REAL SLAVI, BARCELONA BJESNI Katalonski krvnik sudi El Clasico: "Analiziram svaku grešku"

Foto: Getty Images / Guliver Image

BLIŽI se veliki 266. El Clasico između Real Madrida i Barcelone u 33. kolu Primere (nedjelja 20:45 sati), koji bi praktički mogao odlučiti prvaka Španjolske. Real ima tri boda više od Katalonaca, ali i utakmicu manje uoči dvoboja na Santiago Bernabeu, gdje će Luka Modrić i Mateo Kovačić dočekati Ivana Rakitića. 

Međutim, ogromna napetost vlada uoči jednog od najvećih svjetskih sudara, ako ne i najvećeg. Real je prije nekoliko dana izborio polufinale Lige prvaka tako što je imao golemu pomoć u uzvratu protiv Bayerna, kojemu je Cristiano Ronaldo zabio dva gola iz zaleđa, a Arturo Vidal dobio drugi žuti karton zbog starta na loptu.

Mađarski sudac Viktor Kassai propisno se osramotio sa svojim pomoćnicima, te izravno lansirao Real u polufinale.

A, s druge strane, prije više od mjesec dana, Barcelona je ostvarila povijesnu pobjedu nad PSG-om 6:1, čime je senzacionalno stigla do četvrtfinala, gdje je eliminirao Juventusa. Ipak, ekipa Luisa Enriquea je protiv rivala iz Pariza također imala pomoć njemačkog suca Deniza Aytekina, koji je uništio Francuze svojim odlukama. 

Zato su svjetske nogometne oči uprte u suca Alejandra Josea Hernandez Hernandeza, koji će voditi pravdu na Santiago Bernabeu stadionu. Zanimljivo, on je prije malo više od godinu dana također sudio u El Clasicu na Nou Campu, gdje je Real slavio s 2:1. 

Barca je povela preko Gerarda Piquea nakon kornera u 56., ali je Real preokrenuo preko Karima Benzema u 62. i Cristiana Ronalda u 85. minuti.

"Nakon svake utakmice s pomoćnicima gledam utakmicu i analiziramo gdje smo pogriješili ili mogli bolje reagirati. Uvijek postoje greške koje želite eliminirati u sljedećim utakmicama. Tako smo i tada, poslije El Clasica, analizirali urađeno", otkrio je Hernandez u razgovoru za španjolski AS. 

"Privilegija je suditi u El Clasicu"

Jedan od najboljih španjolskih sudaca tako će praktički drugi put u godinu dana suditi u dvoboju Reala i Barcelone...

"Privilegija je suditi u El Clasicu, a posebice dva puta u gotovo godinu dana. Naravno, trudit ćemo se uživati tijekom utakmice i učiniti sve da doista bolja momčad pobijedi, i to ne zbog naše pogreške. Naravno, za svaku utakmicu pripremamo se na isti način, ali bi lagali kad bi rekli kako El Clasico nije posebna utakmica. No, imamo odgovornost i spremni smo je prihvatiti u nedjelju", naglašava Hernandez. 

 

 
"Morate poštivati Kassaija"
 
Viktor Kassai našao se na udaru nakon katastrofalnih grešaka u dvoboju Reala i Bayerna prije nekoliko dana. Mađar je svojim odlukama pogurao momčad iz Madrida u polufinale Lige prvaka.
 
"Gledao sam utakmicu. Događaju se greške i to nije ništa novo. Međutim, možete biti kritični prema Viktoru, ali ga morate poštivati zbog svega što je dosad napravio u nogometu", smatra Španjolac.
 
Zanimljivo, upravo je on sudio utakmicu između Betisa i Barcelone (1:1) 29. siječnja, u kojoj nije priznao nevjerojatan gol Barcelone, kada je lopta gotovo metar ušla u gol, a branič Betisa je izbacio. Zbog toga se navijači pribojavaju upravo Hernandeza...
 

 
"Suci se mogu prilagoditi tehnologiji"
 
Gol-tehnologija već se uveliko koristi u nogometu i u većini slučajeva doista pomaže u odlučujućim trenucima, kao primjerice u milanskom derbiju između Intera i Milana, kada je priznat regularan gol Cristiana Zapate u 97. minuti. Ipak, nakon svega s Realom i Barcelonom, nogometna javnost želi video-tehnologiju na stadionima, kojom bi se smanjila mogućnost golova iz zaleđa, te bi suci mogli provjeriti svoje odluke...
 
"To ne ovisi o nama. Suci se mogu prilagoditi tehnologiji i to smo jasno pokazali dosad. Smatram kako tehnologija pomaže nogometu, iako znam da uvijek postoje 'sive zone' koje je nekad nemoguće objasniti, suditi i provjeriti. No, u svakom slučaju vjerujem da bi video-tehnologija puno pomogla nama sucima", zaključio je Hernandez, čija će i najmanja odluka u El Clasicu biti pod povećalom.
 
Inače, Barcelona je dosad 109 puta svladala Real, koji je bio bolji 97 puta, uz 59 remija. 
 

 

Pročitajte više