Ovo su Čačićeve posljednje dvojbe uoči Turske

Foto: Hina, Getty Images / Guliver Image

DO PRVE utakmice hrvatske reprezentacije ostalo je tri dana, a izbornik Ante Čačić ima još dvije dvojbe oko udarne momčadi protiv Turske, kome povjeriti poziciju lijevog beka i koga upariti s Lukom Modrićem u sredini terena na poziciji zadnjeg veznog.

Problem zadnjeg veznog vjerojatno će puno lakše riješiti. Marcelo Brozović standardan je na toj poziciji još od SP-a u Brazilu. Nakon što ga je Niko Kovač prvi put uveo na to mjesto, u uvodnoj utakmici protiv Brazila, više ga nitko nije micao. Igrao je kod bivšeg izbornika u kvalifikacijama za Euro, a bio je standardan i kod Ante Čačića. Hrvatski izbornik ga je povukao u Dinamo iz Lokomotive i jedan je od najutjecajnijih trenera u njegovoj karijeri.

No Badeljevu konstantnost na klupskoj razini u posljednje dvije godine teško je zanemariti i ne bi bilo nezasluženo ni da Čačić njemu da povjerenje na Parku prinčeva. Obojica imaju dobre argumente za udarnu momčad.

Marcelo Brozović protekle sezone bio je jedan od stožernih igrača Roberta Mancinija, odigrao je 35 utakmica za Inter i zabio četiri gola, no propustio je posljednju utakmicu hrvatske reprezentacije, onu protiv San Marina. Izbornik ga je vjerojatno želio odmoriti i vidjeti što mogu ostali vezni igrači u predvečerje turnira u Francuskoj.

Na tom susretu Milan Badelj je dobio 76 minuta, bio je jako dobar i tek treba vidjeti jeli ostavio dovoljno jak utisak na izbornika Čačića. Na svog klupskog trenera Paula Souzu svakako jest, prošle sezone bivši Dinamov kapetan odigrao je ukupno 27 utakmica i zabio samo gol, ali u klubu igra baš zadnjeg veznog, poziciji koja je Čačiću potrebna. Brozović je u Interu češće u završnici i sudjeluje u kreaciji igre i to mu je jedini ozbiljniji nedostatak u odnosu na Badelja. Orijentiranost na defenzivne zadaće Badeljeva je svakako najvrjednija dionica uoči Čačićeve odluke kojeg će postaviti u udarnu momčad.


Tko će na lijevog beka?

Hrvatskom izborniku u posljednjih nekoliko treninga mora odlučiti i koga će postaviti na poziciju lijevog beka. U konkurenciji su Ivan Strinić, jedini ljevak u obrani, i Šime Vrsaljko, koji je trenutačno kvalitetniji, ali u klubu igra isključivo na desnoj strani. Napolijev lijevi bek odigrao je svih 180 minuta na pripremama, ali to ne mora značiti ništa. Čačić je želio vidjeti što Strinić može na tom mjestu, a Vrsaljko je ulazio desno umjesto kapetana Darija Srne.

Vrsaljkova prednost svakako su minute u klubu, Zadranin je nezamjenjiv na poziciji desnog beka u Sassuolu, odigrao je čak 35 utakmica ove sezone u talijanskom prvenstvu. Strinić u Napoliju dobiva samo mrvice, skupio je samo pet službenih nastupa protekle sezone, no svježiji je od Vrsaljka i sporna pozicija mu je prirodna.

Hrvatska će protiv Turske na otvorenju Eura vjerojatno istrčati u sastavu Subašić - Srna, Ćorluka, Vida, Strinić - Brozović, Modrić - Pjaca, Rakitić, Perišić - Mandžukić. Badelj i Vrsaljko svoje će minute pričekati s klupe, ali ne bi bilo nezasluženo ni da započnu utakmicu na Parku Prinčeva u nedjelju.

 

Pročitajte više