Prvi veliki derbi Vedrana Ćorluke i dvoboj starih znanaca Fergusona i Erikssona

HRVATSKI reprezentativac Vedran Ćorluka u nedjelju će odigrati svoju tek treću službenu utakmicu u dresu novog kluba Manchester Cityja, a po prvi puta će igrati u velikom gradskom derbiju protiv gradskih rivala Manchester Uniteda.

Derbi gradskih Cityja i Uniteda već dugo, dugo nije imao tako luksuzno i intrigantno ozračje. Sven Goran Eriksson, nekadašnji engleski izbornik, sada šef Cityja i Alex Ferguson će se prvi put sudariti uz rub igrališta vodeći momčadi koje igraju jedan protiv druge. Ranije su vodili okršaje, ali u drugim ulogama.

Uglavnom je Ferguson bio taj koji je kritizirao način angažiranja Unitedovih igrača u reprezentaciji Engleske. Gotovo uvijek je tvrdio da su ozljede njegovih igrača pokupljene u nastupima za nacionalnu selekciju. Slučaj je htio da će baš protiv Erikssona izvesti desetkovan sastav. Ozlijeđeni su Rooney, Saha, Anderson, Solskjaer, Park, Hargreaves, Neville, a Ronaldo počinje odrađivati kaznu od tri meča zabrane nakon isključenja u Portsmouthu.

S druge strane Eriksson nije mogao ni zamisliti pogodnije okolnosti za prvi menadžerski sudar s Fergusonom. Dvije pobjede u dvije utakmice, bez primljenog gola, što predstavlja najbolji start Cityja u povijesti Premiershipa, otvaraju apetit čak i uvijek "defenzivnom" Erikssonu. Čak i ako izgubi, City će ostati ispred Uniteda, jer je trenutna razlika 4 boda i čak 10 mjesta na tablici.

Gdje je ključ utakmice? Moglo bi to biti iskustvo najjačih Unitedovih aduta, Scholesa i Giggsa u napadu, te svestranost Teveza, koji je opasan gdje god da se nalazio na terenu. Cityjeva prednost - mladost i želja za dokazivanjem.

Za Vedrana Ćorluku, hrvatskog reprezentativca i skupocjenu Erikssonovu akviziciju, bit će to pravo vatreno krštenje. Protiv Derbyja je odigrao solidno, no među "Ovnovima" nema igrača tempa ala Giggs, Nani ili Tevez. Morat će biti vrlo oprezan, jer svaki metar praznog prostora koji ostavi iza sebe može biti iskorišten protiv njega, jer to "Crveni vragovi" znaju iskoristiti bez obzira tko je u sastavu. No, Ćorluka je za derbi spreman, u prve dvije prvenstvene utakmice pokazao je da mu neće dugo trebati da se prilagodi igri u najjačoj engleskoj ligi, a već je u drugom kolu bio među najbolje ocijenjenim igračima u engleskim medijima.

Veliko povjerenje ulijeva Cityjevcima podatak da nisu primili gol u dvije utakmice. Jedna od pikanterija ovog derbija je i činjenica da vrata Erikssonove momčadi brani također Skandinavac, 20-godišnji Kasper Schmeichel, sin čuvenog danskog internacionalca i Unitedove ikone Petera Schmeichela. Uspio je sačuvati mrežu u prva dva kola, no pokazao je da nije imun na gotovo identične pogreške od kojih je bolovao tata Peter, prije svega kada u istrčavanju. Istini za volju, obranio je i nekoliko teških udaraca, ali da je Eriksson uspio dovesti neke od vratara sa svog popisa, Kasper bi sigurno grijao klupu.

Prognoze su zaista nezahvalne u ovom slučaju, pa je najbolje pogledati malo u povijest. Posljednji susret je dobio United prošle godine u Premiershipu 1-0 (Ronaldo), a i inače su crveni bili uspješniji. Imaju četiri pobjede više u ligaškim ogledima s Cityjem. U eri Alexa Fergusona United ima vrlo dobar skor - od 30 utakmica Sir Alex je dobio 16, devet je završilo neriješeno, a samo je pet puta izgubio.

No ipak se najviše pamti susret iz 1974., kada je u posljednjem kolu Manchester City pogotkom Denisa Lawa izbacio United iz tadašnje engleske prve lige. Zanimljivo je da je Škot samo godinu dana ranije iz Uniteda prešao u redove gradskog rivala.

Momir Jelovac
Foto:AFP

Pročitajte više