NBA

Pogledajte čudesni šampionski prsten Bucksa. Ima QR kod i nosi se kao ogrlica

Foto: Michael McLoone-USA TODAY Sports/Guliver

UOČI prve utakmice nove NBA sezone, u kojoj su pobijedili najveće rivale na Istoku Brooklyn Netse 127:104, Milwaukee Bucksi podignuli su pod krov dvorane šampionsku zastavu i na svečanoj ceremoniji dobili najvredniju nagradu u NBA svijetu - prsten prvaka.

Za razliku od većine drugih zemalja i međunarodnih natjecanja, u kojima prvaci dobivaju medalje ili pokale, Amerikanci preferiraju prstenje. A ono je kroz vrijeme postajalo sve veće, vrjednije u ukrašenije, čak i pomalo nepraktično za nošenje na predviđenom mjestu.

Vrh se nosi kao ogrlica, QR kod prikazuje najvažnije trenutke

Zato se vrh prstena koji su dobili MVP finala Giannis Antetokounmpo, suigrači i ostali djelatnici kluba može skinuti i nositi oko vrata kao ogrlica.

Novost na ovogodišnjem izdanju prstena je i QR kod, koji nakon skeniranja prikazuje snimke najvažnijih trenutaka iz pohoda na naslov. Taj je detalj implementiran upravo na prijedlog Greek Freaka.

Prsten je izradila poznata draguljarnica Jason of Beverly Hills, koja je odgovorna za ovakve nagrade za sedam NBA momčadi i ukupno 12 u najvećim američkim profesionalnim ligama.

Svaki detalj ima svoju simboliku

"Mnogi igrači ne mogu nositi ovo prstenje jer je preglomazno, pa ga možda izvade samo na Badnjak da ga pokažu obitelji. Želio sam stvoriti prsten koji će biti praktičniji. Ovaj je masivan kao i ostali, ali razvili smo tehnologiju kojom se pritiskom na gumbić vrh može skinuti i nositi poput ogrlice", rekao je Jason Arasheben, izvršni direktor tvrtke Jason of Beverly Hills.

Prsten je nakrcan raznim draguljima i natpisima, ali doslovno svaki detalj ima svoju simboliku.

VIDEO: Arena Sport

Na njegovom je vrhu 360 dijamanata koji predstavljaju broj pobjeda otkako su aktualni vlasnici preuzeli klub. Na jednoj strani 16 smaragda označava broj pobjeda u prošlosezonskom doigravanju, a na drugoj isti broj simbolizira divizijske titule.

Smaragdi imaju 4.14 karata, što je simbol Milwaukeejeva pozivnog koda 414. U unutrašnjem dijelu prstena je 50 dragulja zbog 50 godina koliko je prošlo između dva naslova prvaka Bucksa. Oba naslova ovjekovječena su malim trofejima u unutarnjem dijelu, a veliki trofej Larryja O'Briena na vrhu izrađen je od 65.3-postotnog žutog zlata, što simbolizira postotak pobjeda Bucksa u prošloj sezoni, uključujući i doigravanje. Konačno, riječi "world champions" ispisane su draguljima težine 0.53 karata u ime 53 godine postojanja kluba.

Svi zaposlenici Bucksa dobit će svoj primjerak

U oko upadaju natpisi "Fear the Deer" (strahujte od jelena), što je klupski slogan, te "Bucks in 6" (u finalu su slavili nakon šest utakmica protiv Phoenix Sunsa). Na svakom je prstenu upisano prezime i broj dresa igrača kojem je namijenjen. U prsten su implementirani i rezultati svih serija Bucksa u doigravanju te konačni rezultat posljednje utakmice (105:98).

Prstenje je izrađeno u više kategorija, posebno za svakog igrača, ali i za brojne zaposlenike kluba. Oni najvažniji, poput trenerskog osoblja i glavnih operativaca, već su dobili svoje primjerke, a naknadno će biti spremni i prsteni za sve ostale zaposlenike.

Pročitajte više