Europa liga

Rijeka je ispala, ali može biti prezadovoljna europskom sezonom. Tri su razloga za to

NAKON nesretnog ždrijeba i brojnih problema s ozljedama i koronavirusom Rijeka je premašila očekivanja u Europa ligi ove sezone. U posljednjem kolu svladala je AZ Alkmaar 2:1.

Momčad Simona Rožmana je zauzela posljednje mjesto u skupini iza Napolija, Real Sociedada i AZ Alkmaara, ali je s četiri boda u posljednje dvije utakmice potvrdila da je s razlogom dobivala pohvale i onda kada je gubila. Bodove je osvojila protiv momčadi koje su se borile za nokaut-fazu Europa lige. Na kraju, zbog Rijeke je ispao AZ Alkmaar, a u velikom strahu bio je i Real Sociedad.

Rijeka je u samo sedam dana uspjela remizirati sa Sociedadom u gostima, pobijediti Hajduk u Jadranskom derbiju i onda nokautirati AZ u posljednjem kolu Europa lige, što je impresivan učinak.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Ovo je bila jedna od najtežih skupina u Europa ligi

Rijekin europski put u ovoj sezoni je završen, ali zaslužuje visoku ocjenu. Tri su ključna razloga zašto je to tako.

Prvi je činjenica da je Rijeka igrala u jednoj od najtežih skupina Europa lige. U samo još dvije skupine igrale su po dvije momčadi iz liga petice. U skupini C igrali su Bayer Leverkusen i Nice, a u skupini H Milan i Lille.

Gledajući snage liga iz kojih dolaze i stanja na tablicama tih liga, nije teško zaključiti da su Real Sociedad i Napoli najjači par, a oni su bili Rijekini protivnici. Treći protivnik bio je AZ Alkmaar čija je momčad, prema podacima Transfermarkta, skoro sedam puta skuplja od Rijekine.

Momčad AZ Alkmaara vrijedi 110 milijuna eura, dok je Rijekina procijenjena na 16 milijuna. Usput, vrijednost Napolijeva rostera iznosi 603, a Sociedadova 319 milijuna eura.

U takvoj skupini Rijeka je bila apsolutni autsajder, a uspjela je osvojiti četiri boda i pritom je u samo jednoj utakmici bila totalno nadigrana, kad je kod AZ Alkmaara nakon 60 minuta gubila 4:0 i do kraja uspjela samo postići počasni gol.

Gattuso je bio bijesan na Rujevici, a Alguacil je hvalio Rijeku i kada je bila bez bodova

U svim preostalim utakmicama Rijeka je do samog kraja imala aktivan rezultat. Od Sociedada je kod kuće izgubila tek golom u 92. minuti, protiv Napolija je doma izgubila 2:1, iako je u prvom poluvremenu bila vrlo blizu vodstva od 2:0, a u gostima je mogla doći do prednosti, kasnije i izjednačenja, ali ipak je izgubila 2:0 primivši drugi gol tek u 75. minuti.

Bodove je osvojila nakon remija kod Sociedada (2:2) i pobjede nad AZ Alkmaarom kod kuće (2:1).

Vrlo dobre Rijekine predstave veličali su i treneri Sociedada Imanol Alguacil i Napolija Gennaro Gattuso.

"Stvari su išle u našu korist, ali da nismo imali sreće, bilo bi vrlo teško preokrenuti. Predstavu iz drugog poluvremena želim vidjeti tijekom svih 90 minuta u svakoj utakmici. Jednog dana ću dobiti srčani udar zbog ovog", bijesno je govorio Gattuso nakon pobjede 2:1 na Rujevici.

Ozljede i problemi s koronom nisu spriječili Rožmana da zabrine momčadi koje su i po 37 puta skuplje od Rijekine

Alguacil je zbog Rijeke zamalo ispao iz Europa lige nakon što je u Španjolskoj bilo 2:2. Sociedad je u tom trenutku bio lider La Lige, a sada je drugi na tablici iza Atletico Madrida.

"Već sam rekao da imaju puno manje bodova nego što zaslužuju. Posljednju utakmicu protiv Napolija odigrali su odlično. Samo je možda protiv AZ Alkmaara bila lošija. Ranije sam kazao da se radi o momčadi koja mi se jako sviđa. Ona je hrabra u igri s loptom, dolazi do gola i vrlo je kompaktna. Mislim da će i sutra biti motivirani i da će igrati na pobjedu", kazao je Alguacil prije remija s Rijekom.

Utakmica u Španjolskoj je pokazala da Alguacil nije bez razloga hvalio momčad koja je bila bez bodova. Sociedad je zbog tog remija sve do sudačke nadoknade u posljednjem kolu protiv Napolija (1:1) strahovao od ispadanja iz natjecanja.

Drugi razlog za visoku ocjenu Rijekine europske jeseni su ogromni kadrovski problemi s kojima se nosila. Rožman je iz susreta u susret mijenjao sastav zbog ozljeda i pozitivnih testova na koronavirus. 

Dovoljno se prisjetiti domaćeg poraza od Napolija (2:1) kada nije bilo kapetana Franka Andrijaševića i kada se strijelac pogotka za vodstvo od 1:0 Robert Murić ozlijedio u 24. minuti. I bez njih dvojice Rožmanova je momčad pravila ozbiljne probleme klubu čija momčad vrijedi 603 milijuna eura, što je oko 37 puta više od Rijekine.

Mišković je bio zadovoljan i u rujnu, a kako je tek danas

Treći razlog je činjenica da Rijeka dugo nije imala jeftiniji kadar i manji budžet. To se dalo primijetiti i prilikom prodaje Antonija Čolaka prije početka europskih kvalifikacija, kao i u riječima predsjednika Rijeke Damira Miškovića koji je u razgovoru za Index govorio o filozofiji kluba.

"Ovo je sada jednostavno novi petogodišnji ciklus, u prvom petogodišnjem ciklusu smo se htjeli potući s Dinamom za naslov, što smo i uspjeli, a sada smo odlučili davati šansu mladim igračima. Jedini u Hrvatskoj igramo s toliko mladih igrača, imamo i rezultate, osvojili smo Kup s njima. To samo znači da Simon, omladinski pogon i svi u klubu rade fantastičan posao. Napravili su i više nego što se od njih tražilo. Moj je plan bio da kroz pet godina ispromoviramo pet kvalitetnih mladih igrača, a mi smo već u prvoj godini imali tih pet mladih igrača koji su ušli u ekipu i dokazali se, ne zato što je predsjednik to htio nego jer su to zaslužili dobrim igrama", rekao je Mišković.

Ta izjava datira još iz sredine rujna, prije nego je Rijeka uopće počela kvalifikacije za Europa ligu. Od tada je izbacila Kolos i Kopenhagen, a onda odradila odličan posao u izuzetno teškoj skupini. Ako je Mišković tada bio zadovoljan, kako je tek danas?

Osim što je za njim vrlo zadovoljavajuća europska jesen, klub s Rujevice zbog napornog ritma nije patio u HNL-u, gdje zauzima četvrto mjesto s minimalno dvije utakmice manje od konkurenata.

Pred Rijekom je sada borba da kroz HNL ponovno izbori nastup u europskim natjecanjima naredne sezone, a po svemu sudeći borit će se za sudjelovanje u Europskoj konferencijskoj ligi, trećem po rangu europskom klupskom natjecanju. 

Pročitajte više