Počinju 12. Sportske igre mladih

12. BISTRA IGRE MLADIH najveća je manifestacija amaterskog sporta u ovom dijelu Europe. Veliki odaziv djece i mladih u 2007. godini, njihova predanost, pozitivni natjecateljski duh, zajedništvo, radost i prijateljstvo pokazali su koliko su Igre važne tisućama djece diljem Hrvatske.

Očekuje se još veći broj sudionika nego prošle godine

Ove godine želja je Organizacijskog odbora dodatno povećati zainteresiranost mladeži za sportske sadržaje, ukazati im na njihovu važnost, te im pružiti priliku da ljeto provedu u natjecanju, zabavi i druženju. Uključivanje u organiziranu sportsku aktivnost povoljno utječe na razvoj mlade osobe, usađuje joj neke vrijedne kvalitete kao što su odgovornost, upornost, sposobnost za timski rad.

Svatko ima pravo sudjelovati na 12. Bistra igrama mladih, bili oni aktivni sportaši ili ne, a natjecanja će se održavati u malom nogometu, koji od ove godine uključuje i ženske ekipe, rukometu, odbojci, odbojci na pijesku, uličnoj košarci, tenisu, stolnom tenisu, šahu, badmintonu i graničaru, a osim sportskih aktivnosti sudionike očekuju kulturni, zabavni i edukativni sadržaji.

Natjecanja u navedenim sportovima održavati će se u tri kategorije koje su određene dobnim granicama: 1990. godište i mlađi mladići i djevojke, 1993.godište i mlađi dječaci i djevojčice i 1997. godište i mlađi dječaci i djevojčice.

Natjecanja počinju po završetku školske godine

Sportska natjecanja na lokalnoj razini počinju odmah po završetku školske godine. Direkcija Igara putem svojih suradnika u 36 gradskih središta, 20 županija i Gradu Zagrebu organizira natjecanja i sve ostale sadržaje.

U tradicionalno najpopularnijim sportovima (mali nogomet, rukomet, košarka i sl.) organizirat će se regionalne završnice. Iste se organiziraju u šest regija kao jednodnevni ili dvodnevni program u kojem se natječu, druže i zabavljaju najbolje ekipe i pojedinci iz nekoliko susjednih županija.

Završnica Igara u Splitu

Završnica Igara svake se godine organizira u Splitu kada dolaze najuspješniji  sa regionalnih natjecanja. U četiri smjene po četiri dana tijekom kolovoza na završnici sudjeluje gotovo  dvije tisuće mladih sportaša iz čitave Hrvatske. Prijevoz, smještaj i prehrana besplatni su za sve sudionike. 


 
“Živimo život bez droge, jer droga uzima život”

Kao neprofitna udruga za djecu i mladež Bistra sportske igre mladih vode se sloganom “Živimo život bez droge, jer droga uzima život”, a  program se temelji na promicanju zdravog života, prijateljstva među djecom.

Vrijednost ovog projekta prepoznale su mnoge domaće i međunarodne institucije, potporu pružaju Fifa, Uefa, Fiba, Itf, Premijer League, te Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Povjerenik za proširenje Europske Unije gospodin Olli Rehn pruža potporu u ostvarenju ideje o internacionalizaciji Igara, te je pokrovitelj programa „Međunarodne Sportske igre mladih“ kada se ugošćuju ekipe iz inozemstva. Sve je, naime, počelo 2004. godine kada su na turniru u malom nogometu sudjelovale ekipe iz V.Britanije i Bosne i Hercegovine, a nastavilo narednih godina gostovanjima ekipa iz susjednih i Europskih zemalja. I ove godine gosti Igara bit će djeca i mladi iz  Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i Makedonije, te iz Rusije.

Ono što ovaj program čini prepoznatljivim je njegova usmjerenost mladima, a dvanaest godina njegovog postojanja i povećanje zanimanja mladih dokaz su njegove kvalitete i važnosti sporta za formiranje novih generacija.

Pročitajte više