bi sve ostalo, odnosno Liga prvaka, bilo bonus.

Ademi strašno nedostaje Dinamu

Koliko Ademi nedostaje Dinamu najbolje se vidjelo na utakmici s Rijekom (3:3), u kojoj je nedostajao točno takav igrač da smiri momčad, poveže je i da joj onaj zadnji impuls kojim bi probila protivnika. Zadnjih 20-ak minuta Dinamo je u toj utakmici napadao uglavnom stihijski, preskačući igru i pitanje je bi li Tomićeva momčad izdržala da je Ademi bio na terenu. 

Krznar je u toj utakmici počeo s izrazito napadačkom formacijom s Ivanušecom, Majerom, Oršićem, Menalom i Gavranovićem. Za Legiju će ipak malo spustiti gas i od prve minute najvjerojatnije gurnuti Mišića kako bi pojačao blok ispred zadnje linije. Rijeka je golove zabila nakon individualnih pogrešaka Dinamovih igrača, ali su gosti u prvom poluvremenu prelako dolazili pred zadnju liniju i Mišić i Jakić bi to trebali spriječiti protiv Poljaka.

Ostatak momčad bit će nepromijenjen, a lijevog beka bi ponovno trebao zaigrati Bartol Franjić. On bi trebao dobiti prednost ispred Francoisa Moubandjea, koji je odigrao jako dobro na Cipru, no Legia ima puno bolje desno krilo od Omonije i Krznar računa da bi s Franjićem tu dobio na čvrstini. Krilni napadači i ofenzivni bekovi najjača su strana poljske momčadi i Dinamova krila morat će se često spuštati kako bi pomagala bekovima. Tako će na desnoj strani opet zaigrati Ivanušec, lijevo Oršić, a u sredini Lovro Majer.

Kao i protiv Omonije, Krznar će i na Legiju poslati ono najjače što ima. Uz ovakvog Majera te sve boljeg Ivanušeca i Oršića Dinamo je velik favorit, kao što pokazuju i kladionice. Kad bi se njima pridodali Petković i(li) Gavranović, hrvatski prvak ne bi trebao imati problema s poljskim.

A ni sa srpskim, dođe li do te utakmice...

Pročitajte više