šah

Pogledajte kako je 17-godišnjak srušio prvaka svijeta i na kraju uzeo naslov u šahu

SENZACIJA na Svjetskom prvenstvu u šahu koje se održava u Varšavi. Aktualni prvak svijeta u šahu Norvežanin Magnus Carlsen je izgubio od 17-godišnjeg Nodirbeka Abdusattorova u brzopoteznoj partiji.

Carlsen je na Svjetsko prvenstvo u brzom šahu stigao kao prvak, a u utorak je doživio šokantan poraz.

"Imao sam malo sreće. On je mogao samo ići na remi. Partija je bila izjednačena do samog kraja. Ova pobjeda ne znači da je turnir završen i fokusiran sam na naredno kolo", poručio je tinejdžer iz Uzbekistana nakon najveće pobjede u karijeri.

Nodirbek Abdusattorov  je na kraju uzeo i naslov prvaka s ukupno osvojenih 103 boda. Drugi je bio Ian Nepomniači sa 100,5, treći aktualni svjetski prvak Magnus Carlsen s 97 bodova, a četvrti njegov prethodni izazivač Fabiano Caruana s 95 bodova. 

Uzbek uzeo i naslov 

U skladu s propozicijama natjecanja dvojica najboljih Abdusattorov i Nepomniači odigrala su brzopotezni mini-dvoboj od dvije partije u tempu od 3 minute i dodatak od 2 sekunde poslije svakog poteza. 

Sjajnom igrom Uzbekistanac je zaokružio senzaciju pobjedom s 1,5-0,5 i tako postao svjetski prvak ispred svojih mnogo poznatijih suparnika. Iako je na startu bio rangiran tek kao 59.-ti igrač prvenstva, u 13 prvenstvenih kola Abdusattorov je postigao 7 pobjeda i 5 remija uz samo jedan poraz, pri čemu je ostvario impresivan performans rejting od 2801 bod.

U prvotnoj verziji teksta, nismo objavili informaciju da je turnir završio i da je Uzbekistanac uzeo naslov pa se ispričavamo svim čitateljima.

Pročitajte više