ZLATAN IBRAHIMOVIĆ

Prije četiri godine Zlatan je snimio reklamu koju danas treba pogledati

Foto: EPA

"NISAM star, ja sam kao Benjamin Button. Rađam se star i umirem mlad", kazao je Zlatan Ibrahimović nakon prvog kola nove sezone Serie A.

U međuvremenu je proslavio 39. rođendan i prebolio koronavirus, a sinoć je na San Siru odlučan izašao na milanski stadion i srušio Inter kojem je postigao oba pogotka u pobjedi 2:1. Čisto da ne ispadne lažov kada kaže da se ne osjeća star.

Svojim izjavama pokazuje golemo samopouzdanje i ostavlja primjer drugima

Zlatan Ibrahimović je tijekom svoje karijere dao mnogo arogantnih izjava. Mnogo puta se predstavljao kao neuništivo biće i kao čovjek kojem ne ističe vrijeme. Za razliku od velikog broja onih kojima sve ostane na izjavama, Zlatan je svoje riječi uglavnom pretvarao u djela.

Kada su mu se tijekom boravka u Manchester Unitedu pokidali prednji križni ligamenti, kazao je da će se vratiti jači. Imao je nepunih 36 godina i dobio je najtežu ozljedu koju sportaš može dobiti, ali vjerovao je u povratak. 

Kada su mu u rujnu ove godine ustanovili koronavirus, rekao je da se virus igra s pogrešnom osobom.

"Covid je imao hrabrost izazvati me. Loša ideja", napisao je na Twitteru.

Njegove izjave mogu se promatrati kao izljev arogancije, ali se mogu shvatiti i kao poruka drugima da moraju vjerovati u svoje sposobnosti ako žele biti sretni u životu.

Odlično tumačenje Zlatanovih izjava dao je legendarni Christian Vieri. Talijan na njegove izjave ne gleda kao na nekog tko se želi bahatiti pred drugima, nego kao netko tko želi ljudima dati do znanja da moraju vjerovati u sebe. 

"Nitko nije kao on, nitko nema toliko iskustva. Tehnika, pregled igre, golovi, asistencije, nitko ne može to raditi kao Zlatan. On ruši granice. Netko tko kaže da se korona zezala s krivim tipom je tip koji je mentalno jači od svih drugih. Bit će spreman za milanski derbi", zaključuje Vieri.

Već dugo se pored njegovog imena vežu riječi o "zalasku karijere", ali taj zalazak Ibrahimovićeve karijere traje jako dugo. Teško je pronaći igrača koji je toliko dugo odlazio i svejedno bio na vrhunskoj razini. Kad je otišao u MLS 2018. godine, djelovalo je da je to kraj karijere na vrhunskoj razini, ali nakon povratka u Serie A dokazao je da i dalje pripada samoj eliti.

Svijet nogometa ne pamti sličan primjer. Nogometne legende su u njegovim godinama polagale trenerske licence, s viškom kilograma igrale humanitarne utakmice ili s ugodnih plaža ostavljale komentare i objave na društvenim mrežama. 

Ibrahimović lagano otvara vrata petog desetljeća - kako to čudno zvuči! - svog života i spreman poput boksača rješava najveće derbije svijeta. I s četiri postignuta gola u četiri kola drži Milan na prvom mjestu Serie A.

Naravno, njegove izvedbe na terenu ne dolaze samo zbog toga što vjeruje u sebe i svima priča kako on nije čovjek, nego lav. On svoje riječi, prije svega, opravdava napornim treniranjem daleko od kamera.

Treninzima i izvedbama na terenu dokazuje da nije sve u riječima

On nije uvijek bio toliko predan treninzima i prehrani, ali je vremenom postao svjesniji koliko je sve to važno. Primjerice, u Ajaxu nije uopće toliko pazio što jede, ali je 2014. godine tijekom boravka u PSG-u tražio od kluba da promijeni kuhare. Klub mu je ispunio želju i doveo dva nova chefa. Također, kako je stario, sve više je pazio na kvalitetno zagrijavanje prije treninga, što mu je nekada bilo jako dosadno. 

Grafika: Sofascore za IndexSport

Poznato je da Ibrahimović uz sebe skoro stalno ima nutricioniste, doktore i fizioterapeute. Uostalom, ne bi mogao toliko dugo trajati na najvećoj razini da nije posvećen svom tijelu.

Stoga ne čudi izjava doktora koji ga je operirao 2017. godine nakon što su mu stradali prednji križni ligamenti.

"Morfologija, kvaliteta kostiju i mišića, sve je jako dobro. On je jedan od najvećih sportaša koje sam dodirnuo, u nevjerojatnom je stanju", kazao je doktor Freddie Fu nakon što ga je operirao.

Ibrahimović e po povratku u Milan početkom ove godine najavljivao velike stvari, ali time je uglavnom budio sumnje jer Milan je bio loš, a Ibrahimović star. Tko je očekivao da Milan on može spasiti i tko je očekivao da u takvom Milanu on može doći do izražaja? Teško je pronaći osobu koja je u to vjerovala, ali sigurni smo da je postojala barem jedna takva, a to je upravo Ibrahimović.

S nepresušnom dozom samopouzdanja odmah se pokazao kao pojačanje, a onda je u lipnju tijekom pauze zbog koronavirusa ušao u otvoreni sukob s vlasnicima kluba. Nije se ustručavao javno kazati što mu se ne sviđa u klubu jer znao je što još može ponuditi.

U toj situaciji, kao i u mnogim situacijama prije toga, mogao je posumnjati u sebe i pitati se što će se dogoditi ako zakaže, ako golovi stanu, ako noge postanu preteške. Kako će ga tada svi ismijavati, kako će mnogi jedva dočekati da mu kažu kako njegova arogancija više nema smisla.

To ga nije zamaralo, a vrijeme je pokazalo da je bio u pravu. Vrijeme je pokazalo da ga u Milanu i dalje moraju paziti i boriti se za njegov ostanak. A kako i ne bi kada su svjesni koliki utjecaj ima na svlačionicu?

U Milanu su znali da ga ne smiju izgubiti iako ih je otvoreno kritizirao

Prije derbija s Interom kapetan Milana Gianluigi Donnarumma kazao je da su svi željeli da se Ibrahimović oporavi od koronavirusa i zaigra. Iz Italije su stizale vijesti da se Šveđanin u tišini priprema za derbi. Nije davao izjave, nije dizao prašinu pred utakmicu. Samo je čekao da sudac svira početak, a onda je krenuo u novu bitku i Milanu donio tri boda.

Bivši igrač Milana i Intera Antonio Cassano najavio je upravo ono što se desilo, a to je da Ibrahimović može odlučiti derbi.

"Inter je favorit, ali Ibra sve može okrenuti. Koronavirus nije utjecao na njegovu snagu", kazao je Cassano.

Ibrahimović je od dolaska u Milan odigrao 23 utakmice u svim natjecanjima, a postigao je čak 16 golova i zabilježio pet asistencija. Takav učinak bio bi sjajan i za Lea Messija, Cristiana Ronalda, Mohameda Salaha, Kyliana Mbappéa i sve one koji su mnogo mlađi od njega i koji su još na vrhuncu karijere. 

Ovdje se radi o igraču koji je 3. listopada proslavio 39. rođendan, koji se prije tri godine oporavljao od ozljede prednjih križnih ligamenata i koji je prebolovao koronavirus. A nisu samo golovi i asistencije ono što govori o njegovoj veličini jer brojevi udaraca (3,1) i driblinga (1,1) po utakmici, kao i mapa koja prikazuje njegove kretnje, govore koliko je fizički jak. Uostalom, čovjek skoro svaki put odigra utakmicu od početka do kraja, što je fascinantno.

Nogometni Muhammad Ali

Zbog svega što radi, jednog dana kada ode Ibrahimović će ostati upamćen kao nogometni Muhammad Ali, čovjek koji je briljirao na terenu, ali i izvan njega. Čovjek koji je svojim riječima davao motiv, a onda djelima opravdavao ono što priča.

Ako bismo pokušavali pronaći izjavu koja najbolje opisuje Zlatana Ibrahimovića, to bi bila ona iz reklame za Vitamin Well. Možda ju on i nije sam sročio, možda je bio samo dobar narator, ali nikome ne pristaje kao njemu.

"Dakle, vi mislite da sam gotov? Da će moja karijera uskoro biti gotova? Vi me ne poznajete. Cijeli moj život morao sam se boriti. Nitko nije vjerovao u mene. Zato sam morao vjerovati u sebe. Neki ljudi su me željeli slomiti, ali su me samo učinili jačim. Drugi su me željeli iskoristiti, ali samo su me učinili pametnijim. I sada kada mislite da sam gotov, svima želim reći jednu stvar - ja nisam kao vi jer ja nisam vi. Ja sam Zlatan Ibrahimović. I ja se samo zagrijavam", riječi su koje je Ibrahimović izgovorio u reklami.

I da, reklama je snimljena na proljeće 2016. godine. Kao što se vidi, i tada se govorilo o njegovom kraju, a od tada su prošle četiri i pol godine. Zaista, samo se zagrijavao.

Pročitajte više