PERIŠIĆEVA ZADNJA PRILIKA Doveo je Inter na vrh, pa postao simbol njegovog pada

Foto: Guliver Image/Getty Images

POBJEDOM 5:0 nad Chievom 3. prosinca u 15. kolu Inter je izbio na prvo mjesto Serie A. Ivan Perišić prvi put otkako je u Italiji popeo se toliko visoko na utakmici u kojoj je prvi put zabio hat-trick.

Bolognu ove nedjelje, 68 dana i devet kola kasnije, Inter dočekuje na četvrtom mjestu, sa čak 15 bodova manje od vodećeg Napolija i 14 bodova ispod drugoplasiranog Juventusa.
 
Ivan Perišić, koji je spomenutim hat-trickom došao do sjajnog učinka od sedam golova i šest asistencija prije polovice sezone, a zajedno s Maurom Icardijem činio ubojitiji duo od Higuaina i Dybale te Mertensa i Callejona, dva mjeseca kasnije i dalje je na sedam golova i šest asistencija.
 
Najgora serija u 109 godina dugoj povijesti kluba
 
Od spomenutog trijumfa nad Chievom i proboja na talijanski vrh Inter nije pobijedio ni na jednoj od sljedećih osam prvenstvenih utakmica i ako u nedjelju od 15 sati ne dobije Bolognu, to će mu biti prvi put u 109-godišnjoj povijesti da je devet utakmica zaredom bez prvenstvene pobjede.
 
Šest remija i dva poraza lidera su srozali na žestoku borbu za četvrto mjesto i plasman u Ligu prvaka. Inter definitivno ove sezone neće napraviti ono čime je prijetio; postati prvak prvi put nakon 2010. Ali s obzirom na to kako igra zadnja dva mjeseca, teško će ostvariti i drugi cilj - prekinuti šestogodišnji post od LP-a.
 
Inter nije iskoristio spomenuti zamah i uspon na vrh, kao ni to što je zbog loše prethodne sezone ove ostao bez Europe pa se mogao koncentrirati samo na borbu za Scudetto. Tijekom crnih 68 dana ostao je i bez prilike za drugi domaći trofej. U četvrtfinalu kupa izbacio ga je najveći rival Milan, nakon još jedne Interove blamaže u osmini finala. Tada je na svom terenu trećeligaša Pordenone izbacio tek na penale. Interov broj utakmica bez pobjede u oba natjecanja tako raste na čak deset.

Perišić simbol pada
 
Ivan Perišić pri tome je simbol Interove propasti, baš kao što su njegove igre, golovi i asistencije dovele Nerazzurre na vrh. Kada je nestalo Perišićevih nezaustavljivih prodora po lijevom krilu, navođenih centaršuteva i neobranjivih udaraca, Inter je doživio sunovrat.
 
Jedan od najboljih krilnih napadača nije ni sjena igrača koji je bio prije samo dva mjeseca. Nezaustavljivi Perišić postao je zakočen, nekada najprobitačniji igrač je neodlučan, u dodavanjima neprecizan, na šutu jalov. Nositelj momčadi koji je pucao od samopouzdanja i želje za osvajanjem naslova djeluje odsutno, nezainteresirano i radi "nezamislive tehničke pogreške za igrača njegove klase".
 
Spalletti nema bolje opcije
 
Kada već spominjemo klasu, njen nedostatak kod Intera, prije svega u veznom redu, razlog je potonuća ove momčadi. Jer Spallettiju su najkreativniji igrači krila Perišić i Candreva. Inter nije u slobodnom padu samo zbog velike krize u kojoj su njih dvojica, nego jer je limitiran i predvidiv.
 
Odsječenih krila, Inter je ogoljen kao spora, bezidejna i momčad nemoćna probiti čak i SPAL i Crotone, o velikanima da ne govorimo. Inter se jako lako čita i blokira: pritiskom na krila i zgusnutom sredinom. Tu dolazimo do spomenutog problema s nedostatkom klasnog igrača u vezi koji bi Interu mogao napraviti višak igrača i prostora ni iz čega i protiv postavljene obrane. I koji bi onda gurnuo loptu u for Perišiću.
 
On je u 23 kola odigrao svaku od 2070 minuta i nijednom nije zamijenjen. Ali meč protiv Bologne mu je zadnja prilika. Spalletti je očajan i sprema se momčad iz 4-2-3-1 presložiti u 3-4-1-2, pri čemu bi iz ekipe ispali Perišić i Candreva, a ušli Rafinha i Eder.
 
"Ne-prodaja Perišića naša je najbolja ovosezonska kupnja" već neko vrijeme nije mantra u Interu, koji sada žali što ga ljetos nije pustio u Manchester United za veliku odštetu.
 
Interisti pri tome zaboravljaju da "slomljeno krilo" ne može vječno biti spasitelj i preporoditelj limitirane momčadi. 

Pročitajte više