Parma ovaj mjesec na aukciji; gdje je nestalo 200 milijuna funti?

PARMA, našeg Igora Budana, će nakon tri godine vodstva od strane privremene administracije, ovog mjeseca biti prodana na aukciji, piše Gazzetta di Parma.

Roberto Cappelli, odgovorni direktor Parme, izjavio je da je mnogo zainteresiranih.

"Posljednih mjeseci posjetilo nas je mnogo zainteresiranih stranaka te mislim da je sada pravo vrijeme za prodaju kluba" - rekao je Roberto Cappelli.

Parma je dvostruki osvajač kupa UEFA, a od propasti Parmalata, u vrlo je teškoj situaciji. Iako je prošle godine bilo najavljeno da će Parmu preuzeti bivši predsjednik Reala, Lorenzo Sanz, posao je propao.

Parma je trenutno na samom dnu Serie A, sa samo 12 bodova u 18 utakmica, a njena vrijednost procjenjuje se na "sitniš" od 20 milijuna eura, kada se uzme u obzir da toliko novca Zdravko Mamić traži za svakog drugog svog igrača.

Parma je jedan od najboljih proizvođača mladih i kvalitetnih igrača na cijelom svijetu. Lista igrača koja je odgojena u ovom talijanskom gradu iznimna je. Hernan Crespo, Gianluigi Buffon, Lilian Thuram, Juan Veron, Marcio Amoroso, Adrian Mutu i Adriano samo su neki od igrača koji su svoju slavu stekli upravo u Parmi.

Kada se promotri informacija, da je na popisu 50 najvećih transfera u povijesti nogometa, ime Parme napisano rekordnih šest puta ( naravno kao prodavača, ne kupca), postavlja se pitanje gdje je nestao sav taj novac. Iako je Parma i kupovala igrače za nemale cifre, naprosto je nevjerojatno da je Parma sada u bankrotu.

Lista:

Hernan Crespo Parma - Lazio 34 milijuna funti

Gianluigi Buffon Parma - Juventus 23 milijuna

Lilian Thuram Parma - Juventus 22 milijuna

Juan Veron Parma - Lazio 19 milijuna

Marcio Amoroso Parma-Borussia D. 16 mil.

Adrian Mutu Parma - Chelsea 15 milijuna

Sergio Conceicao + Mathias Almeyda Parma - Lazio 12 milijuna funti

Ukupno, za samo ovih sedam igrača, Parma je dobila 140 milijuna funti, a igrača kao Adriano i Gilardino, prodala je još na desetke.

Otprilike, u pet godina, Parma je prodajom igrača zaradila gotovo 200 milijuna funti, a već je nekoliko godina u bankrotu. Izgleda da ni takva količina novca nije dovoljna da sanira propadanje matične Parmalat kompanije.

V.B.

Pročitajte više