barcelona

Počele su borbe za vlast u Barci: "Nevjerojatno, ovo je mafijaška praksa"

Foto: Guliver Image/Getty Images

BIVŠI predsjednik Barcelone pozvao je upravu kluba da podnese kolektivnu ostavku nakon niza skandala koji u posljednjih nekoliko dana izazivaju pažnju javnosti.

Laporta tvrdi da su čelni ljudi Barce pokazali nesposobnost i da ''panično skrivaju pravo stanje'' u klubu.

''Nevjerojatno je da koriste ovu mafijašku praksu da bi uljepšali imidž kluba. Pokazali su da su totalno nesposobni i da panično skrivaju probleme, Moraju podnijeti ostavku'', na Twitteru je napisao Laporta, koji je bio predsjednik Barce od 2003. do 2010.  Laporta se bio kandidirao i 2015. godine, no pobijedio je Bartomeu.

Podsjetimo, najprije su se sukobili prva zvijezda momčadi Lionel Messi i sportski direktor kluba Eric Abidal.

Abidal je izjavio da je morao smijeniti Ernesta Valverdea jer su ga pojedini igrači sabotirali. Messi mu je tada odgovorio da kaže imena igrača ili šuti i preuzme odgovornost.

"Abidal je tim riječima povrijedio i mene kao osobu, ali i kao kapetana momčadi. Na osobnom nivou me povrijedilo što ispada da ja donosim odluke i zapovijedam, a to nije istina. Ne znam što se dogodilo tom čovjeku, ali morao sam mu odgovoriti jer sam se osjetio napadnut. Ne samo ja nego i cijela momčad'', rekao je Messi za Mundo Deportivo.

Zatim se u javnosti pojavila još skandaloznija priča. Prvi čovjek kluba Josep Bartomeu navodno je unajmio PR agenciju koja je bila zadužena blatiti Messija, Piquea, Xavija, Guardiolu i mnoge druge ljude koji su bili povezani s Barcelonom, a kritizirali su njegov rad.

Bartomeu je demantirao te optužbe, a zatim održao hitan sastanak kako bi uvjerio igrače da je riječ o lažima. Ipak, zbog afere je financijska direktorica Montserrat Font podnijela ostavku nakon 15 godine rada u klubu.

Zanimljivo je da se ova kriza koja drma Camp Nouom događa u predizbornoj godini, a očajnu situaciju u klubu mnogi pokušavaju iskoristiti kako bi pokušali na čelne pozicije progurati svoje ljude.

U ljeto 2021. predsjedniku Bartomeuu istječe mandat pa ovih dana počinje utrka za njegovog nasljednika. Bartomeu je najavio da se neće kandidirati za novi mandat i izvjesno je da će u ljeto sljedeće godine raspisati izbore. Njegov kandidat je Emili Rousand, koji je u listopadu 2017. postao dopredsjednik. Dođe li on na čelo kluba, to bi značilo da će se nastaviti kontinuitet politike sadašnje uprave. Međutim, oporba pokušava iskoristiti kaos u klubu kako bi srušila sadašnju vlast.

''Pokaže li se da je Bartomeu odgovoran za posljednji skandal, mora odstupiti i sazvati prijevremene izbore'', kazao je poduzetnik Victor Font, koji figurira kao najistaknutiji kandidat struje koja pokušava srušiti Bartomeua i njegove ljude te preuzeti vlast u katalonskom gigantu.

Pročitajte više