hnl europa

Pao Dinamo, pala i Hrvatska. Ništa od sna o dva kluba u Ligi prvaka

Foto: Profimedia

DINAMO je prije mjesec dana pobjedom nad Chelseajem 1:0 u prvom kolu Lige prvaka zaradio gotovo tri milijuna eura i dosta bodova za hrvatski nacionalni koeficijent. Hrvatski prvak tada je povijesnom pobjedom nad trećim klubom UEFA-ine ljestvice preskočio Glasgow Rangerse te postao 29. klub Europe i šesti klub izvan pet najjačih europskih liga.

Prije mjesec dana sve je izgledalo sjajno nakon Dinamove pobjede nad Chelseajom

Dvije utakmice Lige prvaka i dva poraza kasnije, Dinamo je i dalje u europskom Top 30, a ispred njega su još uvijek od klubova izvan liga Petice samo Ajax, Porto, Benfica, Šahtar i Salzburg. Međutim, porazima od Milana i spomenutog Salzburga, na tablici UEFA-inih koeficijenata pala je Hrvatska, koju već godinama Dinamo sam vuče.

Dinamo je i ove sezone ostao jedini hrvatski klub u Europi te sam pokušava popraviti hrvatski koeficijent na UEFA-inoj ljestvici iako mu je to jako teško iz nekoliko razloga. Prvi je dakle što je opet ostao sam, pa je Hrvatska ovisna o Dinamu. Istina je da napreduje njegovim pobjedama, ali i pada zbog njegovih poraza. Drugi je što je izvukao iznimno jaku skupinu Lige prvaka, zbog čega je na polovici grupne faze osvojio tek trećinu mogućih bodova.

Dinamovom pobjedom protiv Chelseaja Hrvatska je na ljestvici, po kojoj će se utvrđivati broj i raspored klubova u euro-kupovima u sezoni 2024./2025., skočila za dvije pozicije, pa se prije mjesec dana na njoj nalazila na 17. mjestu.

Hrvatska je postala ovisna o Dinamu

Ta pozicija, prema aktualnoj raspodjeli mjesta, omogućuje jednog predstavnika u Ligi prvaka, jednog u Europa ligi (osvajača kupa) te dva u Konferencijskoj ligi, ali bilo je jasno da je tu poziciju Hrvatskoj, odnosno Dinamu, nemoguće održati. Iza Hrvatske je tada bila Grčka, koja također ima samo jednog predstavnika u Europi, ali odmah iza nje je bila Danska.

Danci su za Hrvatskom zaostajali 0.525 bodova, što nije puno s obzirom na to da imaju još čak tri kluba u Europi nasuprot samo jednom hrvatskom. Kopenhagen je u Ligi prvaka, Midtjylland u Europa ligi, a Silkeborg u Konferencijskoj ligi. 

Sve što oni osvoje dijeli se na pet, koliko je njihovih klubova krenulo ove sezone u Europu. S druge strane, sve što Dinamo sam osvoji dijeli se na čak četiri nakon što su iz Europe prerano ispali Hajduk, Rijeka i Osijek. 

Senzacionalnu Dinamovu pobjedu pratila su dva poraza. Tako su Hrvatsku pretekle Danska i Turska

Mjesec dana kasnije, Hrvatska je spomenutim Dinamovim porazima od Milana i Salzburga pala za dva mjesta na UEFA-inoj tablici koeficijenata. Više nitko ni ne spominje 15. mjesto, koje za dvije godine u Europu vodi pola lige, a u Ligi prvaka daje dva mjesta. Pretekli su je Danska i sada Turska te je na 19. mjestu s koeficijentom 25.150.

Zašto je važno što je Hrvatsku pretekla Turska?

Tursko pretjecanje Hrvatske je važno zato što Dinamo sam sigurno neće moći povratiti to mjesto jer se mora boriti protiv čak četiri turska kluba (od ukupno pet ove sezone) koji igraju euro-kupove.

Hrvatskoj prijeti i Grčka na 20. mjestu, koja ima samo 0.425 bodova manje, ali u tom slučaju olakotna je okolnost što je i Grcima ostao samo jedan od četiri kluba, a Olympiacos je k tome ove sezone loš u Europi. Slijede Izrael, s koeficijentom 23.500 i dva kluba u Europi, koji što osvoje dijele na četiri te Cipar, s koeficijentom 22.675 i tri kluba u Europi, koji ono što osvoje dijele na pet.

Dinamo doprinosi Hrvatskoj pet puta više nego Hajduk, Osijek i Rijeka zajedno

Prema UEFA-inim pravilima, pobjeda u bilo kojoj od skupina europskih natjecanja vrijedi dva boda, remi jedan bod, a poraz nula. Ti bodovi se za izračun nacionalnog koeficijenta dijele s brojem predstavnika tog saveza na početku sezone. Tako je Dinamo ove sezone osvojio ukupno 10.5 bodova, Hajduk i Osijek samo po bod, a Rijeka porazima u obje europske utakmice nijedan, što je ukupno 12.5 bodova.

Kad se to podijeli s brojem klubova (4 - Dinamo, Hajduk, Osijek, Rijeka), dobije se 3.125 bodova za ukupni nacionalni koeficijent, od čega je Dinamo doprinio s čak 2.625, a sva ostala tri hrvatska kluba samo 0.500. Zato je Hrvatska tu gdje je. Pretekle su je Danska i Turska, to joj isto prijete učiniti Izrael i Cipar. 

Hrvatskoj neće pomoći ni ako Dinamo prezimi u Europi

Ni Dinamovo eventualno prezimljavanje u Europi ne bi puno pomoglo. Čak kada bi Dinamo odradio sjajnu sezonu u skupini Lige prvaka te u preostale tri utakmice (Salzburg i Milan doma te kod Chelseaja) izborio još jednu pobjedu i remi i završio treći te nastavio u Europa ligi.

Tako bi osvojio još četiri boda. Dva za pobjedu, jedan za remi i bonus bod za ulazak u nokaut-fazu EL-a. Međutim, kad bi se to podijelilo s brojem sudionika, Hrvatska bi dobila još samo jedan bod. "Samo" jer pogledajte koliko države koje su na tablici ispred, ali i iza nje, još imaju klubova u Europi. Točnije, koliko ih više nego jedinog hrvatskog još može osvojiti bodove. 

Pročitajte više