HNL

Presedan u Splitu. Hajduk objavio tko jedino može kupiti ulaznice za derbi s Dinamom

Foto: Milan Sabic/Pixsell

HAJDUKOVO članstvo se u ovim trenucima približava brojci od 56 tisuća, što je apsolutni rekord u povijesti kluba. Pošto ta brojka polako postaje dvostruko veća od punog kapaciteta Poljuda, uprava kluba odlučila je kako će za nadolazeći derbi s Dinamom 12. ožujka ulaznice moći kupiti isključivo članovi. Ta ekskluzivna pogodnost važit će već od ponoći, kada se ulaznice puštaju u prodaju.

Akrap: Derbi će gledati oni s pretplatom i članovi s kartom

"Kao klub koji baštini članstvo i živi ga u ovim danima jače nego ikad, odlučili smo jasno pokazati da su upravo članovi srce našeg kluba i kako uistinu vrijedi izreka da je navijač Hajduka ujedno i član Hajduka. Upravo zato, derbi na Poljudu mogu gledati oni koji imaju pretplatu te članovi s kupljenom ulaznicom", rekla je članica Uprave Marinka Akrap.

Nema ulaznica ni za sve članove, na Poljud će samo oni najbrži

Iz kluba su dodali i da će se karte, ako ne budu razgrabljene dotad, u slobodnoj prodaji za nečlanove naći samo na dan utakmice. Budući da 60-ak tisuća članova konkurira za oko 20 tisuća ulaznica, jasno je da će Hajduk u najvećoj utakmici hrvatskog nogometa s poljudskih tribina bodriti samo članovi i pretplanici. I to ne svi članovi, već oni koji budu najbrži pri kupovini ulaznica.

Što se tiče Hajduka i derbija ova odluka je povijesni presedan, ali na svjetskoj i europskoj razini brojne članske povlastice nisu neuobičajene, naročito za klubove koji kao i Hajduk funkcioniraju po socios modelu.

Ajax za nadolazeću utakmicu s Benficom ulaznice najprije prodaje samo pretplatnicima, a potom i članovima. Real Madrid samo članovima dozvoljava kupovinu pretplate, a nudi im i prvokup za gostovanja te ekskluzivnu telefonsku liniju. Ovakve prakse naročito su ustaljene u Bundesligi, gdje ih prakticira velika većina klubova.

"Nadamo se rastu broja članova"

Voditelj Hajdukovog Odjela za članstvo Teo Prkić istaknuo je kako klub svoju brojku članova može ponosno istaknuti i uspoređivati s bilo kojim klubom na svijetu te kako se nada da će u idućim danima broj članova i kupljenih ulaznica značajno rasti.

Hajdukovo članstvo u 2022. već sada premašuje ukupne godišnje brojke velikana poput Werder Bremena, Herthe i Bayer Leverkusena, a prijeti nadvisiti i još neke europske klubove poznate po mnogobrojnom navijačkom puku.

Članovi su prošle godine kroz udrugu Naš Hajduk stekli više od četvrtine klupskih dionica odnosno njih 28.3 posto čime su ojačali svoj kontrolni paket i postali drugi najveći dioničari Hajduka nakon Grada Splita. Na račun kluba su od 2011. prvenstveno kroz članarine uplatili više od 22 milijuna kuna.

Najvažnija članska pogodnost i dalje je mogućnost sudjelovanja na demokratskim izborima za Nadzorni odbor. Trenutnom Hajdukovom NO-u mandat istječe ove godine, a već ranije je odlučeno da će se izbori održati u pauzi između dvije sezone te da će novi nadzornici s radom započeti 1. rujna.

Pročitajte više