POVIJEST MILANA I ARSENALA Čudesni dvomeč 2012. i Bobanov gol u Superkupu

Foto: Getty Images / Guliver Image

UVJERLJIVO najveći derbi osmine finala Europa lige igrat će Milan i Arsenal. Talijanski i engleski velikani godinama unazad proživljavaju teško razdoblje i nikako da se vrate u Ligu prvaka, gdje su 2012. godine, također u osmini finala, režirali nevjerojatna dva dvoboja.

Ovog puta Rossoneri će biti domaćini na San Siru 8., a uzvrat je na Emiratesu 15. ožujka. 

Zanimljivo, i prije šest godina, 15. veljače, tada moćna momčad Massimiliana Allegrija je kao talijanski prvak dočekala Topnike u Ligi prvaka i - pomela ih s 4:0. Kevin-Prince Boateng je u 15. minuti zabio golčinu s desne strane od prečke. Nakon njega povisio je Robinho u 38. i 49, a točku na veliku pobjedu iz penala stavio Zlatan Ibrahimović u 79. minuti. 

Činilo se kako je četvrtfinale osigurano, ali se nešto pitalo i londonsku momčad, koja je priredila pakao gostima u uzvratu 6. ožujka. 

Laurent Koscielny zabio je nakon kornera u 17., Tomáš Rosický u 26. povisio na 2:0 poslije pogreške Thiaga Silve, a Robin van Persie u 43. s bijele točke pogodio za čudesnih 3:0 na poluvremenu. Navijačima Milana kroz glavu su prolazili La Coruna i Liverpool, te se činilo da će ponos Lombardije u drugom dijelu pasti na koljena. Jednostavno, ekipa Arsene Wengera imala je cijelih 45 minuta za barem jedan gol i produžetke, a svi na stadionu bili su uvjereni da je to njihova povijesna noć.

I onda trenutak odluke u 59. minuti utakmice. Gervinho je s lijeve strane šutirao, lopta na putu do gola pogodila igrača gostiju i promijenila smjer, a vratar Christian Abbiati nogama uspio spriječiti već viđenih 4:0. No, lopta se odbila do Van Persie, koji je samo trebao poslati loptu u mrežu pokraj vratara koji leži na zemlju, ali se odlučuje lobati, a Abbiati maestralno desnom rukom uspijeva spriječiti čudo i spasiti Milan, koji nije postojao te večeri na terenu, ali je nekako izdržao do kraja i uspio s ukupnih 4:3 proći dalje.

Allegri je nakon utakmice rekao da poraz nije važan, već prolaz u četvrtfinale, a u svlačionici je bjesnio Ibrahimović, koji se gotovo potukao s trenerom, kojem je tom prilikom rekao da je kukavica i kako je momčad doživjela sramotu unatoč sretnom prolazu dalje.

Tu je i osmina finala Lige prvaka iz 2008. godine. Poslije remija bez golova na Emiratesu, Topnici su šokirali tada aktualnog europskog prvaka u finišu dvoboja na San Siru. Prvo je Cesc Fabregas zabio iz daljine u 84. za 1:0 i načeo Rossonere, a Emmanuel Adebayor dotukao rivala 92. minuti za konačnih 2:0. 

Dva kluba igrala su i za trofej europskog Superkupa 1995. godine. Milan je kao prvak Europe nakon remija 0:0 na Highbury slavio s 2:0 na San Siru nad osvajačem Kupa kupova golovima Zvonimira Bobana u 41. (provukao loptu ispod Davida Seamana) i Daniele Massara u 67. minuti, kada je nakon kornera s desne strane zakucao loptu u mrežu i osigurao trofej. 

Pročitajte više