DINAMO U EUROPI

Ovo je vjerojatna momčad kojom će Dinamo loviti Ligu prvaka i 20 milijuna eura

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

DINAMO u srijedu od 21 sat na Maksimiru igra uzvratnu utakmicu play-off runde kvalifikacija za Ligu prvaka protiv Bodo Glimta. Norveški prvak je u prvoj utakmici kod kuće bio bolji s 1:0 pa će Plavi za prolaz trebati pobjedu od barem dva pogotka razlike, osim u slučaju da dvoboj ode do raspucavanja penala.

I u sportskom i u financijskom smislu to će biti utakmica sezone za hrvatskog prvaka. Tražit će svoj osmi plasman u grupnu fazu najelitnijeg nogometnog natjecanja i prvi od sezone 2019./2020. Podsjetimo, tada je s pet bodova zauzeo posljednje mjesto u skupini s Manchester Cityjem, Atalantom i Šahtarom.

Ante Čačić ima nekoliko dilema oko sastava, ali i zavidan broj rješenja na svakoj poziciji osim na "šestici". Dinamo vjeruje da će bez obzira na težak ritam utakmice izboriti veliki rezultat, a postoji nekoliko faktora koji mu daju samopouzdanja.

Bodo je u gostima bitno lošija momčad nego kod kuće

Bodo je u zadnjem kolu norveškog prvenstva kiksao kod kuće jer je odigrao samo 2:2 protiv HamKama, momčadi koja se nalazi u borbi za ostanak. Ipak, forma Bodoa na domaćem stadionu je prije toga bila impozantna.

U zadnjem prvenstvenom ogledu prije susreta s Dinamom je razbio Odd čak 7:0 i približio se Moldeu. Trenutno je treća momčad norveške lige sa sedam bodova manje od lidera. Tom pobjedom nastavili su niz od pet vezanih slavlja, a u tom periodu im je gol-razlika nevjerojatnih 20:2. Forma kod kuće je još bolja.

U zadnjih devet utakmica, računajući sva natjecanja, Bodo je postigao 37 golova, a primio tek tri. Njegova prednost posebno je dolazila do izražaja u Europi jer se momčadi iz umjerenijih klima najčešće nisu dobro adaptirale na vremenske prilike, a posebno na umjetnu travu koja je karakteristična za skandinavske klubove.

Ono što može ohrabriti Plave je činjenica da Bodo još nije slavio u gostima ove sezone kada je riječ o europskim natjecanjima. Izgubio je od predstavnika Farskih Otoka Ki Klasvika s 3:1, sjevernoirski Linfield ga je pobijedio 1:0, a u Litvi je kod Žalgirisa izvukao tek 1:1.

Utakmica zlata vrijedna

Dinamo je dosad zaradio već pozamašnu svotu europskim nastupima. Prolazak Ludogorca zagrebačkom klubu donio je najmanje 8.6 milijuna eura, a momčadi trenera Ante Čačića garantirano mjesto u skupini Europa lige.

Ako ispadne od Bodoa, Dinamo će dobiti pet milijuna eura te još 3.6 milijuna za plasman u skupinu Europa lige. Hrvatski prvak dobit će još nekoliko milijuna na račun visokog koeficijenta pa bi tako nastupom u Europa ligi na kraju natjecanja mogao zaraditi oko 15 milijuna eura. 

Ulaskom u Ligu prvaka pripalo bi mu oko 17 milijuna eura direktno za plasman. Svakom pobjedom tamo zaradio bi 2.8 milijuna eura, dok bi mu remi donio nešto malo manje od milijun eura. Naravno, imidž koji Liga prvaka nosi sa sobom je primamljiv pa bi Dinamo generirao značajne prihode i od drugih stavki poput prodaja ulaznica i suvenira.

Može se reći kako bi mu prolaz nad Bodoom donio minimalno 20 milijuna eura, bez obzira na rezultat u Ligi prvaka. Prvak Hrvatske će u ždrijebu za Ligu prvaka, ako u istu uđe, najvjerojatnije biti u četvrtoj jakosnoj skupini.

Tko će započeti utakmicu?

Ante Čačić ima nekoliko kadrovskih pitanja uoči dvoboja s Norvežanima. Ono najveće je - tko će zamijeniti kartoniranog Josipa Mišića? Najočitija opcija bio bi Robert Ljubičić, ali prema dosadašnjoj Čačićevoj praksi, možemo austrijskog Hrvata ponovno očekivati na poziciji lijevog beka, a Petra Bočkaja na klupi.

To bi značilo da će Arijan Ademi u sredini terena morati ponijeti značajno veći dio defenzivnih obaveza, a partneri u sredini terena vjerojatno će mu biti Martin Baturina i Luka Ivanušec. U takvoj postavi je najupitnije postoji li dovoljno balansa u sredini terena ili je ona preofenzivna.

Upitno je i koji će dvojac zauzeti stoperske pozicije, ali odmaranje Boška Šutala u prvenstvenom ogledu protiv Osijeka sugerira da bi mu Čačić mogao dati prednost pred danskim braničem Rasmusom Lauritsenom, koji je dobio i virozu te nije poznato u kakvom je stanju.

Bruno Petković bio je možda i najbolji igrač Dinama u Norveškoj, a protiv Osijeka je dao gol. Ipak, čini se kako trener Plavih u ovom trenutku više naginje Josipu Drmiću u središtu napada. Bivši igrač Rijeke teško se snalazio na umjetnoj travi, a protiv Osijeka je ušao tek na poluvremenu.

Vjerojatni sastav Dinama:

Pročitajte više