Porez na pobjedu: Phelps mora državi platiti više od 55 tisuća dolara

Foto: Guliver Image/Getty Images

AMERIČKI porezni sustav ne zaobilazi ni olimpijske pobjednike. Naime, na svaku medalju s kojom se sportaši vrate u domovinu moraju platiti porez.

Razlog tome je što Olimpijski odbor nagrađuje sportaše SAD-a s 25.000 dolara za zlato, 15.000 za srebro i 10.000 za broncu, a sve to podliježe poreznom zakonu.

"Kao i svaka druga nagrada poput jackpota na lutriji ili Nobelove nagrade, tako i na olimpijske novčane nagrade i medalje sportaši moraju platiti porez", objasnio je Steven Gill, profesor na San Diego State University.

Porez na pobjedu najjače će pogoditi najuspješnije olimpijce poput Michaela Phelpsa koji je u Riju osvojio pet zlata i jedno srebro.

Maksimalni iznos koji sportaš može platiti na bonus za jednu zlatnu medalju, uz najvišu poreznu stopu za najbogatije (39,6%), iznosi 9900 dolara, za srebro 5940, a za broncu 3960 dolara.

To znači da će Phelps državi platiti 55.440 dolara. Kako bilo, neće mu biti prevelik problem jer mu je bogatstvo procijenjeno na 55 milijuna dolara.

Međutim, američki porezni sustav još je više neumoljiv ako znamo da i same medalje podliježu oporezivanju. Zlato vrijedi oko 600 dolara, srebro 300, a bronca nije oporezivana.

Amerikanci su na igrama u Riju do sad osvojili 26 zlatnih, 23 srebrne i 26 brončanih medalja što znači da je država, prije povrata poreza, za njih izdvojila 1.255.000 dolara što je manje od mjesečne plaće, primjerice, košarkaša DeMarcusa Cousinsa koji se trenutno nalazi s reprezentacijom u Riju.

 

Pročitajte više