Pele: Zidane je najbolji!

LEGENDARNI brazilski nogometaš Pele podržao je englesku kandidaturu za organizaciju Svjetskog prvenstva 2018. Engleski nogometni savez već je startao s kampanjom, a Pele je izjavio kako je engleska ponuda impresivna.

Pele je kao nogometaš 1966. nastupio na jedinom SP-u koji je do sada Engleska organizirala i tvrdi kako je došlo vrijeme da se najveća nogometna smotra vrati u "kolijevku”.

"Svi žele SP, ali Engleska je uvijek spremna za organizaciju", izjavio je 67-godišnji "O'Rei", trostruki svjetski prvak i prema većini stručnjaka najbolji nogometaš svih vremena.

"Jedini problem je u tome što je Europa vrlo mala. Prvenstvo je nedavno bilo u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji, a ljudi na drugim kontinentima misle kako je sve to isto. Ne razumiju da su to potpuno različite države. Međutim, tada će proteći 12 godina SP u Njemačkoj, što je dovoljno dugačko razdoblje da Englezi dobiju organizaciju. Oni su već dokazali da imaju sasvim dobre stadione i da ne trebaju graditi nove", istakao je Pele.

"Zidane je najbolji u proteklih 15 godina!"

Ronaldinho, Kaka i Cristiano Ronaldo – tim redom je slavni Pele poredao, prema njegovu mišljenju, najuzbudljivije igrače današnjice. Ronaldinho je već duže vrijeme u samom vrhu svjetskog nogometa, dok Kaka i Cristiano Ronaldo svojim fantastičnim izvedbama u posljednje vrijeme polako postaju njegovi nasljednici.

Međutim, “O'Rei” niti jednog od njih ne smatra najboljim igračem u posljednje vrijeme. Na proslavi 150 godišnjice osnutka najstarijeg kluba na svijetu Sheffield FC, trostruki svjetski prvak pohvalama je obasuo Zinedine Zidanea, kojeg je opisao kao najvećeg u posljednjih petnaestak godina.

Pele je otkrio kako se osjećao tužnim nakon Zidaneova, sada već legendarnog, udarca glavom u prsa Marca Materazzija u finalu SP 2006. "Trenutačno ima jako puno odličnih igrača kao što su Ronaldinho, Kaka i Ronaldo. No, u posljednjih 15 godina najbolji je Zidane", izjavio je Pele za Sky Sports News.

"Nažalost, nije završio karijeru na pravi način, nije se uspio obuzdati. Njegova je reakcija bila loša. Nakon Zidanea, najbolji je Ronaldinho. Sad je došao Kaka, koji u posljednje dvije godine igra odlično", zaključio je Pele.

"Amerikanci su krivo informirani, Beckham nije golgeter"

O najvećoj zvjezdici svjetskog nogometa, Pele pak, nema tako dobro mišljenje. Slavni brazilski nogometaš Pele misli kako su američki navijači bilo krivo informirani o onom što će David Beckham donijeti MLS ligi.

Beckham je dočekan fanfarama u Los Angelesu, ali njegov najveći učinak dogodio se na blagajnama stadiona i prodajnim mjestima sportskih rekvizita LA Galaxyja. "Najavili su ga kao velikog strijelca, a on nije golgeter. Bila je to velika pogreška", izjavio je Pele.

U pet ligaških utakmica, Beckham je postigao samo jedan pogodak, iz slobodnog udarca, a veći dio sezone proveo je na listi za ozlijeđene igrače zbog ozljede koljena.

Pele je sličan publicitet u SAD-u izazvao 1975. na svome debiju za New York Cosmos. Više od 75.000 gledatelja nazočilo je njegovoj posljednjoj utakmici u Sjevernoameričkoj ligi, kada je jedno poluvrijeme odigrao za Cosmos, a drugo za njegov Santos.

Međutim, unatoč Peleu nogomet nije uhvatio korijenje u SAD-u, živio je u duboj sjeni velikih američkih sportova sve do dolaska Beckhama, kada je interes za “soccer” opet oživio.

Pele misli kako plaće igrača u MLS-u moraju doći na razinu onih iz NFL ili NBA. Smatra i kako se moraju ukinuti restrikcije oko kupovine novih pojačanja.

"To je velika pogreška. Vlasnici klubova moraju imati slobodu kupovanja igrača koji im trebaju. Velika je pogreška držati istu razinu kvalitete kod svih momčadi u ligi. Ako to promjene, bit će puno bolje", tvrdi Pele.

Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više