Policija pokušala zataškati krvavi obračun BBB-a s navijačima Hajduka?

NAPAD na Dinamove navijače u Dugopolju u prosincu 2003. godine nije bio izdvojeni incident. Postao je pravilo, nakon kojeg se postavlja pitanje: tko će prvi brojati žrtve – BBB ili Torcida?

Scenarij u noći sa subote na nedjelju bio je isti kao onaj u Dugopolju: skupina BBB čekala je da se pripadnici Torcide odmaknu od grada, što dalje o policije, kako bi ih napala. Srećom, u pratnji Torcidaša bila su tri policajca PU karlovačke koji su spriječili veću tragediju, pa je sukob završio s nekoliko ozlijeđenih navijača.

Prema riječima konobara iz restorana Žganjer, nešto prije 2 sata ujutro jedan je Torcidaš uletio u restoran vičući "Došli su Purgeri", na što je veća skupina Hajdukovih navijača istrčala van. Za njima je istrčao i policajac koji je ispalio dva hica u zrak.

"Na parkiralištu je bilo oko 50 ljudi koji su se bespoštedno tukli. Napadači maskirani kapuljačama udarali su letvama po vozilima, a u jedno je ubačena baklja. Mislili smo da su bacili dinamit i da će kombi svakog trenutka eksplodirati. Desetak minuta poslije došla su tri policijska vozila, a za njima i terenac interventne policije, no napadači su prije toga pobjegli" – ispričao je jedan konobar za Jutarnji list dodajući kako je na parkiralištu nakon sukoba ostala hrpa razbijenog stakla, nekoliko drvenih letvi, te tragovi krvi.

Prema riječima jednog pripadnika Torcide najgore su prošli navijači Hajduka iz Dubrovnika. "Spavali smo u kombiju, a probudila nas je kiša kamenja koja se iznenada sručila po nama! Kroz razbijeni prozor netko je ubacio baklju, sjedalo je počelo gorjeti, a mi nismo mogli van! Dvadesetak maskiranih napadača nije nas puštalo da izađemo, gađali su nas svim i svačim, a najviše su udarali palicama. Sreća je htjela da je jedan od nas bio dovoljno priseban te je uspio baklju izbaciti van. Željeli su nas spaliti!" - prepričao je napad novinaru Jutarnjeg lista jedan navijač Hajduka.

Tajnik i glasnogovornik Torcide Pavle Grubišić Čabo tvrdi kako je policija pokušala zataškati slučaj jer niti u jednom svom izvještaju nisu istaknuli da se incident dogodio. On tvrdi kako je navijače Hajduka napala "interventna postrojba BBB-a" koja djeluje bez obzira na to tko su Hajdukovi protivnici. Ordiniraju uglavnom po svim gradovima izvan Dalmacije u kojima Hajduk gostuje, tvrdo Čabo, te dodaje kako su ti "specijalci" napali i kombi s Hajdukovim navijačima koji su prelazili hrvatsko-slovensko granicu tijekom gostovanja Hajduka u Rimu.

Zašto je priopćenje policije u vezi incidenta bilo tako šturo, pitali smo glasnogovornika Policijske uprave Karlovačke Tomislava Kotića, koji nam je rekao da nikako nisu željeli zataškati slučaj, već se radi o tome da policajac koji je pisao priopćenje nije bio "dovoljno precizan", a morao se i žuriti jer je priopćenje morao dovršiti do 8 sati ujutro.

"Priopćenje je pisao šef smjene, koji je mogao dodati rečenicu da je došlo do malog sukoba. Je li zaboravio ili su u pitanju bili umor ili žurba, ne znam! U priopćenju koje smo poslali pisalo je da je došlo do oštećenja dva vozila s kojima je putovalo 16 navijača Hajduka, te da je nastala šteta u vrijednosti oko 65.000 kuna. Zbog toga su podnesene kaznene prijave protiv nepoznatih napadača.", rekao je za Index.hr glasnogovornik PU karlovačke Kotić dodajući kako je istina da je policajac s dva hica u zrak pokušao smiriti strasti između sukobljenih strana, što mu je i uspjelo. Kotić je dodao kako se detalji sukoba još istražuju.

Spomenimo još da su u napadu pripadnika Torcide na Dinamove navijače iz Gospića na naplatnim kućicama u Lučkom, sudjelovali i huligani koji su bili u Dugopolju.

A.H.

Pročitajte više